Mali preduzetnici: Mi smo građani "drugog reda"

Ugostitelji, muzičari i ostali preduzetnici u Srpskoj, koji su često na udaru rigoroznih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, tvrde da su pred kolapsom. Neki od njih tvrde da su građani "drugog reda".

Republika Srpska 02.04.2021 | 23:00
Mali preduzetnici: Mi smo građani "drugog reda"

Gostujući u emisiji “Izazovi” BN TV, ističu da je ponižavajuća konstatacija vlade da Republika Srpska ima najliberalnije mjere. “Šta je liberalnije u Srpskoj, kada u Brčko distriktu i Federaciji sve radi, a mi idemo u zatvaranje”, pitaju preduzetnici.

- Ponovno otvaranje tržnih centara od ponedjeljka jeste pozitivan signal, ali neće izbrisati sve finansijske gubitke koji su nastali čestim blokadama pod naredbom republičkog Štaba - tvrde trgovci.

Biljana Rankić, zakupac u tržnom centru „Emporijum“ u Bijeljini, kaže da se promet kod trgovaca upolovio i da  se sve svodi samo na plaćanje troškova i obaveza.

- Mnogi butici su zatvorili svoje radnje, odjavili radnike, jer prosto ne mogu da opostanu - ukazuje Rankić i dodaje da strahuju da li će od ponedjeljka, kada se otvaraju tržni centri, sad uopšte imati posla.  

Iz Udruženja „Preduzetnik“ kažu da se po ko zna koji put potvrdilo da nikakvog efekta nema od zatvaranja na sedam, 15 dana, jer virus se i dalje širi. Navode, da izjave predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da imamo najliberalnije mjere su, kako kažu, uvreda za preduzetnike.

- Kako to da imamo najliberalnije mjere, pa u Brčko distriktu je sve otvoreno, a u Federaciji BiH, osim fitnes centara i teretana, sve radi, a mi smo otkrili toplu vodu i idemo u zatvaranje - kaže izvršni direktor Udruženja „Preduzetnik“ iz Bijeljine i dodaje da je našoj privredi potreban podsticaj, a ne zabrane i brane.

Vasko Todić, ugostitelj i muzičar, je rekao da ga ohrabruje podatak da je u ovom teškom vremenu ipak više prijavljenih nego odjavljenih radnji.

- To je pokazatelj da je naš narod radan, koji je vrijedan i želi da radi, ali postoji neki regulator koji to koči, koji to ne da. Ne da ti da živiš. Ne volim zemlju u kojoj treba samo birač i regrut, kaže Todić.

Ugostitelji, muzičari, organizatori kulturnih događaja i dalje pod katancem. Pitaju Vladu Srpske – šta mislite kako da preživimo.

- Da nas zatvore, a i da nas otvore, mislim da smo do sada doživjeli toliku štetu da ćemo se teško oporaviti - kaže Todić.

Branimir Novaković – Šico iz Udruženja estradnih radnika i umjetnika Republike Srpske podsjeća da muzičari posljednih godinu dana ne rade, da nemaju nikakve prihode i da samim tim su dovedeni na rub egzistencije.

- I mi moramo da platimo djetetu školovanje, struju, vodu, hranu, a mnogi imaju i kredite i kako se sada sa tim vladati, kaže Novaković.

Zoran Đurić iz „Kvin estrade“, koji skoro dvije i po decenije radi u oblasti organizacije kulturnih događaja i manifestacija, kaže da su radnici u ovoj branši u nezavidnoj situaciji.

-  Nama je poslovanje apsolutno blokirano, nama je promet smanjen za 99 odsto, kaže Đurić i postavlja pitanje premijeru Srpske – da li je normalno da poslije 25 godina rada i punjenja budžeta Rpeublike Srpske od Vlade Srpske nemamo nikakve odgovore na naše upite i molbe za izmirivanje bar poreza i doprinosa?

- Da li smo mi građani drugog reda - zapitao je Đurić.

