"Здравствени пасош" за Европску Унију доступан до 15. јуна

Европски комесар задужен за вакцине Тијери Бретон најавио је данас да ће први европски "здравствени пасош" бити доступан од 15. јуна, а да ће до средине јула Европа имати "капацитет за колективни имунитет".

Свијет 29.03.2021 | 12:25
"Здравствени пасош" за Европску Унију доступан до 15. јуна

Ново здравствено уверење треба да буде доступно "у року од два до три месеца" у дигиталним и папирним формату, и важиће у свих 27 држава чланица, рекао је Бретон за француски РТЛ Радио и ТВ канал ЛЦИ.

- Од тренутка када будемо сигурни да ће сваки Европљанин који жели да буде вакцинисан имати фер приступ вакцини, као што ће то бити случај у наредна два до три месеца - биће добро да постоји здравствени сертификат који ће потврђивати ваше стање, рекао је Бретон.

-„У документу ће бити ваше име, презиме, датум рођења, држављанство, број пасоша оверен QР кодом, да ли сте вакцинисани или не, врста вакцине и да ли сте били носилац вируса“, рекао је Бретон који је француским новинарима показао верзију тог сертификата.

Имплементација здравствене путничке исправе планирана је за јун, што би омогућило да се путовања наставе широм Европе, додао је.

Бретон је рекао да постоји могућност да документ, иако није обавезан, буде препоручен за путовање авионом, учешће на неком важном догађају или за улазак на неко јавно место.

У недостатку тог документа, додао је, биће неопходан негативан тест на корона вирус.

Европски комесар каже да ће убрзање испорука вакцина омогућити Европи да угледа „светлост на крају тунела“, упркос трећем таласу епидемије корона вируса који се шири Европом.

- Сада у Европи имамо 52 фабрике које раде 24 сата дневно, седам дана у недељи за производњу вакцина против корона вируса - рекао је Бретон.

Он је поновио да ЕУ треба да добије 420 милиона доза вакцине против ковида 19 до средине јула, довољно да омогући да се постигне колективни имунитет, пренео је Ројтерс.

"Морамо да се пребацимо у следећу брзину", рекао је Бретон, говорећи о кампањи вакцинације у ЕУ.

"Ово ће бити цена туристичке сезоне за коју се надам да ће бити упоредива с прошлогодишњом, која на крају није била толико лоша у контексту у коме се налазимо", истакао је Бретон.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Владо Бања Лука

29.03.2021 11:05

Не занимају ме те масонске форе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

29.03.2021 13:54

Нису ни рекли да ће бити обавезан за оне који нигдје не путују. А испред сеоске продавнице се увијек мозе сјести без пасоса.

Name

Ноле

29.03.2021 11:59

А засто се сад не мозе путовати с негативним тестом,а за пар мјесеци це се моци,у цему је разлика.И засто тестови нису бесплатни као и вакцине,кад знамо да је набавна цијена теста неколико пута јефтинија него вакцине.Бандо преварантска...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

31.03.2021 06:28

друзе тестови су добрим дијелом контаминирани као и вакцине.... нецес дозволити да ти то гурају у нос до мозга.... вирус је тако опасан да се сири говором и пјевањем па морамо да глумимо пландемију и бјезимо једни од других, али пцр тест се не мозе радити из пљувацке вец се гура дубоко у нос или у цмар као код кинеза.... људи моји зар вам висе не звони аларм у глави да све ово нема везе са вирусом вец са нецим другим

Name

Зељко

29.03.2021 15:16

Коначно смо дошли до истине,,пелцовање,новац и зелени пасош,,ако желиш да путујеш и радиш у Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.03.2021 09:54

а посто ти не зелис, то теби и не смета. Боље и овај сyстем него да буде закон при цему кад заразис неког одговаран си за покусај убиства 1 степена или само покусхај убиства како Вуциц казе а треба тако. Кинези не би данас узивали да нису ријесили то зестоко брзозо и јако.