Politički akteri se ne trude da krenu pravim putem

Politički akteri u BiH se ne trude da krenu pravim putem i Srbe i Bošnjake povedu u prosperitetnu budućnost, poručeno je u emisiji “Globalno” BN televizije. Sagovornici su naveli da je riječ o turbulentnom području na kome potpirivanje međunacionalne mržnje održava status kvo.

Republika Srpska 31.03.2021 | 22:37
Politički akteri se ne trude da krenu pravim putem

"Srbi i Bošnjaci mogu zakopati ratne sjekire, ali je za to potrebna volja tih ljudi", jasan je potpredsjednik Skupštine Srbije Moamer Zukorlić. On navodi da svi današnji problemi i nesuglasice Srba i Bošnjaka mogu biti riješeni samo jednakim i pravima i obavezama za oba naroda.

"Samo takvim konceptima mi možemo da pravimo korake naprijed. Zapravo, gdje ćemo da eliminišemo taj dvojni standard i sebičnost. Dovoljno je da ispunimo onu duhovnu aksiomu `ne čini drugome, što ne želiš sebi`", rekao je Zukorlić.

Sagovornici navode da u BiH postoji ogroman broj problema zbog nedovršenosti državnog sistema.

"Milorad Dodik je nakon sedam ili osam godina najava o ukidanju Srpske, počeo da govori da će se Srpska odcijepiti. Ako pogledamo dokumente SDA vidite da im je od 2014. godine cilj da se stvori uniterna BiH, da Srbi nemaju svoj entitet. Kada je riječ o Srbima oni su tu naveli da bi tu trebalo da postoje tri nacionalna entiteta. Mislim da svako ima pravo na strah", rekao je Čedomir Antić iz "Naprednog kluba"

"Javni akteri se ne trude da se krene pravim putem. Postoji, po mom mišljenju, nezrelosti, nedoraslosti u politici Bošnjaka u njihovom predstavljanju unutar BiH u bošnjačkom liderstvu", jasan je Zukorlić.

Antić naglašava da bi Srbi u Federaciji BiH trebalo da budu jednako zastupjeni kao Bošnjaci u Republci Srpskoj.

"Da oni makar dobiju predstavljanje kao što to imaju Bošnjaci. Bošnjaci imaju tri stranke, sve tri su u parlamentu. Problem je što su se tri puta manje vratili Srbi u FBiH, nego Bošnjaci u Srpsku. Veći problem je taj što postoji volja u bošnjačkom vođstvu da ne prihvate predstavnike Srba."

Sagovornici su saglasni da se na kraju za većinu rješenja pitaju međunarodni faktori koji i sami često ističu da moraju da brane svoje interese u svim balkanskim državama.

 

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Civilni prototipi

31.03.2021 20:47

No, oni nuklearni poligon balkan. Sta cemo.

ODGOVORITE
Name

Zakrpa-Truba

01.04.2021 06:10

Obojica navukli bijele rukavice pa jos pored toga koriste simbolicki jezik, nije na srpskom nego na hrvatskom, nije na bosnjackom nego na makedonskom.. Moj utisak je ovaj: hoce kurva da bude postena djevojka.

Name

Radno stablo

31.03.2021 20:48

Oni kao da to nije njihovo, kao da ce ostati bez krune, onda sjevernokorejsko stablo

ODGOVORITE
Name

I na kraju

31.03.2021 20:51

Politicari su prvo izvolili da zastupaju narod, pa da nikog ne zastupaju I MI I SVET, e onda ce i piti poslovno neuracunjivi, perestrojka stvari je nesto sto sebi vodi gradjani, danas gradjani su nesto sto je da stvara bolji resurs sebi i politicari im nisu potrebni za mnogo a i za sta jesu ako time uslovljavaju nadje se alternativa

ODGOVORITE
Name

Kiki

31.03.2021 20:56

Nije Zukurlić propustio da poredi Bosnu i Srbiju.E pa jarane Srbija nije isto što i Bosna.To je druga "država"

ODGOVORITE
Name

Nusret Aferica

31.03.2021 22:07

I Srpska je druga drzava.

Name

!

31.03.2021 21:10

Nažalost ne radi se u BiH o interesima građana nego interesima vladajucih kriminalnih grupa iz svih(ili bar velike većine ) stranaka neopotizam i postavljanje familije kumova kumica prijatelja i ulizica je karakteristika svih vladajucih stranaka (kao i opozicionih) čast pojedincima koji se na prste mogu izbrojati.Stice se utisak da sadašnji političari znaju da nikad više neće imati priliku da svedu život građana zavisanim od njih samih kao sto sada zavisi od njh i njihove malverzacije i prevare previlazeci i sami sebe da ostvare naj gore u jednoj drzavnoj zajednici a usvoju ličnu korist.

ODGOVORITE
Name

Ili

31.03.2021 21:39

Stetu. Ukoliko stvari ne funkciosu. Da jos stvar bude gora, ne ispravljaju i ne usce se na greskama, nego pokusavaju obnoviti ovakve stvari i kad su deaktiviarene.

Name

Did

01.04.2021 06:04

To su ta dvostruka mjerila o kojima je on govorio.

Name

borac

01.04.2021 04:35

Oni su na svom putu.Drugog cilja nema glasaj marvo.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

01.04.2021 10:22

Mi u BiH imamo Republiku Srpsku na nivio drzave imamo presjednika Milorada Dodika premijera tegeltiju imali smo i Tegeltiju u VSTS i dosta toga.Fakticki mi imamo drzavu u drzavi i tu nasu drzavu unistavaju SNSD i,a mi to sve podrzavamo.Gospodo za nase stanje krivim smo mi,a ne Sarajevo.

ODGOVORITE