Нови проблеми за Европску унију, стопиран закон

План подстицаја Европске уније за привредни опоравак од последица корона кризе наишао је на препреку, јер је пред немачким Уставним судом покренуто питање уставности заједничког преузимања дуга 27-чланог блока, преноси ЦНБЦ.

Свијет 30.03.2021 | 08:36
Нови проблеми за Европску унију, стопиран закон

Земље чланице ЕУ договориле су се у јулу прошле године о емисији заједничких обвезница на међународним финансијским тржиштима преко Европске комисије, како би прикупиле 750 милијарди евра (883 милијарде долара) за ублажавање негативних ефеката пандемије корона вируса на националне економије.

Мада земље ЕУ заједно доносе многе политичке одлуке, свака држава има потпуну контролу над својим фискалним аранжманима. Прихватање заједничког дуга показало се контроверзним за фискално конзервативније земље блока, које страхују да ће то за последицу имати веће оптерећење њихових пореских обвезника, додаје ЦНБЦ.

Невладина организација у Немачкој, Алијанса воље грађана, поднела је жалбу Уставном суду те земље наводећи да европски споразуми не дозвољавају заједничко задуживање.

Као резултат тога, немачки суд је у петак стопирао закон који би отворио пут Европској комисији да излађе на тржиште дуга и прикупи средстава за Фонд за опоравак.

Немачке судије су саопштиле да су превентивно морале да донесу одлуку о привременој забрани закона.

"Свесни смо да је Фонд за опоравак политички пројекат о којем је већ донета одлука. Међутим, с обзиром на значајне ризике, савезна влада би требало да осигура да задуживање на нивоу ЕУ и заобилажење фискалних правила не постану трајно решење", навео је Уставни суд у саопштењу.

Пресуда немачког суда је донета упркос томе што је 478 од 645 посланика у немачком парламенту дало прошле недеље "зелено светло" ратификацији закона о заједничком дугу ЕУ.

Америчка телевизијска станица такође подсећа да ЕК не може да потражи средства на финансијским тржиштима пре него што све државе чланице усвоје предметни закон о таквом потезу.

Чак 22 од 27 чланица ЕУ је до сада усвојило закон или би требало да заврше тај поступак следећег месеца. Аустрија, Пољска, Мађарска и Холандија још нису потврдиле када ће њихови парламенти гласати о поменутом закону, а над Немачком се сада надвио облак неизвесности по овом питању, наводи ЦНБЦ.

„Уколико се ово питање брзо не реши и одлука Уставног суда не приклони закону који су оба дома немачког парламента претходно одобрила великом већином гласова, исплате из фонда би због тога могле да се одложе или чак да буду доведене у опасности“, написао је данас у коментару Холгер Шмединг, главни европски економиста Беренберг банке у Хамбургу.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

30.03.2021 07:01

Ко другоме раку копа сам у њу упада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрцо

30.03.2021 08:00

Испаде да су Србија и Босна боље земље за живљење. Да је тако, ми би хрлили ка доле, а не би зивели по Западу. Јос увијек је то разлика к'о небо и земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Владо

30.03.2021 10:57

Насмијао си ме. Европа има индустрију и производи додатну вриједност, могу купити пола планете новцем који зарадјују. Плацем од смијеха, како си замислио да неко стампа паре као сто то раде говеда на Балкану ?

Name

Владо Бања Лука

30.03.2021 08:20

Питање: откуд Европској унији 750 милијарди евра да санира посљедице? Одговор: укљуцице стампарију пара у Франкфурту и настампаце силне милијарде без покрица. Закљуцак: ЕУ је пукла као и цитав Запад. Стандард и плате одрзавају стампањем пара. То не мозе трајати вјецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.03.2021 10:36

Еј мајке ти, ти знас да стампају паре? Па глупсоне од тих настампаних пара и ти зивис. Или како ти мислис да паре настају? Тако сто их донесе рода? Новац и јесте дуг у својој основи, ал треба мало у сколу ици да то сконтас.

Name

Цхристиан Сwеден

30.03.2021 09:50

Па ста, дици цемо кредит, и онако Стоцкхолм је зарадио 5,8 билиона круна (око 1200 милиона марака) јер није плацао старацке домове и услуге за пензионере, ми смо заправо у плусу у Стоцкхолму. Капиталистицка странка Модерати славе. ето све цудним слуцајем слуцаја! (извор ДН.се)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хипократ или хипокрит

30.03.2021 13:57

У часу када ступам међу чланове лекарске професије свечано обећавам да ћу свој живот ставити у службу хуманости. Према својим учитељима сачуваћу дужну захвалност и поштовање. Свој позив ћу обављати савесно и достојанствено. Највећа брига ће ми бити здравље мог болесника. Поштоваћу тајне онога ко ми се повери. Одржаваћу свим својим силама част и племените традиције лекарског звања. Моје колеге ће бити моја браћа и сестре. У вршењу дужности према болеснику неће на мене утицати никакви обзири, етничко порекло, род, вера, националност, раса, сексуална оријентација, политичка или класна припадност. Апсолутно ћу поштовати људски живот од самог почетка. И под претњом нећу попустити да се искористе моја медицинска знања, супротна законима хуманости. Ово обећавам свечано, слободно позивајући се на своју част.

ОДГОВОРИТЕ