Политички актери се не труде да крену правим путем

Политички актери у БиХ се не труде да крену правим путем и Србе и Бошњаке поведу у просперитетну будућност, поручено је у емисији “Глобално” БН телевизије. Саговорници су навели да је ријеч о турбулентном подручју на коме потпиривање међунационалне мржње одржава статус кво.

Република Српска 31.03.2021 | 22:37
Политички актери се не труде да крену правим путем

"Срби и Бошњаци могу закопати ратне сјекире, али је за то потребна воља тих људи", јасан је потпредсједник Скупштине Србије Моамер Зукорлић. Он наводи да сви данашњи проблеми и несугласице Срба и Бошњака могу бити ријешени само једнаким и правима и обавезама за оба народа.

"Само таквим концептима ми можемо да правимо кораке напријед. Заправо, гдје ћемо да елиминишемо тај двојни стандард и себичност. Довољно је да испунимо ону духовну аксиому `не чини другоме, што не желиш себи`", рекао је Зукорлић.

Саговорници наводе да у БиХ постоји огроман број проблема због недовршености државног система.

"Милорад Додик је након седам или осам година најава о укидању Српске, почео да говори да ће се Српска одцијепити. Ако погледамо документе СДА видите да им је од 2014. године циљ да се створи унитерна БиХ, да Срби немају свој ентитет. Када је ријеч о Србима они су ту навели да би ту требало да постоје три национална ентитета. Мислим да свако има право на страх", рекао је Чедомир Антић из "Напредног клуба"

"Јавни актери се не труде да се крене правим путем. Постоји, по мом мишљењу, незрелости, недораслости у политици Бошњака у њиховом представљању унутар БиХ у бошњачком лидерству", јасан је Зукорлић.

Антић наглашава да би Срби у Федерацији БиХ требало да буду једнако заступјени као Бошњаци у Републци Српској.

"Да они макар добију представљање као што то имају Бошњаци. Бошњаци имају три странке, све три су у парламенту. Проблем је што су се три пута мање вратили Срби у ФБиХ, него Бошњаци у Српску. Већи проблем је тај што постоји воља у бошњачком вођству да не прихвате представнике Срба."

Саговорници су сагласни да се на крају за већину рјешења питају међународни фактори који и сами често истичу да морају да бране своје интересе у свим балканским државама.

 

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Цивилни прототипи

31.03.2021 20:47

Но, они нуклеарни полигон балкан. Ста цемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закрпа-Труба

01.04.2021 06:10

Обојица навукли бијеле рукавице па јос поред тога користе симболицки језик, није на српском него на хрватском, није на босњацком него на македонском.. Мој утисак је овај: хоце курва да буде постена дјевојка.

Name

Радно стабло

31.03.2021 20:48

Они као да то није њихово, као да це остати без круне, онда сјевернокорејско стабло

ОДГОВОРИТЕ
Name

И на крају

31.03.2021 20:51

Политицари су прво изволили да заступају народ, па да никог не заступају И МИ И СВЕТ, е онда це и пити пословно неурацуњиви, перестројка ствари је несто сто себи води градјани, данас градјани су несто сто је да ствара бољи ресурс себи и политицари им нису потребни за много а и за ста јесу ако тиме условљавају надје се алтернатива

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

31.03.2021 20:56

Није Зукурлић пропустио да пореди Босну и Србију.Е па јаране Србија није исто што и Босна.То је друга "држава"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нусрет Аферица

31.03.2021 22:07

И Српска је друга дрзава.

Name

!

31.03.2021 21:10

Нажалост не ради се у БиХ о интересима грађана него интересима владајуцих криминалних група из свих(или бар велике већине ) странака неопотизам и постављање фамилије кумова кумица пријатеља и улизица је карактеристика свих владајуцих странака (као и опозиционих) част појединцима који се на прсте могу избројати.Стице се утисак да садашњи политичари знају да никад више неће имати прилику да сведу живот грађана зависаним од њих самих као сто сада зависи од њх и њихове малверзације и преваре превилазеци и сами себе да остваре нај горе у једној дрзавној заједници а усвоју личну корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Или

31.03.2021 21:39

Стету. Уколико ствари не функциосу. Да јос ствар буде гора, не исправљају и не усце се на грескама, него покусавају обновити овакве ствари и кад су деактивиарене.

Name

Дид

01.04.2021 06:04

То су та двострука мјерила о којима је он говорио.

Name

борац

01.04.2021 04:35

Они су на свом путу.Другог циља нема гласај марво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

01.04.2021 10:22

Ми у БиХ имамо Републику Српску на нивио дрзаве имамо пресједника Милорада Додика премијера тегелтију имали смо и Тегелтију у ВСТС и доста тога.Фактицки ми имамо дрзаву у дрзави и ту насу дрзаву униставају СНСД и,а ми то све подрзавамо.Господо за насе стање кривим смо ми,а не Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