"Zdravstveni pasoš" za Evropsku Uniju dostupan do 15. juna

Evropski komesar zadužen za vakcine Tijeri Breton najavio je danas da će prvi evropski "zdravstveni pasoš" biti dostupan od 15. juna, a da će do sredine jula Evropa imati "kapacitet za kolektivni imunitet".

Svijet 29.03.2021 | 12:25
"Zdravstveni pasoš" za Evropsku Uniju dostupan do 15. juna

Novo zdravstveno uverenje treba da bude dostupno "u roku od dva do tri meseca" u digitalnim i papirnim formatu, i važiće u svih 27 država članica, rekao je Breton za francuski RTL Radio i TV kanal LCI.

- Od trenutka kada budemo sigurni da će svaki Evropljanin koji želi da bude vakcinisan imati fer pristup vakcini, kao što će to biti slučaj u naredna dva do tri meseca - biće dobro da postoji zdravstveni sertifikat koji će potvrđivati vaše stanje, rekao je Breton.

-„U dokumentu će biti vaše ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo, broj pasoša overen QR kodom, da li ste vakcinisani ili ne, vrsta vakcine i da li ste bili nosilac virusa“, rekao je Breton koji je francuskim novinarima pokazao verziju tog sertifikata.

Implementacija zdravstvene putničke isprave planirana je za jun, što bi omogućilo da se putovanja nastave širom Evrope, dodao je.

Breton je rekao da postoji mogućnost da dokument, iako nije obavezan, bude preporučen za putovanje avionom, učešće na nekom važnom događaju ili za ulazak na neko javno mesto.

U nedostatku tog dokumenta, dodao je, biće neophodan negativan test na korona virus.

Evropski komesar kaže da će ubrzanje isporuka vakcina omogućiti Evropi da ugleda „svetlost na kraju tunela“, uprkos trećem talasu epidemije korona virusa koji se širi Evropom.

- Sada u Evropi imamo 52 fabrike koje rade 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji za proizvodnju vakcina protiv korona virusa - rekao je Breton.

On je ponovio da EU treba da dobije 420 miliona doza vakcine protiv kovida 19 do sredine jula, dovoljno da omogući da se postigne kolektivni imunitet, preneo je Rojters.

"Moramo da se prebacimo u sledeću brzinu", rekao je Breton, govoreći o kampanji vakcinacije u EU.

"Ovo će biti cena turističke sezone za koju se nadam da će biti uporediva s prošlogodišnjom, koja na kraju nije bila toliko loša u kontekstu u kome se nalazimo", istakao je Breton.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Vlado Banja Luka

29.03.2021 11:05

Ne zanimaju me te masonske fore.

ODGOVORITE
Name

Milko

29.03.2021 13:54

Nisu ni rekli da će biti obavezan za one koji nigdje ne putuju. A ispred seoske prodavnice se uvijek moze sjesti bez pasosa.

Name

Nole

29.03.2021 11:59

A zasto se sad ne moze putovati s negativnim testom,a za par mjeseci ce se moci,u cemu je razlika.I zasto testovi nisu besplatni kao i vakcine,kad znamo da je nabavna cijena testa nekoliko puta jeftinija nego vakcine.Bando prevarantska...

ODGOVORITE
Name

hm

31.03.2021 06:28

druze testovi su dobrim dijelom kontaminirani kao i vakcine.... neces dozvoliti da ti to guraju u nos do mozga.... virus je tako opasan da se siri govorom i pjevanjem pa moramo da glumimo plandemiju i bjezimo jedni od drugih, ali pcr test se ne moze raditi iz pljuvacke vec se gura duboko u nos ili u cmar kao kod kineza.... ljudi moji zar vam vise ne zvoni alarm u glavi da sve ovo nema veze sa virusom vec sa necim drugim

Name

Zeljko

29.03.2021 15:16

Konačno smo došli do istine,,pelcovanje,novac i zeleni pasoš,,ako želiš da putuješ i radiš u Evropi.

ODGOVORITE
Name

re

30.03.2021 09:54

a posto ti ne zelis, to tebi i ne smeta. Bolje i ovaj system nego da bude zakon pri cemu kad zarazis nekog odgovaran si za pokusaj ubistva 1 stepena ili samo pokushaj ubistva kako Vucic kaze a treba tako. Kinezi ne bi danas uzivali da nisu rijesili to zestoko brzozo i jako.