Мали предузетници: Ми смо грађани "другог реда"

Угоститељи, музичари и остали предузетници у Српској, који су често на удару ригорозних мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, тврде да су пред колапсом. Неки од њих тврде да су грађани "другог реда".

Република Српска 02.04.2021 | 23:00
Мали предузетници: Ми смо грађани "другог реда"

Гостујући у емисији “Изазови” БН ТВ, истичу да је понижавајућа констатација владе да Република Српска има најлибералније мјере. “Шта је либералније у Српској, када у Брчко дистрикту и Федерацији све ради, а ми идемо у затварање”, питају предузетници.

- Поновно отварање тржних центара од понедјељка јесте позитиван сигнал, али неће избрисати све финансијске губитке који су настали честим блокадама под наредбом републичког Штаба - тврде трговци.

Биљана Ранкић, закупац у тржном центру „Емпоријум“ у Бијељини, каже да се промет код трговаца уполовио и да  се све своди само на плаћање трошкова и обавеза.

- Многи бутици су затворили своје радње, одјавили раднике, јер просто не могу да опостану - указује Ранкић и додаје да страхују да ли ће од понедјељка, када се отварају тржни центри, сад уопште имати посла.  

Из Удружења „Предузетник“ кажу да се по ко зна који пут потврдило да никаквог ефекта нема од затварања на седам, 15 дана, јер вирус се и даље шири. Наводе, да изјаве предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића да имамо најлибералније мјере су, како кажу, увреда за предузетнике.

- Како то да имамо најлибералније мјере, па у Брчко дистрикту је све отворено, а у Федерацији БиХ, осим фитнес центара и теретана, све ради, а ми смо открили топлу воду и идемо у затварање - каже извршни директор Удружења „Предузетник“ из Бијељине и додаје да је нашој привреди потребан подстицај, а не забране и бране.

Васко Тодић, угоститељ и музичар, је рекао да га охрабрује податак да је у овом тешком времену ипак више пријављених него одјављених радњи.

- То је показатељ да је наш народ радан, који је вриједан и жели да ради, али постоји неки регулатор који то кочи, који то не да. Не да ти да живиш. Не волим земљу у којој треба само бирач и регрут, каже Тодић.

Угоститељи, музичари, организатори културних догађаја и даље под катанцем. Питају Владу Српске – шта мислите како да преживимо.

- Да нас затворе, а и да нас отворе, мислим да смо до сада доживјели толику штету да ћемо се тешко опоравити - каже Тодић.

Бранимир Новаковић – Шицо из Удружења естрадних радника и умјетника Републике Српске подсјећа да музичари посљедних годину дана не раде, да немају никакве приходе и да самим тим су доведени на руб егзистенције.

- И ми морамо да платимо дјетету школовање, струју, воду, храну, а многи имају и кредите и како се сада са тим владати, каже Новаковић.

Зоран Ђурић из „Квин естраде“, који скоро двије и по деценије ради у области организације културних догађаја и манифестација, каже да су радници у овој бранши у незавидној ситуацији.

-  Нама је пословање апсолутно блокирано, нама је промет смањен за 99 одсто, каже Ђурић и поставља питање премијеру Српске – да ли је нормално да послије 25 година рада и пуњења буџета Рпеублике Српске од Владе Српске немамо никакве одговоре на наше упите и молбе за измиривање бар пореза и доприноса?

- Да ли смо ми грађани другог реда - запитао је Ђурић.

 

БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Клопарало

02.04.2021 21:29

Одлицни гости Интелигентни,постени,радни,и бољу емисију нисам дуго гледао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саја

03.04.2021 05:14

Јесмо. Грађани другог реда. Док пунимо буџет, добри смо. Ниједан допринос не отписаше малом предузетнику у пореској, а Влада дала плате. Паметном јасно. Зато радници пореској имају веће гу.ице и иду на посао кад им се хоће.

Name

Рената

03.04.2021 05:31

Знаци да имамо квалитетних људи. Па засто смо допустили онда да они најнеспособнији буду на власти?

Name

ре

03.04.2021 05:35

Као што су сада ваши неки појединци другог реда у РС,шта би рекли за борце пензионисане РС свих ових година како им је у режиму папака у РС.

Name

сиромах

03.04.2021 07:03

У Требињу је Тегелтија отворио маркет од опљацканих пара биједног народа идносно од ХЕТ а из Требиња и сад народ неце да кхпује код тиг лопова бозе му пусто све остало небило му лијека крезубој накази

Name

Аеросол

03.04.2021 08:00

Све је дзаба ако нису цланови снсд-а код папак-струмпфа Милокрада!

Name

СуперХик

03.04.2021 08:02

Брацо пуните будзет да Додик мозе висе да краде на тендерима и да се воза скупим аутима авионима и хеликоптерима и да његова војска паразита егзистира...

