Na dnevnom redu odluka o smjeni Miloša Lučića

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da se na današnjoj sjednici izjasni o odluci predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije o smjeni ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Bosna i Hercegovina 30.03.2021 | 07:28
Na dnevnom redu odluka o smjeni Miloša Lučića

Odluku o smjeni Tegeltija je donio jer je DNS, na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma nalazi se, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Savjet ministara, a kojim se omogućava bolja zaštita svjedoka.

Dopunama se vrši usaglašavanje Zakona o parničnom postupku u BiH i Zakona o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka, te omogućava svjedocima koji svjedoče pod mjerama zaštite u krivičnom postupku kontinuirana zaštita identiteta u toku naknadnog pokretanja parničnog postupka za naknadu štete.

Riječ je o sistemskom zakonu koji će bez finansijskih implikacija po budžet omogućiti unaprijeđen zakonski okvir za zaštitu prava žrtava koje su svjedočile u krivičnim postupcima, uključujući i postupke u vezi s ratnim zločinima, organizovanim kriminalom ili trgovinom ljudima, navedeno je u obrazloženju predloženih dopuna.

Pred poslanicima će se naći i informacije Agencije za javne nabavke i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uslovima, preprekama i svim raspoloživim načinima za hitnu nabavku vakcina protiv virusa korona koje su dostavljene na osnovu zaključka usvojenog na prethodnoj sjednici Predstavničkog doma.

Predviđeno je i razmatranje informacije Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara o stanju bezbjednosti u BiH u 2018. i 2019. godini, te Prijedloga strategije za prihvat i integraciju državljana BiH koji se vraćaju u BiH po osnovu sporazuma o readmisiji i Akcioni plan za period 2020-2023. godine, a čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Poslanici bi trebalo da raspravljaju i o Planu prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija, te da, na prijedlog Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine, imenuju interresornu radnu grupu za pripremu prijedloga izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva BiH.

Interresornu radnu grupu, prema prijedlogu Zajedničkog kolegijuma, činila bi tri člana Predstavničkog doma Snježana Novaković Bursać, Alma Čolo i Borjana Krišto, i u ime Doma naroda Bariša Čolak, Sredoje Nović i Munib Јusufović.

Predviđeno je da u toku rada interresorna radna grupa po potrebi konsultuje eksperte iz nevladinog sektora, Centralne izborne komisije BiH, akademske zajednice i druge.

Poslanici treba da se izjasne o izvještaju Kolegijuma Predstavničkog doma o nastojanju za postizanje saglasnosti o više tačaka razmatranih na prošloj sjednici Doma, kao i o novim poslaničkim inicijativama.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj za Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine, te Ugovora sa Evropskom investicionom bankom o finansiranju koridora 5C i Medakovo Poprikuše.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nole

30.03.2021 05:38

E kakva smo mi drzava,civjeka smjenjuju samo zato sto pripada nekoj drugoj stranci.Znaci,nebitno je da li dobro obavlja posao,vec je bitno kojoj stranci pripada.Ne kazem uopste da Lucic dobro radi svoj posao,mozda radi,mozda ne,nego generalno,i onda se pitamo sto nam je stanje u drzavi ovakvo.Nikad mi necemo krenuti naprijed...

ODGOVORITE
Name

NR

30.03.2021 07:39

Danas će donijeti odluku da se poboljša bezbjednost u 2018.g. A ko raspravlja o izborima bože te sačuvaj.

ODGOVORITE