Прекограничном сарадњом помоћи привредницима

Представници општина Шамац из Републике Српске и Славонски Шамац и Окучани из Хрватске у наредним мјесецима дефинисаће заједнички пројекат прекограничне сарадње како би аплицирали на јавне позиве ЕУ којима се финансирају прекогранични пројекти, договорено је данас на састанку начелника ових општина.

Република Српска 29.03.2021 | 17:58
Прекограничном сарадњом помоћи привредницима

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је ово други састанак начелника три општине који су о овој теми разговарали и прије два мјесеца у Славонском Шамцу те да се на њима  искристалисао пројекат из области подршке предузетништву и привреди, који захтијева изградњу инфраструктуре.

"На подручју општине Шамац то је стварање пословне зоне на неких 17 хектара пољопривредног земљишта које би било претворено у грађевинско земљиште између сједишта општина и будућег ауто-пута Београд-Бањалука. Интерес све три општине је да аплицирају заједничким пројектом кроз јавни позив ЕУ и да тако подстакну привреду с једне и друге стране ријеке Саве", навео је Милићевић.

“Хоће ли то ићи у смјеру одрживе пољопривреде или ће та тама бити нешто шира, то ће показати  неки наредни састанци али свакако је закључено да ова тема развоја привреде у прекограничном подручју је нешто на чему треба заснивати све наредне разговоре”, истиче Тихомир Ковач, консултант за Европске фондове.

Начелник општине Славонски Шамац Бранислав Милиновић рекао је да се труде и када је ријеч о сарадњи у области културе и спорта, те очекује састанак и у општини Окучани, јер је показана добра воља за остварење циљева.

На састанку је договорено да се у наредном периоду успостави И комуникацију два ватрогасна друштва из једне и друге општине с обзиром на то да на неки начин ове двије општине заједнички управљају граничним прелазом између Хрватске и БиХ зарад безбједности људи.

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пепере

29.03.2021 16:27

Има ли ишта вијести о Броду оним плиноводима у ријеци Сави

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

29.03.2021 21:01

Није завршено са сјечом рафинерије, али биће.