Да ли сте помјерили казаљке на сату? Почело љетње рачунање времена

Помјерањем часовника за један сат унапријед, односно са два на три сата ујутру, данас је почело љетње рачунање времена, јер и ове године земље чланице Европске уније и Европска комисија нису донијеле коначну одлуку да ли ће се опредјелити за зимско или љетње рачунање времена.

Регион 28.03.2021 | 09:56
Да ли сте помјерили казаљке на сату? Почело љетње рачунање времена

Бранко Симоновић из Астрономског друштва “Руђер Бошковић” каже за Тањуг да је увођење љетњег читања времена 1983. имало за циљ да се искористи што већи дио обданице, како би и продуктивност у раду била већа, али да су се у међувремену прилике промијениле, прије свега уведено је ново радно време, а и навике људи што се тиче одласка на спавање су се промијениле.

Према његовим ријечима, и овог пута смо прешли на љетње рачунање времена, а до када ће то бити пракса остаје да се види, будући да ћемо се прилагођавати општим рјешењима у окружењу и шире.

– Оно што је невоља са овом препоруком која ће прије или касније ступити на снагу јесте што је предложено да се укине љетње читање времена, односно указно вријеме и остављено је свима на вољу да се опредјеле за љетње вријеме или трајно љетње стање.

Е, то је оно што је нека невоља у најави јер је питање како ће различите државе да подесе своје читање времена што потенцијално може да буде незгодно, јер од једног реда прелазимо у неуређено стање – рекао је Симоновић.

Како је рекао, постоји дилема које вријеме више одговара овом поднебљу, али да он сматра да би могло да се уведе и “треће вријеме”, односно прелазак на читање времена од прије 1983. године.

То рјешење подразумјевало је зимско читање времена и трајно остајање у средњоевропској часовној зони, али и помјерање радног времена један час уназад, како би се повољније искористила обданица.

Ипак, сматра он, у међувремену су се ствари “замрсиле” у односу на некадашње вријеме, прије свега радно вријеме.

– Зимско читање времена у овом случају је неповољно јер преспавамо неефикасно, односно преспавамо онај први дио обданице током године и мало од обданице нам остаје у другом дијелу дана. Љетње (трајно) читање времена је у том погледу повољније јер се боље искориштава обданица, али нас она измјешта из наше основне средњеевропске часовне зоне у источноевропско, односно одваја нас од већег дијела Европе којем припадамо – рекао је Симоновић.

Уколико би се читање времена вратило на оно од прије 1983. године, каже Симоновић, могло би да се прилагоди и радно вријеме – односно, радно вријеме би се помјерало, примјера ради, на седам са осам сати.

– Ја бих додао и као још једну могућност, а то је да се уопште не дира часовник него да се уведе указно радно вријеме. Да се рецимо декретом уведе да се за стање на часовнику вежу они који од њега зависе својим радом. А то су трговине, школе, предузећа и онда да се указно помјери само радно вријеме – рекао је Симоновић.

Он је рекао и да претпоставља да ће Влада одлучивати о томе како ће се мијењати читање времена, али и да би једна од могућности могла и да буде референдум на коме би се грађани питали по ком времену желе да се рачуна вријеме.

– Да бисмо отишли на референдум пођједнако је важно да људи сасвим добро разумеју шта добијају, а шта губе и како то у стварности изгледа, јер из искуства говорећи , расправе које се воде о том питању у суштини су сасвим погрешно постављене, тако да мислим да би о тој теми требало сви да се обавијестимо довољно добро, а онда да се јавно одлучујемо – рекао је Симоновић.

(Тањуг) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Е

28.03.2021 08:09

Ја нисам, све су се саме помакле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

28.03.2021 08:49

Бице како Њемацка одлуци. БиХ је на граници тог истоцног и западног, док Србија висе припада истоцном него западном гледајуци свитање и залазак сунца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српкиња из Србије

28.03.2021 11:02

Висе одговара летње рацунање времена , јер је дузе обданица. Летње рацунање времена одговара вецини у Европи ( не одговара Спанији , Португалији, Француској , Немацкој и УК ) .

Name

Скептик

28.03.2021 08:51

Хоће ли и животиње сада устајати раније??

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

28.03.2021 08:56

Ајд ваљда док додје до тог одлуцивања код нас то неце радити тренутни састав влада и савјета Инаце би у том слуцају у Требињу било 13.00х у Сарајеву 15.00 у Брцком 14.00 у БЛ 13.00 а у Мостару 16.00х

ОДГОВОРИТЕ
Name

458

28.03.2021 09:42

Је ли тај Илиц икада иста радио осим сто је син свог богатог оца ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

28.03.2021 10:42

Не гледам у сат не зурим никуд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупо

28.03.2021 11:31

Вријеме,и ово помијерање сата.