"GP Krajina" Banjaluci ne plaća milionske naknade

Rastu kompleksa tajkuna Borka Đurića pogodovale su SNSD-ove gradske skupštinske većine, koje su za ostvarivanje njegovih vizija tri puta mijenjale regulacioni plan, a gradonačelnici Dragoljub Davidović i Igor Radojičić potpisivali ugovor i dva dodatka tom dokumentu. Ministrica Srebrenka Golić oglušila se o zakone i "GP Krajina" omogućila da godinama ne plaća troškove uređenja zemljišta vrijednog više od 200 miliona KM.

Republika Srpska 27.03.2021 | 14:48
"GP Krajina" Banjaluci ne plaća milionske naknade

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić 2014. godine omogućila je da milioni maraka ne završe u kasi grada Banjaluka, već u sigurnim rukama građevinske firme “Krajina” vlasti bliskog tajkuna Borka Đurića.

Ignorišući Zakon o uređenju prostora i građenju RS, poništila je rješenje Gradske uprave i omogućila “Krajini” ogromnu zaradu, jer je na samo jednoj lameli od 2.086,71 kvadrata gradski budžet ostao bez 259.391 KM obračunatih troškova uređenja građevinskog zemljišta. Takvih i sličnih lamela na tom prostoru je više od 110. Osim toga, u privatnom elitnom naselju “Aleja Centar” usred Banjaluke planirani su i tržni centar i srpsko-ruski hram i škola. 

Rastu Đurićevog kompleksa pogodovale su SNSD-ove gradske skupštinske većine, koje su za ostvarivanje tajkunskih vizija tri puta, 23. oktobra 2002, 29. novembra 2007. i 31. maja 2018, mijenjale regulacioni plan, a gradonačelnici Dragoljub Davidović i Igor Radojičić potpisivali ugovor i dva dodatka tom dokumentu, što je u posjedu Žurnala. 

NIJE BORKO BILO KO

Jer, Đurić, dojučerašnji predsjednik Privredne komore RS, Miloradu Dodiku, apsolutnom vladaru u RS, nije bilo ko.

Uspon GP “Krajina“, kako je Žurnal ranije pisao, počeo je 25. oktobra 2000. godine, odnosno krajem prvog Dodikovog premijerskog mandata. Tadašnji ministar odbrane u Vladi RS Manojlo Milovanović, mimo zakona, prodao je ovoj firmi 175 dunuma zemlje u centru Banjaluke, sa pripadajućim objektima.

Zauzvrat je “Krajina“ imala obavezu da za potrebe vojske izgradi 84 stana. Cijena kvadrata bila je izuzetno visoka u to vrijeme, 1.600 KM, a ukupna vrijednost stanova 9,5 miliona KM.

Ministarstvo na čelu sa Milovanovićem je objekte Vojske RS, koji su kasnije porušeni, procijenilo na, takođe, 9,5 miliona KM, pa je jasno da je ogromna parcela “Krajini“ data besplatno.

Pravobranilaštvo RS odmah je ukazalo na nezakonitosti, ali projekat se nije zaustavljao. Već na tom prvom koraku, Krajina je zaradila više od 40 miliona maraka, jer je stvarna vrijednost zemljišta u jednom komadu iznosila 50 miliona. Da je isparcelisano i prodano licitacijom, njegova cijena bi, kako su Žurnalu potvrdili stručnjaci iz ove oblasti, dostigla astronomskih 210 miliona maraka.

DAVIDOVIĆEV POTPIS

Ni tri godine nakon predaje atraktivnog zemljišta u ruke tajkuna, 7. jula 2003, tadašnji gradonačelnik Banjaluke, SNSD-ov Dragoljub Davidović sa “Krajinom” je potpisao osnovni ugovor. Definisano je da će kompleks imati 14 blokova sa ukupno 106 stambeno-poslovnih lamela različite spratnosti, kao i škola. Grad se obavezao da će produžiti Gundulićevu ulicu i obezbijediti neophodne građevinske dozvole.

Davidović se pozvao na tadašnji Zakon o građevinskom zemljištu RS u kojem je stajalo da “ako je dodijeljeno gradsko građevinsko zemljište koje nije uređeno, korisnik zemljišta nije dužan da plati naknadu za uređenje zemljišta” te da će “GP Krajina” izbjeći i ovaj trošak, a da će joj, po izdavanju građevinskih dozvola, biti obračunavana samo renta.