 

BN TV

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Kloparalo

02.04.2021 21:29

Odlicni gosti Inteligentni,posteni,radni,i bolju emisiju nisam dugo gledao.

ODGOVORITE
Name

Saja

03.04.2021 05:14

Jesmo. Građani drugog reda. Dok punimo budžet, dobri smo. Nijedan doprinos ne otpisaše malom preduzetniku u poreskoj, a Vlada dala plate. Pametnom jasno. Zato radnici poreskoj imaju veće gu.ice i idu na posao kad im se hoće.

Name

Renata

03.04.2021 05:31

Znaci da imamo kvalitetnih ljudi. Pa zasto smo dopustili onda da oni najnesposobniji budu na vlasti?

Name

re

03.04.2021 05:35

Kao što su sada vaši neki pojedinci drugog reda u RS,šta bi rekli za borce penzionisane RS svih ovih godina kako im je u režimu papaka u RS.

Name

siromah

03.04.2021 07:03

U Trebinju je Tegeltija otvorio market od opljackanih para bijednog naroda idnosno od HET a iz Trebinja i sad narod nece da khpuje kod tig lopova boze mu pusto sve ostalo nebilo mu lijeka krezuboj nakazi

Name

Aerosol

03.04.2021 08:00

Sve je dzaba ako nisu clanovi snsd-a kod papak-strumpfa Milokrada!

Name

SuperHik

03.04.2021 08:02

Braco punite budzet da Dodik moze vise da krade na tenderima i da se voza skupim autima avionima i helikopterima i da njegova vojska parazita egzistira...

Name

Biro

02.04.2021 22:47

A šta tek reći za nezaposlene na birou, od rata nikad ništa nisu dobili, ima tu i dosta boraca 3,4,5,6 kategorije bez primanja. I u HR je bio rat, pa nezaposleni na birou imaju primanja.

ODGOVORITE
Name

Ре Биро

03.04.2021 07:31

Дај богати рецими од чега живиш кад си толико година на бироу, то само показује да је ова држава обична трулеж, посла има ,понудити три пута посао према твојој квалификацији ако нећеш ,јер има људи кои моле бога да не раде регуларно, једноставно избрисати са бироа, исто тако и онај ко ради у Интегралу ,газда исплаћује 520 км на рачун а оно што даје у коверти дугује пар мј, радници шуте а сад кад треба да иде у пензију сјети се тога и колику ће мању пензију имати а да непричамо колику штету има РС али то је већ друга прича, Станковић је то заслужио он је патриота а не као ја издајник, или овај досадни Станивуковић, кои не жели добро БЛ.

Name

Bivši vlasnik s.t.r.

03.04.2021 07:46

Kada je vlada M. Dodika za Miroslava Miškovića (Tempo, Maxi) donijela uredbu o ograničenju marži na osnovne životne namirnice, što je dovelo do masovnog zatvaranja malih trgovina, NIKO OD PRISUTNIH SE NIJE SOLIDARISAO SA MALIM TRGOVCIMA. A sve je to dio iste priče, da se uništi mali i porodični biznis kao i čitava srednja klasa.

Name

Miki

03.04.2021 08:00

Vecina gradjana RS su gradjani drugog reda osim Dodika i njegove svite koja je sve opljackala i privatizovala po nalogu svojih stranih mentora .Najiromasniji narod u Evropi koji je na putu da za 30 god bioloski nestane Cak i ovi paraziti i uhljebi koji su se nakacili na drzavnu sisu i oni su gradjani drugog reda iako misle da im je dobro Ali ne znaju sta je dobro dok ne odu negde vani i izadju iz Dodikovog logora da vide kako normalan svijet zivi

Name

Mjere mogu

03.04.2021 08:34

Da se donose samo u slucaju da se obezbjede nadoknade komplet stanovnistvu.

Name

I to

03.04.2021 08:36

Treba zakonom regulisati. To je takodje pljacka gradjana.

