Zanimanja koja su "procvjetala" u doba korone

U Bosni i Hercegovini nezaposleno je oko 410.770 osoba, prema posljednjim podacima koje je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

Bosna i Hercegovina 03.04.2021 | 13:46
Zanimanja koja su "procvjetala" u doba korone

U odnosu na februar prošle godine, nezaposlenost u BiH je veća za blizu dva odsto, što je posljedica smanjene ekonomske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

Ipak, neka zanimanja su "procvjetala" u ovih godinu dana pandemije i iskristalizirala se kao najtraženija.

- Tržište rada se drastično promijenilo u vrijeme pandemije a organizovan rad od kuće, mnogim zanimanjima omogućio je da prežive pandemiju. Istraživanje portala Bolji Posao.com pokazalo je da su u vrijeme pandemije najtraženiji dostavljači, vozači, call agenti, radnici u proizvodnji i programeri – kazali su za Faktor s portala BoljiPosao.com.

Istakli su da se na prvom mjestu liste najtraženijih zanimanja u doba pandemije koronavirusa nalaze operateri u pozivnom centru jer se povećala potreba za podrškom korisnicima putem telefona i online.

Na naš upit o najtraženijim profilima u doba pandemije, iz Federalnog zavoda za zapošljavanje su nas uputili na istraživanje tržišta rada u FBiH koje su nedavno preveli. Rezultati će neke možda i iznenaditi.

Tako su najtraženija zanimanja prodavač, šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar.

Istovremeno, najtraženija zanimanja visoke stručne spreme su IT stručnjak, mašinski inženjer, građevinski inžinjer, inžinjer elektrotehnike, ekonomista, arhitekt, grafički dizajner, magistar farmacije, komercijalista i veterinar.

- Za zanimanja sa fakultetskim obrtazovanjem najveća iskazana potražnja je za IT stručnjacima i ovaj podatak potvrđuje činjenicu rasta broja zaposlenih u djelatnosti "Informacije i komunikacije" tokom cijele 2020. godine obilježene pandemijom, a sve usljed povećane digitalizacije poslovnih procesa i jačanja prisustva informacionih tehnologija u društvu generalno – navodi se u istraživanju.

Ono što bi mnoge moglo zanimati je da će, sudeći prema potrebama poslodavaca koje su iskazali, trgovci biti najtraženiji radnici u 2021. godini, a potom šivači koji su prošle godine bili najtraženiji.

-Iako je usljed posljedica pandemije sektor ugostiteljstva i hotelijerstva pretrpio velike posljedice, konobari i kuhari su i dalje među zanimanjima sa izraženom potražnjom od poslodavaca – kažu u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

(Faktor)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

d

03.04.2021 14:03

šivač, vozač, bravar, varilac, obućar, zaštitar, tesar, mesar, call centar operater i slastičar. Pa ovo nisu zanimanja za stranku snsd, ovi nisu na budjetu, kako će ove kontrolisati, a i ovi odoše vani. Držite se vi budjeta i kredita dok vam i posljednja banka daje stručnjaci.

ODGOVORITE
Name

Marko

03.04.2021 14:54

Budzet, a ne budjet.Sustinski se slazem.

Name

Skeptik

03.04.2021 15:17

A gdje su KOVID REDARI?😀

ODGOVORITE
Name

Opozicija

03.04.2021 16:02

Govori i o poslu i prilagodjenju. Rijetke vrste vijesti.

ODGOVORITE
Name

FederalacTZ

03.04.2021 16:16

Grobari imaju pune ruke posla.

ODGOVORITE
Name

BL

03.04.2021 21:15

Bogate se pojedinci a zene rade na normu i zaradjuju manje od minimalne plate dobijaju 450km. Sramota i sta inspekcije rade po tim pitanjima.

ODGOVORITE