Đurićeve vizije sezale su daleko pa je 29. novembra 2007. gradski parlament izmijenio dio regulacionog plana “Aleja-Centar”. Aneks ugovora bio je spreman.

 

Na sve planirane objekte Davidović je dozvolio izgradnju podrumskih prostorija i podzemnih garaža. Dodano je još pet lamela, a pojedinim iz osnovnog ugovora povećana je spratnost. Vizija je podrazumijevala i gradnju tržnog centra pa je i to završilo u dokumentu kojeg je Davidović potpisao 1. jula. 2010.

Ipak, Đurićev zalogaj bio je prevelik, a Davidović je počeo da se pribojava kraja vlastitog vrlo diskutabilnog mandata pa se i “ogradio”:

“Konačan status infrastrukture biće regulisan po završetku izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa ‘Centar-Aleja’ po tada važećim propisima”, stoji u dokumentu.  

KAD SREBRENKA ŠTITI AUTORITETOM

Srebrenka Golić u decembru te godine, ispred SNSD-a, sjeda u ministarsku fotelju.

Tri godine kasnije na snagu je stupio Zakon u uređenju prostora i građenju RS, a tim je prestao da važi Zakon o građevinskom zemljištu RS, na koji se u osnovnom ugovoru pozivao Davidović. Izmijenjene zakonske okolnosti podrazumijevale su i djelovanje Gradske uprave, što je ona i učinila.

U posjedu Žurnala je i rješenje o izdatoj građevinskoj dozvoli od 10. novembra 2014. godine za gradnju lamele 5a, u bloku “E” ovog kompleksa. Tada je na čelu grada bio, takođe SNSD-ov, Slobodan Gavranović. Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja utvrdilo je da su “Krajini” obračunati troškovi uređenja građevinskog zemljišta u iznosu od 259,391,51 KM. Međutim, Đurić se žalio Srebenki Golić koja je sve ovo spremno dočekala na čelu drugostepenog organa.

Oglušivši se o Zakon o uređenju prostora i građenju, ali i član Aneksa 1 ugovora između Grada i Đurića, poništila je rješenje Gradske uprave i napisala:

“U meritumu je odlučeno da investitor nema potrebe zaključivanja novog ugovora o finansiranju opremanja gradskog građevinskog zemljišta sa Gradom, s obzirom na činjenicu da su ugovorom od 7. jula 2003. već regulisani međusobni odnosi između investitora i Grada, a u vezi sa uređenjem gradskog zemljišta za izgradnju cijelog kompleksa…”

Gavranović je predstavljao grad, ćutao i nastavio da izdaje dozvole.

IGORE, POTPIŠI I ĆUTI

Već 2016. godine došlo je do smjene generacija, ne politike. Tajkuni su ponovo mirno spavali i ubirali milionski vrijedne plodove gradnje.

SNSD-ovom gradonačelniku Igoru Radojičiću tek nije palo na pamet da, kao očigledno oštećena strana, raskine sporni ugovor ili da se bar pobuni kod Miloradu Dodiku izuzetno važne Srebrenke Golić, podsjeti je na zakone… Ne!

SNSD većina u Skupštini grada 31. maja 2018. ponovo je usvojila izmjene regulacionog plana. Godinu kasnije Radojičić je potpisao aneks ugovora. U bloku “Z” pristao je na gradnju nove četiri zgrade sa podzemnim garažama, bloku “I” dodao dio zgrade sa sedam spratova, Dodiku podilazio pristajući na gradnju srpsko-ruskog hrama na čijim je temeljima dočekao Sergeja Lavrova, ministra inostranih poslova Rusije, a blok “K” ostao je formalno-pravna misterija.

Radojičić je aminovao gradnju nepoznatog broja lamela i sve potpisao 24. juna 2019. godine.   

Borko Đurić i “GP Krajina” prodajom stanova i poslovnih prostora u elitnom naselju ostvarili su višemilionsku dobit, a da infrastrukturu nikada nisu predali na upotrebu gradu, što su bili obavezni prema zakonu. Zakupci poslovnih prostora korištenje javne površine plaćaju upravo Đuriću, ne gradu.

Za to vrijeme gradske komunalne službe uredno su u funkciji stanovnika ovog privatnog naselja. Odvoz smeća je redovan, a ulice unutar kompleksa zimske službe čiste prioritetno.

(Zurnal.info)

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Drekavac!!!

27.03.2021 13:55

Nije to ništa...pola tog je rudonjno i za to uzima pinku...u produžetku su stančine sina i kćeri,Borkove i sličnih podržavača i zanosioca muda....

