На дневном реду одлука о смјени Милоша Лучића

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да се на данашњој сједници изјасни о одлуци предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије о смјени министра за људска права и избјеглице Милоша Лучића.

Босна и Херцеговина 30.03.2021 | 07:28
На дневном реду одлука о смјени Милоша Лучића

Одлуку о смјени Тегелтија је донио јер је ДНС, на чији је приједлог Лучић именован за министра, напустио владајућу коалицију и прешао у опозицију.

На дневном реду сједнице Представничког дома налази се, у првом читању, Приједлог закона о допунама Закона о парничном поступку пред Судом БиХ, чији је предлагач Савјет министара, а којим се омогућава боља заштита свједока.

Допунама се врши усаглашавање Закона о парничном поступку у БиХ и Закона о заштити свједока под пријетњом и угрожених свједока, те омогућава свједоцима који свједоче под мјерама заштите у кривичном поступку континуирана заштита идентитета у току накнадног покретања парничног поступка за накнаду штете.

Ријеч је о системском закону који ће без финансијских импликација по буџет омогућити унапријеђен законски оквир за заштиту права жртава које су свједочиле у кривичним поступцима, укључујући и поступке у вези с ратним злочинима, организованим криминалом или трговином људима, наведено је у образложењу предложених допуна.

Пред посланицима ће се наћи и информације Агенције за јавне набавке и Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ о неопходним условима, препрекама и свим расположивим начинима за хитну набавку вакцина против вируса корона које су достављене на основу закључка усвојеног на претходној сједници Представничког дома.

Предвиђено је и разматрање информације Министарства безбједности у Савјету министара о стању безбједности у БиХ у 2018. и 2019. години, те Приједлога стратегије за прихват и интеграцију држављана БиХ који се враћају у БиХ по основу споразума о реадмисији и Акциони план за период 2020-2023. године, а чији је подносилац Министарство за људска права и избјеглице.

Посланици би требало да расправљају и о Плану приоритета за парламенте у БиХ за убрзање процеса европских интеграција, те да, на приједлог Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине, именују интерресорну радну групу за припрему приједлога измјена и допуна изборног законодавства БиХ.

Интерресорну радну групу, према приједлогу Заједничког колегијума, чинила би три члана Представничког дома Сњежана Новаковић Бурсаћ, Алма Чоло и Борјана Кришто, и у име Дома народа Бариша Чолак, Средоје Новић и Муниб Јусуфовић.

Предвиђено је да у току рада интерресорна радна група по потреби консултује експерте из невладиног сектора, Централне изборне комисије БиХ, академске заједнице и друге.

Посланици треба да се изјасне о извјештају Колегијума Представничког дома о настојању за постизање сагласности о више тачака разматраних на прошлој сједници Дома, као и о новим посланичким иницијативама.

На дневном реду је и давање сагласности за ратификацију Споразума о зајму Међународне банке за обнову и развој за Програм интегрисаног развоја коридора ријека Саве и Дрине, те Уговора са Европском инвестиционом банком о финансирању коридора 5Ц и Медаково Поприкуше.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ноле

30.03.2021 05:38

Е каква смо ми дрзава,цивјека смјењују само зато сто припада некој другој странци.Знаци,небитно је да ли добро обавља посао,вец је битно којој странци припада.Не казем уопсте да Луциц добро ради свој посао,мозда ради,мозда не,него генерално,и онда се питамо сто нам је стање у дрзави овакво.Никад ми нецемо кренути напријед...

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

30.03.2021 07:39

Данас ће донијети одлуку да се побољша безбједност у 2018.г. А ко расправља о изборима боже те сачувај.

ОДГОВОРИТЕ