Занимања која су "процвјетала" у доба короне

У Босни и Херцеговини незапослено је око 410.770 особа, према посљедњим подацима које је објавила Агенција за рад и запошљавање БиХ.

Босна и Херцеговина 03.04.2021 | 13:46
Занимања која су "процвјетала" у доба короне

У односу на фебруар прошле године, незапосленост у БиХ је већа за близу два одсто, што је посљедица смањене економске активности услијед пандемије коронавируса.

Ипак, нека занимања су "процвјетала" у ових годину дана пандемије и искристализирала се као најтраженија.

- Тржиште рада се драстично промијенило у вријеме пандемије а организован рад од куће, многим занимањима омогућио је да преживе пандемију. Истраживање портала Бољи Посао.цом показало је да су у вријеме пандемије најтраженији достављачи, возачи, цалл агенти, радници у производњи и програмери – казали су за Фактор с портала БољиПосао.цом.

Истакли су да се на првом мјесту листе најтраженијих занимања у доба пандемије коронавируса налазе оператери у позивном центру јер се повећала потреба за подршком корисницима путем телефона и онлине.

На наш упит о најтраженијим профилима у доба пандемије, из Федералног завода за запошљавање су нас упутили на истраживање тржишта рада у ФБиХ које су недавно превели. Резултати ће неке можда и изненадити.

Тако су најтраженија занимања продавач, шивач, возач, бравар, варилац, обућар, заштитар, тесар, месар, цалл центар оператер и сластичар.

Истовремено, најтраженија занимања високе стручне спреме су ИТ стручњак, машински инжењер, грађевински инжињер, инжињер електротехнике, економиста, архитект, графички дизајнер, магистар фармације, комерцијалиста и ветеринар.

- За занимања са факултетским обртазовањем највећа исказана потражња је за ИТ стручњацима и овај податак потврђује чињеницу раста броја запослених у дјелатности "Информације и комуникације" током цијеле 2020. године обиљежене пандемијом, а све усљед повећане дигитализације пословних процеса и јачања присуства информационих технологија у друштву генерално – наводи се у истраживању.

Оно што би многе могло занимати је да ће, судећи према потребама послодаваца које су исказали, трговци бити најтраженији радници у 2021. години, а потом шивачи који су прошле године били најтраженији.

-Иако је усљед посљедица пандемије сектор угоститељства и хотелијерства претрпио велике посљедице, конобари и кухари су и даље међу занимањима са израженом потражњом од послодаваца – кажу у Федералном заводу за запошљавање.

(Фактор)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

д

03.04.2021 12:03

шивач, возач, бравар, варилац, обућар, заштитар, тесар, месар, цалл центар оператер и сластичар. Па ово нису занимања за странку снсд, ови нису на будјету, како ће ове контролисати, а и ови одоше вани. Држите се ви будјета и кредита док вам и посљедња банка даје стручњаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

03.04.2021 12:54

Будзет, а не будјет.Сустински се слазем.

Name

Скептик

03.04.2021 13:17

А гдје су КОВИД РЕДАРИ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

03.04.2021 14:02

Говори и о послу и прилагодјењу. Ријетке врсте вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФедералацТЗ

03.04.2021 14:16

Гробари имају пуне руке посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

03.04.2021 19:15

Богате се појединци а зене раде на норму и зарадјују мање од минималне плате добијају 450км. Срамота и ста инспекције раде по тим питањима.

ОДГОВОРИТЕ