Хуа: Развој Хонгконга се не ослања на дарове и милостињу других земаља

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг је одговарајући на питање новинара о извештају који је амерички државни секретар Ентони Блинкен поднео Конгресу о даљем укидању специјалног царинског статуса Хонгконга изјавила да тај извештај, који негира основне чињенице о пословима Хонгконга, представља грубо мешање у унутрашње послове Кине. Она је навела да кинеска страна изражава велико незадовољство због тога и да се томе одлучно противи.

Свијет 02.04.2021 | 11:19
Хуа: Развој Хонгконга се не ослања на дарове и милостињу других земаља

Хуа је на редовној конференцији за новинаре у четвртак рекла да су смернице “једна земља, два система”, “Хонконжани управљају Хонгконгом” и висок степен аутономије практично имплементирани, док су разна законита права и слободе хонконшких становника у потпуности обезбеђена.

“Данашња развојна достигнућа Хонгконга потичу из напорног рада више генерација грађана Хонгконга и великих предности које му даје домовина, а никако нису остварена због дарова и милостиње других земаља,” рекла је Хуа, додајући да укидање или претња укидања специјалног статуса од америчке стране неће зауставити развој и просперитет Хонгконга нити тренд да се Хонгконг и даље интегрише у домовину.

Хуа је рекла да су послови Хонгконга потпуно унутрашњи послови Кине, као и да никакве стране снаге немају право да се мешају у то.

“Позивамо америчку страну да поштује чињенице и да прекине да се меша у послове Хонгконга у било каквом облику и у унутрашње послове Кине, како би створила повољне услове за враћање кинеско-америчких односа на пут здравог и стабилног развоја”, навела је Хуа.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ај

02.04.2021 10:52

Не сери. Зато Пекинг узима ствари у своје руке. Да Хонг Конг мозе зивети у нормалном окрузењу и тамо где припада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Хонг Конг

02.04.2021 13:21

Се НЕ ослања на дарове. Па због Хонг Конга данас имамо Корону. Америцка манервисања протестима у Кини и Југославији. Горово је. Кина је цак и најстабилнија. Америка је корону попусила, додусе донекле су се снасли. Мало је неубицајено ово обиљезавање 71 годиснице комунизма у некој земљи након сто демократија је није могла подмирити. Наравно тај комунизам је доста унапредјен. Али и народ има доста лета да би период тгитрања им био 20 година као на Балкану или 5 година као у Сирији и на блиском истоку. Брцко је Српска, Хонг Конг је Кина.

ОДГОВОРИТЕ