Danas konsultacije oko popuštanja mjera u Srbiji

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, kazao je da će danas biti održane konsultacije u vezi sa epidemiološkim merama.

Srbija 30.03.2021 | 09:49
Danas konsultacije oko popuštanja mjera u Srbiji

On je rekao da se u Beogradu situacija stabilizuje, ali da u drugim krajevima nije tako. Ipak, istakao je da je epidemijska situacija najozbiljnija u ovom trenutku, jer ima dosta hospitalizovanih i na respiratoru.

"Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak", kazao je dr Kon za RTS.

Dodao je da su mere koje su na snazi dale rezultat.

"Pratićemo situaciju ali ono što smo uradili u smislu mera za sprečavanje prenosa, daju rezultate što je evidento jer je jasno da već drugu nedelju nemamo iz dana u dan jasan porast, već održavanje situacija čak i blago popuštanje u Beogradu. I vakcinacija i mere su dale efekat", kazao je dr Kon:

"Pogotovo u Beogradu je broj vakcinisanih 30 dosto. Trenutno imamo najozbiljniju epidemioliošku situaciju bez obzira na brojke. Taj vrh piramide ukupnog zaražavanja su hospitalizovani i posebno oni koji su na respiratoru a takvih ima mnogo."

Rekao je da je još ozbiljna situacija u Nišu i Novom Sadu dok se u Vranju i Leskovcu malo smiruje.

"Smiruje se i na istoku. U Novom Sadu pa i celoj Vojvodini virus je tamo prilično aktivan. Nije to jednostavno", kazao je on a zatim dodao da će biti danas konsultacije oko mera: "Treba shvatiti da smo još uvek u teškoj situaciji."

Upitan za bašte ugostiteljskih objekata istakao je da perspektiva jeste da se otvore bašte ali mora svima da bude jasno da virus gubi svoju snagu. "Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi, uđeš unutra, skineš masku i ponašaš se kao da nema korone", prenele su Novosti.

(B92)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

!

30.03.2021 08:03

Doktore Kon molimo vas pričajte (ako već niste) sa našim Kim Dzong Unom(Aleksandrom Vučićem ) da se ne sramotimo fali nam još malo da “dobacimo” do standarda Sjeverne Koreje!Molbu potpisuju:građani Srbije.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac

30.03.2021 08:23

Pa zar noje ova sedmica ključna?

ODGOVORITE
Name

hahahaha

30.03.2021 08:25

smanjuj drKone da pokazes kako vakcine protiv nepostojeceg virusa djeluju protiv otrova.

ODGOVORITE
Name

Nole

30.03.2021 08:42

Pa kako se Konu smanjuje broj zarazenih,zar ne bi trebao da raste,s obzirom na kolo ispred Skupstine.Evo unaprijed da odgovorim za ove koji ce reci da treba proci 14 dana do pojave simptoma i da se tek ocekuje povecanje broja zarazenih:kako je krizni stab kad je rasturio one korona zurke,i kad je nakon 2-3 dana bio nagli skok broja zarazenih,rekao da je to posljedica tih korona zurki.Bas me interesuje odgovor ovih koronasa i vaksera...

ODGOVORITE
Name

Mjere su uvedene

30.03.2021 09:49

Zbog vakcinisanja stranih drzavljana da se ne pravi guzva....

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

30.03.2021 13:20

Moja kafana radi normalno nikakve mjere ne postujemo jer to je moje a ne njihovo od tih krvopija sa budzeta nek oni sebi uvedu mjere

ODGOVORITE