"ГП Крајина" Бањалуци не плаћа милионске накнаде

Расту комплекса тајкуна Борка Ђурића погодовале су СНСД-ове градске скупштинске већине, које су за остваривање његових визија три пута мијењале регулациони план, а градоначелници Драгољуб Давидовић и Игор Радојичић потписивали уговор и два додатка том документу. Министрица Сребренка Голић оглушила се о законе и "ГП Крајина" омогућила да годинама не плаћа трошкове уређења земљишта вриједног више од 200 милиона КМ.

Република Српска 27.03.2021 | 14:48
"ГП Крајина" Бањалуци не плаћа милионске накнаде

Министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић 2014. године омогућила је да милиони марака не заврше у каси града Бањалука, већ у сигурним рукама грађевинске фирме “Крајина” власти блиског тајкуна Борка Ђурића.

Игноришући Закон о уређењу простора и грађењу РС, поништила је рјешење Градске управе и омогућила “Крајини” огромну зараду, јер је на само једној ламели од 2.086,71 квадрата градски буџет остао без 259.391 КМ обрачунатих трошкова уређења грађевинског земљишта. Таквих и сличних ламела на том простору је више од 110. Осим тога, у приватном елитном насељу “Алеја Центар” усред Бањалуке планирани су и тржни центар и српско-руски храм и школа. 

Расту Ђурићевог комплекса погодовале су СНСД-ове градске скупштинске већине, које су за остваривање тајкунских визија три пута, 23. октобра 2002, 29. новембра 2007. и 31. маја 2018, мијењале регулациони план, а градоначелници Драгољуб Давидовић и Игор Радојичић потписивали уговор и два додатка том документу, што је у посједу Журнала. 

НИЈЕ БОРКО БИЛО КО

Јер, Ђурић, дојучерашњи предсједник Привредне коморе РС, Милораду Додику, апсолутном владару у РС, није било ко.

Успон ГП “Крајина“, како је Журнал раније писао, почео је 25. октобра 2000. године, односно крајем првог Додиковог премијерског мандата. Тадашњи министар одбране у Влади РС Манојло Миловановић, мимо закона, продао је овој фирми 175 дунума земље у центру Бањалуке, са припадајућим објектима.

Заузврат је “Крајина“ имала обавезу да за потребе војске изгради 84 стана. Цијена квадрата била је изузетно висока у то вријеме, 1.600 КМ, а укупна вриједност станова 9,5 милиона КМ.

Министарство на челу са Миловановићем је објекте Војске РС, који су касније порушени, процијенило на, такође, 9,5 милиона КМ, па је јасно да је огромна парцела “Крајини“ дата бесплатно.

Правобранилаштво РС одмах је указало на незаконитости, али пројекат се није заустављао. Већ на том првом кораку, Крајина је зарадила више од 40 милиона марака, јер је стварна вриједност земљишта у једном комаду износила 50 милиона. Да је испарцелисано и продано лицитацијом, његова цијена би, како су Журналу потврдили стручњаци из ове области, достигла астрономских 210 милиона марака.

ДАВИДОВИЋЕВ ПОТПИС

Ни три године након предаје атрактивног земљишта у руке тајкуна, 7. јула 2003, тадашњи градоначелник Бањалуке, СНСД-ов Драгољуб Давидовић са “Крајином” је потписао основни уговор. Дефинисано је да ће комплекс имати 14 блокова са укупно 106 стамбено-пословних ламела различите спратности, као и школа. Град се обавезао да ће продужити Гундулићеву улицу и обезбиједити неопходне грађевинске дозволе.

Давидовић се позвао на тадашњи Закон о грађевинском земљишту РС у којем је стајало да “ако је додијељено градско грађевинско земљиште које није уређено, корисник земљишта није дужан да плати накнаду за уређење земљишта” те да ће “ГП Крајина” избјећи и овај трошак, а да ће јој, по издавању грађевинских дозвола, бити обрачунавана само рента.

Ђурићеве визије сезале су далеко па је 29. новембра 2007. градски парламент измијенио дио регулационог плана “Алеја-Центар”. Анекс уговора био је спреман.

 

На све планиране објекте Давидовић је дозволио изградњу подрумских просторија и подземних гаража. Додано је још пет ламела, а појединим из основног уговора повећана је спратност. Визија је подразумијевала и градњу тржног центра па је и то завршило у документу којег је Давидовић потписао 1. јула. 2010.

Ипак, Ђурићев залогај био је превелик, а Давидовић је почео да се прибојава краја властитог врло дискутабилног мандата па се и “оградио”:

“Коначан статус инфраструктуре биће регулисан по завршетку изградње стамбено-пословног комплекса ‘Центар-Алеја’ по тада важећим прописима”, стоји у документу.  

