Тужилац тражи притвор, Елез да се брани са слободе

Тужилац Тужилаштва БиХ затражио је у Суду БиХ да се за још два мјесеца продужи притвор Дарку Елезу, осумњиченом за организована убиства, изнуде и друга кривична дјела, док је Елез на данашњем рочишту затражио да се брани са слободе, те рекао да би због своје безбједности боравио на подручју федералног Сарајева.

Босна и Херцеговина 01.04.2021 | 16:24
Тужилац тражи притвор, Елез да се брани са слободе

Тужилац Дубравко Чампара је образложио да за продужетак притвора постоје посебни притворски разлози, да је криминална група којој припада Елез добро организована и у БиХ, Србији и Црној Гори, а да њени краци иду и до Грчке и Украјине. "Уколико се нађе на слободи, без проблема ће напустити БиХ и биће недоступан органима гоњења", истакао је Чампара.

Он је додао да је Тужилаштво БиХ обавијештено да је дошло до пријетњи једном свједоку који је од једне полицијске агенције тражио да промијени исказ, те навео како је тај свједокм уплашен, а цијела породица угрожена због саслушања које је дао 31. марта и веже се за доказ.

Чампара је навео и да то није једини случај, те да се и у другим случајевима пријетило свједоцима, па је навео да је Елез више пута осуђиван за организовани криминал, убиства, разбојништва и изнуде, те да константно понавља кривична дјела.

"Након изласка из затвора у Србији и убиства Синише Миличевића Тигра, слика се и шаље поруку Ђорђу Ждралу у затвор Фоча у којој говори да су остала још тројица, Ждрале, Мића Даниловић и Мирослав Шкобо", навео је Чампара.

Он је истакао да је притвор затражен због могућности Елезовог бјекства, утицаја на свједока и поновног чињења кривичног дјела, те навео како Тужилаштво проводи обимну истрагу и да би Елезов боравак на слободи значајно ометао ту истрагу утицајем на свједоке.

Елезов адвокат Сенад Крехо рекао је да нема никаквог основа да се Елез држи у притвору и да су наводи Тужилаштва чиста фантазија, те да ниједан од доказа нири изјаве свједока не потврђују да је починио кривична дјела која му се покушавају приписати.

"Да Елез има везе са Беливуком, не би га из Србије ни НАТО пакт довео у БиХ. Србија је озбиљна држава за разлику од нас", рекао је Крехо и додао да је ријеч о "миксању Тужилаштва на штету Елеза". Крехо је навео да је све плод маште, да извјештаји полицијских агенција немају никакву снагу и да није ништа друго до настојање Тужилаштва да од Елеза направи овисника о криминалу.

Према његовим ријечима, Елез је свјестан да би његово бјекство у Србију или неку другу земљу значило да би га та друга земља одмах ухапсила и испоручила БиХ да му се суди и за предмет "Лутка" за који му се по Споразуму између БиХ и Србије не може судити у БиХ. За Креху је и "чиста фантазија" да је Елез из затвора утицао на свједоке јер је ријеч о најбезбједнијем затвору у Европи. Крехо сматра да би мјере забране за Елеза биле адекватне и позвао је Тужилаштво и Суд да се одмах крене са рочиштима.

Елез је рекао да пристаје на мјере забране, али да ће, због свега што се против њега "пакује", из Источног Сарајева преселити у федерални дио Сарајева.

Он је навео да је прошли пут тражио да му се одреди притвор да би се избјегла "паковања" попут утицаја на свједоке, што је учињено и поред чињенице да је у притвору.

Предсједавајућа судског Вијећа Јасмина Ћосић-Дедовић рекла је да ће Суд одлуку о продужењу притвора донијети у законском року. Раније одређени једномјесечни притвор Елезу истиче 5. априла.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Има

01.04.2021 14:36

Свакаквих умова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУМ

01.04.2021 15:03

И ОВОГА ПАЗЕ И ЦУВАЈУ КО ДОДИКОВОГ КУМА РАДИСИЦА ДОК ЈЕ СЛУЗИО ЗАТВОРСКУ КАЗНУ У БЕОГРАДУ. ЦИЈИ ЛИ ЈЕ ОН ИМАМ ОСЈЕЦАЈ ДА СЕ ОТИМАЈУ ОКО ЊЕГА. КО ЗНА МОЗДА МОЗЕ ЗАТРЕБАТИ. ЦАК И ХЕИКОПТЕРЕ САЉУ ПО ОВАКВЕ. И ТО ЈЕ ОД НАСИХ ПОРЕСКИХ ОБВЕЗНИКА.

Name

Имал те бозе

01.04.2021 16:00

Толике криминале и убијства цовјек урадио и сад дага пусте на слободу па ова дрзава је дно дна цувају криминалце и пазе зато сто је овај радио за људе из врха дрзаве.То се унало од самог јапсења да је овај мафијоз неци играц.

Name

Деба

01.04.2021 14:50

Вец је купљена блинда А8 за ову двојицу на Палама, раде му мотор!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

01.04.2021 15:16

Да се кладимо да ће га путити по ко зна који пута...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светац

01.04.2021 16:03

Ово гдје ми зивимо назалост није видјело дрзаве ..ово је кримодрзава и кримо владари.све ово цим прије требају странци да преузму у своје руке инаце готовисмо сви..

Name

СРКИ

01.04.2021 17:30

Мора га Пустити кад је Убијао и Диловао за Дрзаву .