ODGOVORITE
Name

Corsokan

27.03.2021 15:32

Uprava for PC.

Name

Jaffa

27.03.2021 15:46

Kćerka Gorica ima čitav zadnji sprat jedne zgrade, 400-500 m2. Kažu ovi što su opremali da su i namještaj, tehnika i oprema skupi. A ispred ulaza 24h ih čuva policija. Da nam Gorica objasni odakle joj?

Name

PROLJECE STIGLO

27.03.2021 16:01

KOKIKO SE GID IZVLACILI DOCI CE VRIJEME KAD CE SREBRENKA U SUDU MORATI DA OBJASNI STA JE SVE URADILA POD PRITISKOM VLASTI,A SA NJOM I SVI BIVSI GRADONACELNICI BANJA LUKE.ZATO IH HVATA PANIKA,OTVORENA PANDORINA KUTIJA,MISLIM DA SE KAJU VLADAJUCI STI NISU MAKAR NA SILU SPRIJECILI DA DRASKO DODJE DO ARHIVE U GRADSKOJ UPRAVI.

Name

Milasin

27.03.2021 16:26

SRAMOTA NEVIDJENA TOLIKA DUGOVANJA I NIKOM NISTA A NEKAKVOJ SIROTINJI KOJA SVOJIM GLASOM TREBA DA PODRZI VAS VANDALIZAM I SOUNIZAM ISKLJUCITE STRUJU ZA 300 MARAKA .MI KAO NAROD NEMAMO KARAKTERA NI LJUDSKI OSOBINA ZATO STO PODRZAVAMO OLOS I NASU PROPAST..

Name

Borac

27.03.2021 18:42

Gde su sada rudonjini uvlakaci? Pisite kako ste posteni. Lopovi jedni.

Name

MULTI MILIONERI

27.03.2021 14:02

TO JE SASVIM NAJVECA PLJACKA GRADA BANJA LUKE . UZELI SU POLA GRADA I ZA TO NISU PLATILI NI JEDNU MARKU . ETO KAKO POJEDINCI U SPREZI SA VLASTI POSTAJU MULTI MILIONERI . SAMO POGLEDATI VLASNICKU STRUKTURU I SVE JE JASNO.

ODGOVORITE
Name

Unisteni

27.03.2021 19:49

Ovo je spaljena zemlja.Hoceli ovo ikad stati.Ni NDH nije ovako unistavala srpski narod kao ovi.Sve su nas pokrali zaduzili i orobili.Do prije rata brabonjci su bili.Sad multi milioneri.Ajoj ajoj nema ovo je dno dna.

Name

I

27.03.2021 14:04

I budalasti građani opet glasaju za neke odbornike Topića,Đuru Čubrilovića,Milakovića,onog bez diplome Nevena Stanića,lažnog Crnogorca Sašu Čudića itd.

ODGOVORITE
Name

BOZE IMA LI TE

27.03.2021 14:07

Nije nikakva tajna u Banja Luci da su samo na jednom poslu od Merkatorovom uzeli preko 20 000 000. maraka . To sto su oni radili je možda i gore od Grand -trenda . Dobro je da i postoji grad Banja Luka sta su sve te lopurde pokrale .

ODGOVORITE
Name

re

27.03.2021 16:36

OVO E SVE ZIVOTNA SKOLA DA SE NAROD OPAMETI DO 2022 I DA TADA PORUSIMO I PODEREMO CRVENE KREMLJE I OTJERAMO GLAVNE ADUTE NA ROBIJU.

Name

Gradjevinska mafija

27.03.2021 14:08

Borko Djuric jedan od voa gradevinske mafije! Do juce niko i nista a danas tajkun! Bos! Samo revolucija srbina spasava!

ODGOVORITE
Name

Borkov dugogodišnji kolega...

27.03.2021 16:33

... mi je rekao da je borko težak oko 100 miliona KM. Moraćemo se još malo strpiti pa da vidimo "rezultate ostavinske rasprave" (kao kod pokojnog mićića)...

Name

Branko

27.03.2021 14:14

Na lijekove sve potrošili.Ulice ko iz 18 vijeka,trotoari isto,rasvjeta katastrofa a sahtovi su priča za sebe.....Opljackali sve živo.....