КАД СРЕБРЕНКА ШТИТИ АУТОРИТЕТОМ

Сребренка Голић у децембру те године, испред СНСД-а, сједа у министарску фотељу.

Три године касније на снагу је ступио Закон у уређењу простора и грађењу РС, а тим је престао да важи Закон о грађевинском земљишту РС, на који се у основном уговору позивао Давидовић. Измијењене законске околности подразумијевале су и дјеловање Градске управе, што је она и учинила.

У посједу Журнала је и рјешење о издатој грађевинској дозволи од 10. новембра 2014. године за градњу ламеле 5а, у блоку “Е” овог комплекса. Тада је на челу града био, такође СНСД-ов, Слободан Гаврановић. Одјељење за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја утврдило је да су “Крајини” обрачунати трошкови уређења грађевинског земљишта у износу од 259,391,51 КМ. Међутим, Ђурић се жалио Сребенки Голић која је све ово спремно дочекала на челу другостепеног органа.

Оглушивши се о Закон о уређењу простора и грађењу, али и члан Анекса 1 уговора између Града и Ђурића, поништила је рјешење Градске управе и написала:

“У меритуму је одлучено да инвеститор нема потребе закључивања новог уговора о финансирању опремања градског грађевинског земљишта са Градом, с обзиром на чињеницу да су уговором од 7. јула 2003. већ регулисани међусобни односи између инвеститора и Града, а у вези са уређењем градског земљишта за изградњу цијелог комплекса…”

Гаврановић је представљао град, ћутао и наставио да издаје дозволе.

ИГОРЕ, ПОТПИШИ И ЋУТИ

Већ 2016. године дошло је до смјене генерација, не политике. Тајкуни су поново мирно спавали и убирали милионски вриједне плодове градње.

СНСД-овом градоначелнику Игору Радојичићу тек није пало на памет да, као очигледно оштећена страна, раскине спорни уговор или да се бар побуни код Милораду Додику изузетно важне Сребренке Голић, подсјети је на законе… Не!

СНСД већина у Скупштини града 31. маја 2018. поново је усвојила измјене регулационог плана. Годину касније Радојичић је потписао анекс уговора. У блоку “З” пристао је на градњу нове четири зграде са подземним гаражама, блоку “И” додао дио зграде са седам спратова, Додику подилазио пристајући на градњу српско-руског храма на чијим је темељима дочекао Сергеја Лаврова, министра иностраних послова Русије, а блок “К” остао је формално-правна мистерија.

Радојичић је аминовао градњу непознатог броја ламела и све потписао 24. јуна 2019. године.   

Борко Ђурић и “ГП Крајина” продајом станова и пословних простора у елитном насељу остварили су вишемилионску добит, а да инфраструктуру никада нису предали на употребу граду, што су били обавезни према закону. Закупци пословних простора кориштење јавне површине плаћају управо Ђурићу, не граду.

За то вријеме градске комуналне службе уредно су у функцији становника овог приватног насеља. Одвоз смећа је редован, а улице унутар комплекса зимске службе чисте приоритетно.

(Зурнал.инфо)

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Дрекавац!!!

27.03.2021 13:55

Није то ништа...пола тог је рудоњно и за то узима пинку...у продужетку су станчине сина и кћери,Боркове и сличних подржавача и заносиоца муда....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорсокан

27.03.2021 15:32

Управа фор ПЦ.

Name

Јаффа

27.03.2021 15:46

Кћерка Горица има читав задњи спрат једне зграде, 400-500 м2. Кажу ови што су опремали да су и намјештај, техника и опрема скупи. А испред улаза 24х их чува полиција. Да нам Горица објасни одакле јој?

Name

ПРОЉЕЦЕ СТИГЛО

27.03.2021 16:01

КОКИКО СЕ ГИД ИЗВЛАЦИЛИ ДОЦИ ЦЕ ВРИЈЕМЕ КАД ЦЕ СРЕБРЕНКА У СУДУ МОРАТИ ДА ОБЈАСНИ СТА ЈЕ СВЕ УРАДИЛА ПОД ПРИТИСКОМ ВЛАСТИ,А СА ЊОМ И СВИ БИВСИ ГРАДОНАЦЕЛНИЦИ БАЊА ЛУКЕ.ЗАТО ИХ ХВАТА ПАНИКА,ОТВОРЕНА ПАНДОРИНА КУТИЈА,МИСЛИМ ДА СЕ КАЈУ ВЛАДАЈУЦИ СТИ НИСУ МАКАР НА СИЛУ СПРИЈЕЦИЛИ ДА ДРАСКО ДОДЈЕ ДО АРХИВЕ У ГРАДСКОЈ УПРАВИ.

