Prekograničnom saradnjom pomoći privrednicima

Predstavnici opština Šamac iz Republike Srpske i Slavonski Šamac i Okučani iz Hrvatske u narednim mjesecima definisaće zajednički projekat prekogranične saradnje kako bi aplicirali na javne pozive EU kojima se finansiraju prekogranični projekti, dogovoreno je danas na sastanku načelnika ovih opština.

Republika Srpska 29.03.2021 | 17:58
Prekograničnom saradnjom pomoći privrednicima

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je ovo drugi sastanak načelnika tri opštine koji su o ovoj temi razgovarali i prije dva mjeseca u Slavonskom Šamcu te da se na njima  iskristalisao projekat iz oblasti podrške preduzetništvu i privredi, koji zahtijeva izgradnju infrastrukture.

"Na području opštine Šamac to je stvaranje poslovne zone na nekih 17 hektara poljoprivrednog zemljišta koje bi bilo pretvoreno u građevinsko zemljište između sjedišta opština i budućeg auto-puta Beograd-Banjaluka. Interes sve tri opštine je da apliciraju zajedničkim projektom kroz javni poziv EU i da tako podstaknu privredu s jedne i druge strane rijeke Save", naveo je Milićević.

“Hoće li to ići u smjeru održive poljoprivrede ili će ta tama biti nešto šira, to će pokazati  neki naredni sastanci ali svakako je zaključeno da ova tema razvoja privrede u prekograničnom području je nešto na čemu treba zasnivati sve naredne razgovore”, ističe Tihomir Kovač, konsultant za Evropske fondove.

Načelnik opštine Slavonski Šamac Branislav Milinović rekao je da se trude i kada je riječ o saradnji u oblasti kulture i sporta, te očekuje sastanak i u opštini Okučani, jer je pokazana dobra volja za ostvarenje ciljeva.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu uspostavi I komunikaciju dva vatrogasna društva iz jedne i druge opštine s obzirom na to da na neki način ove dvije opštine zajednički upravljaju graničnim prelazom između Hrvatske i BiH zarad bezbjednosti ljudi.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pepere

29.03.2021 16:27

Ima li išta vijesti o Brodu onim plinovodima u rijeci Savi

ODGOVORITE
Name

Brod

29.03.2021 21:01

Nije završeno sa sječom rafinerije, ali biće.