Стижу ли нам вакцине из Европске уније прекасно?

Европска унија ће западном Балкану у априлу испоручити 650.000 доза "Пфизерових" вакцина из властитих средстава у оквиру помоћи за регион.

Босна и Херцеговина 01.04.2021 | 08:28
Стижу ли нам вакцине из Европске уније прекасно?

Ову информацију је на Тwиттер налогу потврдила и Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије, и нагласила да пандемија може да се побиједи само ако земље заједно раде.

Како нам је речено, свака од земаља западног Балкана ће закључити одвојени споразум о преузимању вакцина, након чега ће се знати и колико ће доза добити свака од њих.

Европска унија ће тражити да у приоритетним групама за вакцину буду рањиви дијелови популације и медицински радници.

Упркос томе, како сматра Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, у многим земљама региона створена је перцепција да ЕУ не помаже и да није солидарна, што се посебно интензивирало у вријеме кад је ЕУ и сама упала у проблеме због кашњења испорука вакцина за властито становништво.

"ЕУ покушава исправити што се исправити може. Увијек је то тежи посао кад се ради негативна кампања о ЕУ. Свакодневно чујемо критике о неспособности ЕУ, која је потпуно затајила, од стране оних који сами у својим државама у овом погледу ништа нису урадили. Но, лакше је упријети прстом у другога и прибавити алиби како не вриједи чинити реформе да би се ушло у ЕУ", сматра Топићева. Додаје да чак ни ова испорука од 650.000 доза неће помоћи да се промијени перцепција која је већ створена.

"Пропаганда је учинила своје, ставови су већ формирани. Донација ће бити прихваћена, али неће значајније да се промијени перцепција о томе да смо остављени на цједилу кад је било најпотребније, тако да донација не доноси одушевљење. И даље ће с више пажње и одушевљена бити дочекане и поздрављене донације из Кине и Русије", сматра она.

У Европској комисији су нам рекли да ЕУ чини више од оног што се извјештава у јавној сфери када је у питању помоћ за вакцинацију становништва у земљама ван ЕУ.

Подсјећају да је Јозеф Борел, високи представник за спољне послове и безбједност ЕУ, недавно напоменуо да је ЕУ издвојила више од милијарде евра да подржи развој вакцина и терапија за лијечење ковида. Технологија генетске манипулације и мијењања РНК вируса, попут оне коју користи "Пфизер" је, како је подсјетио, развијена у Европи.

Нагласио је да је 1,3 милијарди доза, колико је ЕУ наручила, знатно више од потреба за 447 милиона људи, колико живи у ЕУ, те је подсјетио на закључке Европског савјета да ће остало бити подијељено остатку свијета.

Управо је из овог извора обезбијеђено довољно доза за донацију земљама у региону западног Балкана.

У тексту који је написао Борел индиректно се може ишчитати да ће значајне количине вакцина из ЕУ за остатак свијета бити могуће очекивати крајем љета, односно у септембру, зато што он истиче да се очекује да ће становништво ЕУ досећи имунитет крда, који подразумијева вакцинацију 70 одсто популације у том периоду.

"Између 1. децембра 2020. и 15. марта 2021. ЕУ је већ испоручила 46 милиона доза у 33 земље, укључујући и оне које нису извезле ниједну једину дозу", навео је Борел. Очигледно је да је Борел у овој опаски мислио на Велику Британију, која је обезбиједила довољно дози "АстраЗенециних" вакцине за себе, што је значило смањене испоруке за земље ЕУ.

Фарис Кочан, аналитичар и истраживач на Факултету политичких наука у Љубљани, каже да испорука вакцина западном Балкану не може толико помоћи ЕУ колико јој може одмоћи ако их не испоручи. Он сматра да ЕУ губи битку о перцепцији способности испоруке вакцина против Русије и Кине, које су успјеле, како он каже, убиједити јавност да су боље и у производњи и у испорукама вакцина.

"Основни проблем је да ЕУ нема довољно вакцина ни за властите чланице. Индикативан примјер је Словенија, у којој хронично недостају вакцине и све већи број људи иде у Србију да се тамо вакцинишу", истиче он.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Ноле

01.04.2021 06:48

Па зар мислите да це неко нормалан из РС промијенити мисљење о ЕУ зато сто су вакцине досле раније или касније.Једном фасисти,заувијек фасисти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

01.04.2021 08:40

шта ће они послати кад се и они потајно гребу за спутник руском вакцином

Name

РЕ НОЛЕ

01.04.2021 10:15

ЦУЈ МИСЉЕЊЕ. ЈА МИСЛИО ДА МИ О ЊИМА И НЕМАМО НИКАКВО МИСЉЕЊЕ. МОГО ЈЕ АМБАСАДОР УМЈЕСТО ТЕГЕЛТИЈЕ ПИСАТИ ПИСМО БИСЕРИ. ДА НАБАВИ. АЛ ОНА ЈЕ ОПЕТ У КАТАРУ. КУПИ ДИЈАМАНТЕ ОПЕТ И ТУГУЈЕ ЗА БЕЈХА. ЈА ЛУДЕ ЗЕМЉЕ.

Name

ПЛАНдемија

01.04.2021 06:50

Да, стижу прекасно али за фармацеутску мафију, за њих је прекасно а за нас је то одлична ствар, не треба никада ни доћи, не треба нам то, шта ће нам то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самке траде

01.04.2021 07:08

Само гледам како ће Тегелтија и екипа рећ да су они то набавили,ако уопште додју вакцине!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.04.2021 08:56

И да хоће,тегелтија их не може набавити.

Name

Ако за 1

01.04.2021 07:27

Дан умре 97, за 100 дана умре 9 000.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста ко мислио

01.04.2021 07:36

Да мислио, колико би било јос мрвих да није Русије,која у свој прици ни лук јела ни лук мирисала. Хвала Русијо сто постојис на планети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превара

01.04.2021 07:40

Код нас није ни кренула вакцинација већ је направљена лакрдија. Предност немају приоритетне групе које су одређене већ у БЛ предност има онај ко зна директора Зељковића.Нека Зељковић изађе и каже колико је људи уназад пар дана вакцинисао преко штеле.И ових дана прима групу фармацеута из Фонда преко штеле, а пензионери нека чекају.Шта рећи, доктори који су изложени вирусу морају аутобусом у Србију на вакцинисање а правник и фармацеути из Фонда здравства могу и у БЛ преко Зељковића мимо свих процедура.Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.04.2021 09:04

Касне и тек це каснити,све док се буду појављивале греске у серијама,јер су збрзане па онда ето проблема,наравно коме па народу који добије ту вакцину...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

01.04.2021 09:15

и бомбардовање уранијумом нам је долазило из ЕУ као и текуца пландемија.... нек урсула то удијели својој многобројној фамилији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

митар

01.04.2021 20:11

1. Да ли је вирус вјештачки створен? 2. Да ли је тест поуздан? 3. Да ли је терапија преагресивна? 4. Да ли је вакцина само ињекција? 5. Да ли страх утиче на имунитет? 6. Да ли су одговорни спремни да признају грешке? 7. Да ли постоје контраиндикације за примање вакцине? 8. Да ли се природни имунитет негира? 9. Да ли одлуке тзв. СЗО отварају тржиште за произвођаче "вакцина"? 10. Зашто је прекинут развој и производња природног интерферона 11. Да ли је вирус уопште изолован? 12. Колика је смртност и шта је укључено у статистику?

ОДГОВОРИТЕ