Name

Миласин

27.03.2021 16:26

СРАМОТА НЕВИДЈЕНА ТОЛИКА ДУГОВАЊА И НИКОМ НИСТА А НЕКАКВОЈ СИРОТИЊИ КОЈА СВОЈИМ ГЛАСОМ ТРЕБА ДА ПОДРЗИ ВАС ВАНДАЛИЗАМ И СОУНИЗАМ ИСКЉУЦИТЕ СТРУЈУ ЗА 300 МАРАКА .МИ КАО НАРОД НЕМАМО КАРАКТЕРА НИ ЉУДСКИ ОСОБИНА ЗАТО СТО ПОДРЗАВАМО ОЛОС И НАСУ ПРОПАСТ..

Name

Борац

27.03.2021 18:42

Где су сада рудоњини увлакаци? Писите како сте постени. Лопови једни.

Name

МУЛТИ МИЛИОНЕРИ

27.03.2021 14:02

ТО ЈЕ САСВИМ НАЈВЕЦА ПЉАЦКА ГРАДА БАЊА ЛУКЕ . УЗЕЛИ СУ ПОЛА ГРАДА И ЗА ТО НИСУ ПЛАТИЛИ НИ ЈЕДНУ МАРКУ . ЕТО КАКО ПОЈЕДИНЦИ У СПРЕЗИ СА ВЛАСТИ ПОСТАЈУ МУЛТИ МИЛИОНЕРИ . САМО ПОГЛЕДАТИ ВЛАСНИЦКУ СТРУКТУРУ И СВЕ ЈЕ ЈАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Унистени

27.03.2021 19:49

Ово је спаљена земља.Хоцели ово икад стати.Ни НДХ није овако униставала српски народ као ови.Све су нас покрали задузили и оробили.До прије рата брабоњци су били.Сад мулти милионери.Ајој ајој нема ово је дно дна.

Name

И

27.03.2021 14:04

И будаласти грађани опет гласају за неке одборнике Топића,Ђуру Чубриловића,Милаковића,оног без дипломе Невена Станића,лажног Црногорца Сашу Чудића итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОЗЕ ИМА ЛИ ТЕ

27.03.2021 14:07

Није никаква тајна у Бања Луци да су само на једном послу од Меркаторовом узели преко 20 000 000. марака . То сто су они радили је можда и горе од Гранд -тренда . Добро је да и постоји град Бања Лука ста су све те лопурде покрале .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.03.2021 16:36

ОВО Е СВЕ ЗИВОТНА СКОЛА ДА СЕ НАРОД ОПАМЕТИ ДО 2022 И ДА ТАДА ПОРУСИМО И ПОДЕРЕМО ЦРВЕНЕ КРЕМЉЕ И ОТЈЕРАМО ГЛАВНЕ АДУТЕ НА РОБИЈУ.

Name

Градјевинска мафија

27.03.2021 14:08

Борко Дјуриц један од воа градевинске мафије! До јуце нико и ниста а данас тајкун! Бос! Само револуција србина спасава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борков дугогодишњи колега...

27.03.2021 16:33

... ми је рекао да је борко тежак око 100 милиона КМ. Мораћемо се још мало стрпити па да видимо "резултате оставинске расправе" (као код покојног мићића)...

Name

Бранко

27.03.2021 14:14

На лијекове све потрошили.Улице ко из 18 вијека,тротоари исто,расвјета катастрофа а сахтови су прича за себе.....Опљацкали све живо.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеја

27.03.2021 14:15

А ста је са паркинг мејестима у гаразама? Драско, рјесавај то да моземо од града купити или изнајмљивати исте, а не да су оградјене зицом, а ми немамо гдје да паркирамо, па нам градске слузбе пису казне када паркирамо по троттоарима јер немамо гдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2021 16:07

Како нема кад је то елитно насеље?

Name

З

27.03.2021 14:20

докле народе трпити ово више. Закон у своје руке па ми или они

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

27.03.2021 14:22

Касните Сто не објависте то прије 15 год? И није Само Борко власник него Бране Јанковиц Мица Калдера и покојни Вујат . Бањалуцани знају све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2021 15:20

Све тачно , јбо их Додик , али вријеме је за наплату и Борку и Брани Јанковицу , украли и отели су хотел Босну и Додик им је омогућио крађу земљишта у Бањалуци , све сами хоштаплер до хоштаплера , све их у затворе стрпати све је криминал и Бањалуцани су схватили шта Дидик ради годинама

Name

Дијана

27.03.2021 14:32

Ја сам овде доле одма до ове црне ...равно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПББЛ

27.03.2021 16:44

Зови на кафу

Name

Стварност

27.03.2021 14:38

Ееееее, ово је наша стварност. Чувени привредници јадна нам мајка. У сваки случај голићка бајна упетљана, а увијек изјављује да ради по закону

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

27.03.2021 14:39

Зградољуб започео. Радојичић довршио. БЛ остала без ичега. Гласајте опет за

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кос

27.03.2021 14:48

Ко се то усудио Ђурића прозвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