Name

Биро

02.04.2021 22:47

А шта тек рећи за незапослене на бироу, од рата никад ништа нису добили, има ту и доста бораца 3,4,5,6 категорије без примања. И у ХР је био рат, па незапослени на бироу имају примања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Биро

03.04.2021 07:31

Дај богати рецими од чега живиш кад си толико година на бироу, то само показује да је ова држава обична трулеж, посла има ,понудити три пута посао према твојој квалификацији ако нећеш ,јер има људи кои моле бога да не раде регуларно, једноставно избрисати са бироа, исто тако и онај ко ради у Интегралу ,газда исплаћује 520 км на рачун а оно што даје у коверти дугује пар мј, радници шуте а сад кад треба да иде у пензију сјети се тога и колику ће мању пензију имати а да непричамо колику штету има РС али то је већ друга прича, Станковић је то заслужио он је патриота а не као ја издајник, или овај досадни Станивуковић, кои не жели добро БЛ.

Name

Бивши власник с.т.р.

03.04.2021 07:46

Када је влада М. Додика за Мирослава Мишковића (Темпо, Маxи) донијела уредбу о ограничењу маржи на основне животне намирнице, што је довело до масовног затварања малих трговина, НИКО ОД ПРИСУТНИХ СЕ НИЈЕ СОЛИДАРИСАО СА МАЛИМ ТРГОВЦИМА. А све је то дио исте приче, да се уништи мали и породични бизнис као и читава средња класа.

Name

Мики

03.04.2021 08:00

Вецина градјана РС су градјани другог реда осим Додика и његове свите која је све опљацкала и приватизовала по налогу својих страних ментора .Најиромаснији народ у Европи који је на путу да за 30 год биолоски нестане Цак и ови паразити и ухљеби који су се накацили на дрзавну сису и они су градјани другог реда иако мисле да им је добро Али не знају ста је добро док не оду негде вани и изадју из Додиковог логора да виде како нормалан свијет зиви

Name

Мјере могу

03.04.2021 08:34

Да се доносе само у слуцају да се обезбједе надокнаде комплет становниству.

Name

И то

03.04.2021 08:36

Треба законом регулисати. То је такодје пљацка градјана.

Name

Људи који су

03.04.2021 10:24

На бироу, вецина зиви јако теско, од разних радова нпр. по куцама оних сто имају сто грабе, но сада је и то немогуце,од некога цлана породице са и онако малим примањима и или никаквим у овој ситуацији, на хљебу, макаронима, води, неко има замље и басту а неко не , млади принудјени да бјезе вани.... Булвално дјеле мрвице хљеба...

Name

БН

03.04.2021 04:56

Добри гости, нормални и рекосе све како и јесте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

03.04.2021 05:10

Тужити кризни штаб ко су ти клошари.Тужити владу немају они никакво законско право на суду падају као љесе.Народ је само глуп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

03.04.2021 05:39

На залост,мали предузетници су највисе страдали у овој корони.Јер великом предузетнику није нека стета кад му добит падне са 2 милиона на 200.000,опет је то добит да мозе узивати цијеле године.А кад малом предузетнику добит падне са 2 хиљаде на 200КМ,е онда ту настаје проблем егзистенције.И невјероватно да Кризни стаб и Влада немају слуха за такве.Нико се тим проблемом није бавио.Ја сам јос просле године у марту писао овде да је највазније да се направи стратегија,јер не могу мјере бити исте за све,за велике и мале,то це довести до цега је довело,јер у Влади нико неце да се тим позабави,њих то не интересује,њима је плата неокрзнута,и јос раде од куце,цијели дан лезе у пидзами и гледају филмове.Брука...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усудисе

03.04.2021 05:46

Сви смо ми грађани другог реда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

03.04.2021 06:50

Бурле Додик је све он је кризни штаб.Добро смо и прошли каква нас будала води.Он је тај велики стручњак.Јел кретен најавио дан пре затварања.Све је ово масло бурле њега требате питати све.Ови идиоти око њега само климају главом.Нек буде и Шеранића срам и брука народа да бурле затвара.Који је курац онда он потрчко и идиот.Живјела БН био би иначе тотални мрак ништа ама баш ништа неби знали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

03.04.2021 07:36

Дајте се мало уозбиљите. Зовите пољопривреднике, сјетва је. Раднике у фабрикама, текстилце, машинце, зовите професоре и наставнике. Доста је само тих кафића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

03.04.2021 07:51

Зашто гласате за ову власт и зашто не изиђете на протесте , сједите и чекате да неко умјесто вас се бори за вас , тако вам и треба кад сте глупи , ево вам очит примјер ових што су преговарали са владом онај глупи Шаја одма се улизује а не представља 90 % угоститеља и добио је што је тражио само понижење за све угоститеље , такви представници нам не требају то су јајаре , само на улицу и до краја док се не отјера ова садашња власт! Нема другог рјешења!9

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.04.2021 07:54

Тако вам и треба, идете код нејаког Висковица као да вас је једнапут слагао и ви опет код њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пехо Атропин

03.04.2021 08:38

Исто као у Њемацкој. Угоститељи,музицари,фризери, мали бутици. Све це то нестат. Јер такав је план. Једноставно нема висе луксуза. Како це се народ курчит у будућности Кеине анунг?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Многи

03.04.2021 10:25

Су постали, али многи и изашли са тог таса.

ОДГОВОРИТЕ