Name

Ljudi koji su

03.04.2021 10:24

Na birou, vecina zivi jako tesko, od raznih radova npr. po kucama onih sto imaju sto grabe, no sada je i to nemoguce,od nekoga clana porodice sa i onako malim primanjima i ili nikakvim u ovoj situaciji, na hljebu, makaronima, vodi, neko ima zamlje i bastu a neko ne , mladi prinudjeni da bjeze vani.... Bulvalno djele mrvice hljeba...

Name

BN

03.04.2021 04:56

Dobri gosti, normalni i rekose sve kako i jeste

ODGOVORITE
Name

Uroš

03.04.2021 05:10

Tužiti krizni štab ko su ti klošari.Tužiti vladu nemaju oni nikakvo zakonsko pravo na sudu padaju kao ljese.Narod je samo glup.

ODGOVORITE
Name

Nole

03.04.2021 05:39

Na zalost,mali preduzetnici su najvise stradali u ovoj koroni.Jer velikom preduzetniku nije neka steta kad mu dobit padne sa 2 miliona na 200.000,opet je to dobit da moze uzivati cijele godine.A kad malom preduzetniku dobit padne sa 2 hiljade na 200KM,e onda tu nastaje problem egzistencije.I nevjerovatno da Krizni stab i Vlada nemaju sluha za takve.Niko se tim problemom nije bavio.Ja sam jos prosle godine u martu pisao ovde da je najvaznije da se napravi strategija,jer ne mogu mjere biti iste za sve,za velike i male,to ce dovesti do cega je dovelo,jer u Vladi niko nece da se tim pozabavi,njih to ne interesuje,njima je plata neokrznuta,i jos rade od kuce,cijeli dan leze u pidzami i gledaju filmove.Bruka...

ODGOVORITE
Name

Usudise

03.04.2021 05:46

Svi smo mi građani drugog reda

ODGOVORITE
Name

Radovan

03.04.2021 06:50

Burle Dodik je sve on je krizni štab.Dobro smo i prošli kakva nas budala vodi.On je taj veliki stručnjak.Jel kreten najavio dan pre zatvaranja.Sve je ovo maslo burle njega trebate pitati sve.Ovi idioti oko njega samo klimaju glavom.Nek bude i Šeranića sram i bruka naroda da burle zatvara.Koji je kurac onda on potrčko i idiot.Živjela BN bio bi inače totalni mrak ništa ama baš ništa nebi znali.

ODGOVORITE
Name

NR

03.04.2021 07:36

Dajte se malo uozbiljite. Zovite poljoprivrednike, sjetva je. Radnike u fabrikama, tekstilce, mašince, zovite profesore i nastavnike. Dosta je samo tih kafića.

ODGOVORITE
Name

Zašto

03.04.2021 07:51

Zašto glasate za ovu vlast i zašto ne iziđete na proteste , sjedite i čekate da neko umjesto vas se bori za vas , tako vam i treba kad ste glupi , evo vam očit primjer ovih što su pregovarali sa vladom onaj glupi Šaja odma se ulizuje a ne predstavlja 90 % ugostitelja i dobio je što je tražio samo poniženje za sve ugostitelje , takvi predstavnici nam ne trebaju to su jajare , samo na ulicu i do kraja dok se ne otjera ova sadašnja vlast! Nema drugog rješenja!9

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.04.2021 07:54

Tako vam i treba, idete kod nejakog Viskovica kao da vas je jednaput slagao i vi opet kod njega

ODGOVORITE
Name

Peho Atropin

03.04.2021 08:38

Isto kao u Njemackoj. Ugostitelji,muzicari,frizeri, mali butici. Sve ce to nestat. Jer takav je plan. Jednostavno nema vise luksuza. Kako ce se narod kurčit u budućnosti Keine anung?

ODGOVORITE
Name

Многи

03.04.2021 10:25

Су постали, али многи и изашли са тог таса.

ODGOVORITE