Данас консултације око попуштања мјера у Србији

Епидемиолог Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против коронавируса, казао је да ће данас бити одржане консултације у вези са епидемиолошким мерама.

Србија 30.03.2021 | 09:49
Данас консултације око попуштања мјера у Србији

Он је рекао да се у Београду ситуација стабилизује, али да у другим крајевима није тако. Ипак, истакао је да је епидемијска ситуација најозбиљнија у овом тренутку, јер има доста хоспитализованих и на респиратору.

"Ми смо у току претходне недеље видели стабилизацију на веома високом нивоу. Мало се заравнило у Београду. Можемо да кажемо да се заравнила крива, чак и да имамо спуштање. Данашњи подаци и наредних дана су посебно важни. Скок који је јуче забележен зависи од тога колико је урађено тестова у понедељак", казао је др Кон за РТС.

Додао је да су мере које су на снази дале резултат.

"Пратићемо ситуацију али оно што смо урадили у смислу мера за спречавање преноса, дају резултате што је евиденто јер је јасно да већ другу недељу немамо из дана у дан јасан пораст, већ одржавање ситуација чак и благо попуштање у Београду. И вакцинација и мере су дале ефекат", казао је др Кон:

"Поготово у Београду је број вакцинисаних 30 досто. Тренутно имамо најозбиљнију епидемиолиошку ситуацију без обзира на бројке. Тај врх пирамиде укупног заражавања су хоспитализовани и посебно они који су на респиратору а таквих има много."

Рекао је да је још озбиљна ситуација у Нишу и Новом Саду док се у Врању и Лесковцу мало смирује.

"Смирује се и на истоку. У Новом Саду па и целој Војводини вирус је тамо прилично активан. Није то једноставно", казао је он а затим додао да ће бити данас консултације око мера: "Треба схватити да смо још увек у тешкој ситуацији."

Упитан за баште угоститељских објеката истакао је да перспектива јесте да се отворе баште али мора свима да буде јасно да вирус губи своју снагу. "Кафићи и ресторани су замишљене оазе у главама људи, уђеш унутра, скинеш маску и понашаш се као да нема короне", пренеле су Новости.

(Б92)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

!

30.03.2021 08:03

Докторе Кон молимо вас причајте (ако већ нисте) са нашим Ким Дзонг Уном(Александром Вучићем ) да се не срамотимо фали нам још мало да “добацимо” до стандарда Сјеверне Кореје!Молбу потписују:грађани Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац

30.03.2021 08:23

Па зар ноје ова седмица кључна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаха

30.03.2021 08:25

смањуј дрКоне да показес како вакцине против непостојецег вируса дјелују против отрова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

30.03.2021 08:42

Па како се Кону смањује број заразених,зар не би требао да расте,с обзиром на коло испред Скупстине.Ево унапријед да одговорим за ове који це реци да треба проци 14 дана до појаве симптома и да се тек оцекује повецање броја заразених:како је кризни стаб кад је растурио оне корона зурке,и кад је након 2-3 дана био нагли скок броја заразених,рекао да је то посљедица тих корона зурки.Бас ме интересује одговор ових коронаса и ваксера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјере су уведене

30.03.2021 09:49

Због вакцинисања страних дрзављана да се не прави гузва....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

30.03.2021 13:20

Моја кафана ради нормално никакве мјере не постујемо јер то је моје а не њихово од тих крвопија са будзета нек они себи уведу мјере

ОДГОВОРИТЕ