Hua: Razvoj Hongkonga se ne oslanja na darove i milostinju drugih zemalja

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je odgovarajući na pitanje novinara o izveštaju koji je američki državni sekretar Entoni Blinken podneo Kongresu o daljem ukidanju specijalnog carinskog statusa Hongkonga izjavila da taj izveštaj, koji negira osnovne činjenice o poslovima Hongkonga, predstavlja grubo mešanje u unutrašnje poslove Kine. Ona je navela da kineska strana izražava veliko nezadovoljstvo zbog toga i da se tome odlučno protivi.

Svijet 02.04.2021 | 11:19
Hua: Razvoj Hongkonga se ne oslanja na darove i milostinju drugih zemalja

Hua je na redovnoj konferenciji za novinare u četvrtak rekla da su smernice “jedna zemlja, dva sistema”, “Honkonžani upravljaju Hongkongom” i visok stepen autonomije praktično implementirani, dok su razna zakonita prava i slobode honkonških stanovnika u potpunosti obezbeđena.

“Današnja razvojna dostignuća Hongkonga potiču iz napornog rada više generacija građana Hongkonga i velikih prednosti koje mu daje domovina, a nikako nisu ostvarena zbog darova i milostinje drugih zemalja,” rekla je Hua, dodajući da ukidanje ili pretnja ukidanja specijalnog statusa od američke strane neće zaustaviti razvoj i prosperitet Hongkonga niti trend da se Hongkong i dalje integriše u domovinu.

Hua je rekla da su poslovi Hongkonga potpuno unutrašnji poslovi Kine, kao i da nikakve strane snage nemaju pravo da se mešaju u to.

“Pozivamo američku stranu da poštuje činjenice i da prekine da se meša u poslove Hongkonga u bilo kakvom obliku i u unutrašnje poslove Kine, kako bi stvorila povoljne uslove za vraćanje kinesko-američkih odnosa na put zdravog i stabilnog razvoja”, navela je Hua.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Aj

02.04.2021 12:52

Ne seri. Zato Peking uzima stvari u svoje ruke. Da Hong Kong moze ziveti u normalnom okruzenju i tamo gde pripada.

ODGOVORITE
Name

A Hong Kong

02.04.2021 15:21

Se NE oslanja na darove. Pa zbog Hong Konga danas imamo Koronu. Americka manervisanja protestima u Kini i Jugoslaviji. Gorovo je. Kina je cak i najstabilnija. Amerika je koronu popusila, doduse donekle su se snasli. Malo je neubicajeno ovo obiljezavanje 71 godisnice komunizma u nekoj zemlji nakon sto demokratija je nije mogla podmiriti. Naravno taj komunizam je dosta unapredjen. Ali i narod ima dosta leta da bi period tgitranja im bio 20 godina kao na Balkanu ili 5 godina kao u Siriji i na bliskom istoku. Brcko je Srpska, Hong Kong je Kina.

ODGOVORITE