И овер је Баја

27.03.2021 15:00

Па власници ГП Крајина су , Додик а фиктивно Мица Калдера,Бранд Јанковиц,покојни Вујатовиц И Борко Дјуриц.Сада је аве јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

минхаузен

27.03.2021 15:10

ХАПСИ БАГРУ ! То су те комбинације , борко устеди милионе а сребренка стави у дзеп од борке стотине хиљада и сви осим народа дебели и весели ...а дјецу смс порукама лијецимо , она фукара дзајиц трази од града десет милиона .море марс у пм .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полако

27.03.2021 15:28

Средиће њих Драшко, живи били па видјели. Једно по једно. Само лагано.

Name

Економиста

27.03.2021 15:29

Борко Ђурић је један частан и поштен човек,НАПРАВИТЕ НЕШТО И ВИ ДА СЕ ВИДИ А НЕМОЈТЕ ЛУПАТИ И ПРИЧАТИ

Name

Плацају Ђурицу

27.03.2021 15:12

А не граду! Појединац иституција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Економиста

27.03.2021 22:11

Тај твој часни и поштени Борко је прије рата живио у једноипособном стану у ламелама (Борик). Поштењачину нагло кренуло кад је Додик дошао на власт. До тада био сељачић-гологузан.

Name

Крле

27.03.2021 15:24

Има ли несто да ови тајкуни плаћају,барем воду ,струју,одвоз смеца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

брецало

27.03.2021 15:51

Сребренка Голић 2014. године омогућила је да милиони марака не заврше у каси града А мајки 8 дјеце искљуцили струју због 300км блев лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

27.03.2021 15:54

А ЛАМЕЛЕ ПРВЕ ЗГРАДЕ ПРЕКОПУТА АЛТЕРНАТИВНЕ ИМАЈУ ПОДЗЕМНЕ ГАРАЗЕ АЛ НЕДА БОРКО ДА СЕ КОРИСТЕ НАПРАВЉЕНО ГОТОВО ОСВЈЕТЉЕНО А ОГРАДЈЕНО ВЕЦ 10 ГОДИНА ЉУДИ КУПИЛИ СТАН И ГАРАЗНО МЈЕСТО И ТУ ГРАД ГУБИ ПА НЕКА ЈЕ И НАГОДИСЊЕМ НИВОУ 50 КМ КОЛКО СТАНОВА КО БИ ТО ТРЕБАО РЈЕСАВАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

27.03.2021 16:03

ЉУДИ ОВО ЈЕ ЗА ПОДИЋИ УСТАНАК И ДОК СЕ НЕ ПОХАПСИ СТОКА НЕМА МИРА! Знате ли да МОЗАИК који храни гладне НЕМА ВИШЕ хране а пар АЛАВИХ ЉУДИ УКРАЛИ ЈАВНО СТОТИНЕ МИЛИОНА! На ВЈЕШАЊЕ СЊИМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

27.03.2021 16:13

Једва чекам да се крену давити, било међусобно, било на болничком кревету ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

27.03.2021 16:31

А зурнал треба да писе како су отели акције од фонда Привредник... То је главна крадја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

27.03.2021 16:49

А ко су горице игору вице и остали да их у БЛ мора цувати полиција и све око зграде под камерама јел то прате да се дјеца не дрогирају нема горе на свијету ниста кад из опанака у дзипа сједнес бас зајебано

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.03.2021 16:51

Да Бог да све имали а не требало им ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

27.03.2021 17:00

Када би ми којим чудом вратили отето, неби нам требао ММФ и сличне организације, али би нам требао много велики затвор или голи оток

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

27.03.2021 19:46

Зато син од тог дотичног дебила Ђурића скупи око себе спонзоруше па прича како сиротиња треба да поцрка а прича је била везана за филм Титаник и онда је једна од њих причала како татин дебил има мишљенеје о већини становништва Бањалуке а ретард на квадрат обер сељо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2021 21:43

Нек се брљак мали врати у Прњавор. Ионако није за зивота у граду. И нек поведе наркосе Цвијановице.

Name

Ови

27.03.2021 20:31

Зградољуби су за Гинисаа!!! Новокомпоновани огатаси предратни голаци само пред закон одблокирати правосудје њих у затворе и одузимање имовинееее у фонд за опоравак дрзаве и народа од ове посасти 21 вијека!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

избјеглица

28.03.2021 03:04

Цекајте изборе и гласајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цудни Драско

28.03.2021 17:57

Па зар нису промовисане праве људске вриједности ове васти свих ових деценија, умјесто да носис сат и друго, итд. скупље него Скрбиц и други док градјани у овој агонији на хиљаде умиру у разваљеном систему ти се латио хуманости и свега контра томе.....

ОДГОВОРИТЕ