Tužilac traži pritvor, Elez da se brani sa slobode

Tužilac Tužilaštva BiH zatražio je u Sudu BiH da se za još dva mjeseca produži pritvor Darku Elezu, osumnjičenom za organizovana ubistva, iznude i druga krivična djela, dok je Elez na današnjem ročištu zatražio da se brani sa slobode, te rekao da bi zbog svoje bezbjednosti boravio na području federalnog Sarajeva.

Bosna i Hercegovina 01.04.2021 | 16:24
Tužilac traži pritvor, Elez da se brani sa slobode

Tužilac Dubravko Čampara je obrazložio da za produžetak pritvora postoje posebni pritvorski razlozi, da je kriminalna grupa kojoj pripada Elez dobro organizovana i u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a da njeni kraci idu i do Grčke i Ukrajine. "Ukoliko se nađe na slobodi, bez problema će napustiti BiH i biće nedostupan organima gonjenja", istakao je Čampara.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH obaviješteno da je došlo do prijetnji jednom svjedoku koji je od jedne policijske agencije tražio da promijeni iskaz, te naveo kako je taj svjedokm uplašen, a cijela porodica ugrožena zbog saslušanja koje je dao 31. marta i veže se za dokaz.

Čampara je naveo i da to nije jedini slučaj, te da se i u drugim slučajevima prijetilo svjedocima, pa je naveo da je Elez više puta osuđivan za organizovani kriminal, ubistva, razbojništva i iznude, te da konstantno ponavlja krivična djela.

"Nakon izlaska iz zatvora u Srbiji i ubistva Siniše Miličevića Tigra, slika se i šalje poruku Đorđu Ždralu u zatvor Foča u kojoj govori da su ostala još trojica, Ždrale, Mića Danilović i Miroslav Škobo", naveo je Čampara.

On je istakao da je pritvor zatražen zbog mogućnosti Elezovog bjekstva, uticaja na svjedoka i ponovnog činjenja krivičnog djela, te naveo kako Tužilaštvo provodi obimnu istragu i da bi Elezov boravak na slobodi značajno ometao tu istragu uticajem na svjedoke.

Elezov advokat Senad Kreho rekao je da nema nikakvog osnova da se Elez drži u pritvoru i da su navodi Tužilaštva čista fantazija, te da nijedan od dokaza niri izjave svjedoka ne potvrđuju da je počinio krivična djela koja mu se pokušavaju pripisati.

"Da Elez ima veze sa Belivukom, ne bi ga iz Srbije ni NATO pakt doveo u BiH. Srbija je ozbiljna država za razliku od nas", rekao je Kreho i dodao da je riječ o "miksanju Tužilaštva na štetu Eleza". Kreho je naveo da je sve plod mašte, da izvještaji policijskih agencija nemaju nikakvu snagu i da nije ništa drugo do nastojanje Tužilaštva da od Eleza napravi ovisnika o kriminalu.

Prema njegovim riječima, Elez je svjestan da bi njegovo bjekstvo u Srbiju ili neku drugu zemlju značilo da bi ga ta druga zemlja odmah uhapsila i isporučila BiH da mu se sudi i za predmet "Lutka" za koji mu se po Sporazumu između BiH i Srbije ne može suditi u BiH. Za Krehu je i "čista fantazija" da je Elez iz zatvora uticao na svjedoke jer je riječ o najbezbjednijem zatvoru u Evropi. Kreho smatra da bi mjere zabrane za Eleza bile adekvatne i pozvao je Tužilaštvo i Sud da se odmah krene sa ročištima.

Elez je rekao da pristaje na mjere zabrane, ali da će, zbog svega što se protiv njega "pakuje", iz Istočnog Sarajeva preseliti u federalni dio Sarajeva.

On je naveo da je prošli put tražio da mu se odredi pritvor da bi se izbjegla "pakovanja" poput uticaja na svjedoke, što je učinjeno i pored činjenice da je u pritvoru.

Predsjedavajuća sudskog Vijeća Jasmina Ćosić-Dedović rekla je da će Sud odluku o produženju pritvora donijeti u zakonskom roku. Ranije određeni jednomjesečni pritvor Elezu ističe 5. aprila.

(Agencije)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ima

01.04.2021 14:36

Svakakvih umova.

ODGOVORITE
Name

KUM

01.04.2021 15:03

I OVOGA PAZE I CUVAJU KO DODIKOVOG KUMA RADISICA DOK JE SLUZIO ZATVORSKU KAZNU U BEOGRADU. CIJI LI JE ON IMAM OSJECAJ DA SE OTIMAJU OKO NJEGA. KO ZNA MOZDA MOZE ZATREBATI. CAK I HEIKOPTERE SALJU PO OVAKVE. I TO JE OD NASIH PORESKIH OBVEZNIKA.

Name

Imal te boze

01.04.2021 16:00

Tolike kriminale i ubijstva covjek uradio i sad daga puste na slobodu pa ova drzava je dno dna cuvaju kriminalce i paze zato sto je ovaj radio za ljude iz vrha drzave.To se unalo od samog japsenja da je ovaj mafijoz neci igrac.

Name

Deba

01.04.2021 14:50

Vec je kupljena blinda A8 za ovu dvojicu na Palama, rade mu motor!

ODGOVORITE
Name

Momo

01.04.2021 15:16

Da se kladimo da će ga putiti po ko zna koji puta...

ODGOVORITE
Name

Svetac

01.04.2021 16:03

Ovo gdje mi zivimo nazalost nije vidjelo drzave ..ovo je krimodrzava i krimo vladari.sve ovo cim prije trebaju stranci da preuzmu u svoje ruke inace gotovismo svi..

Name

SRKI

01.04.2021 17:30

Mora ga Pustiti kad je Ubijao i Dilovao za Drzavu .