ODGOVORITE
Name

Aleja

27.03.2021 14:15

A sta je sa parking mejestima u garazama? Drasko, rjesavaj to da mozemo od grada kupiti ili iznajmljivati iste, a ne da su ogradjene zicom, a mi nemamo gdje da parkiramo, pa nam gradske sluzbe pisu kazne kada parkiramo po trottoarima jer nemamo gdje

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2021 16:07

Kako nema kad je to elitno naselje?

Name

З

27.03.2021 14:20

dokle narode trpiti ovo više. Zakon u svoje ruke pa mi ili oni

ODGOVORITE
Name

Trtmrt

27.03.2021 14:22

Kasnite Sto ne objaviste to prije 15 god? I nije Samo Borko vlasnik nego Brane Jankovic Mica Kaldera i pokojni Vujat . Banjalucani znaju sve

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2021 15:20

Sve tačno , jbo ih Dodik , ali vrijeme je za naplatu i Borku i Brani Jankovicu , ukrali i oteli su hotel Bosnu i Dodik im je omogućio krađu zemljišta u Banjaluci , sve sami hoštapler do hoštaplera , sve ih u zatvore strpati sve je kriminal i Banjalucani su shvatili šta Didik radi godinama

Name

Dijana

27.03.2021 14:32

Ja sam ovde dole odma do ove crne ...ravno...

ODGOVORITE
Name

PBBL

27.03.2021 16:44

Zovi na kafu

Name

Stvarnost

27.03.2021 14:38

Eeeeee, ovo je naša stvarnost. Čuveni privrednici jadna nam majka. U svaki slučaj golićka bajna upetljana, a uvijek izjavljuje da radi po zakonu

ODGOVORITE
Name

NR

27.03.2021 14:39

Zgradoljub započeo. Radojičić dovršio. BL ostala bez ičega. Glasajte opet za

ODGOVORITE
Name

Kos

27.03.2021 14:48

Ko se to usudio Đurića prozvati

ODGOVORITE
Name

I over je Baja

27.03.2021 15:00

Pa vlasnici GP Krajina su , Dodik a fiktivno Mica Kaldera,Brand Jankovic,pokojni Vujatovic I Borko Djuric.Sada je ave jasno

ODGOVORITE
Name

minhauzen

27.03.2021 15:10

HAPSI BAGRU ! To su te kombinacije , borko ustedi milione a srebrenka stavi u dzep od borke stotine hiljada i svi osim naroda debeli i veseli ...a djecu sms porukama lijecimo , ona fukara dzajic trazi od grada deset miliona .more mars u pm .

ODGOVORITE
Name

Polako

27.03.2021 15:28

Srediće njih Draško, živi bili pa vidjeli. Jedno po jedno. Samo lagano.

Name

Ekonomista

27.03.2021 15:29

Borko Đurić je jedan častan i pošten čovek,NAPRAVITE NEŠTO I VI DA SE VIDI A NEMOJTE LUPATI I PRIČATI

Name

Placaju Đuricu

27.03.2021 15:12

A ne gradu! Pojedinac istitucija.

ODGOVORITE
Name

Re Ekonomista

27.03.2021 22:11

Taj tvoj časni i pošteni Borko je prije rata živio u jednoiposobnom stanu u lamelama (Borik). Poštenjačinu naglo krenulo kad je Dodik došao na vlast. Do tada bio seljačić-gologuzan.

Name

Krle

27.03.2021 15:24

Ima li nesto da ovi tajkuni plaćaju,barem vodu ,struju,odvoz smeca...

ODGOVORITE
Name

brecalo

27.03.2021 15:51

Srebrenka Golić 2014. godine omogućila je da milioni maraka ne završe u kasi grada A majki 8 djece iskljucili struju zbog 300km blev lopovi

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

27.03.2021 15:54

A LAMELE PRVE ZGRADE PREKOPUTA ALTERNATIVNE IMAJU PODZEMNE GARAZE AL NEDA BORKO DA SE KORISTE NAPRAVLJENO GOTOVO OSVJETLJENO A OGRADJENO VEC 10 GODINA LJUDI KUPILI STAN I GARAZNO MJESTO I TU GRAD GUBI PA NEKA JE I NAGODISNJEM NIVOU 50 KM KOLKO STANOVA KO BI TO TREBAO RJESAVATI

ODGOVORITE
Name

Boro

27.03.2021 16:03

LJUDI OVO JE ZA PODIĆI USTANAK I DOK SE NE POHAPSI STOKA NEMA MIRA! Znate li da MOZAIK koji hrani gladne NEMA VIŠE hrane a par ALAVIH LJUDI UKRALI JAVNO STOTINE MILIONA! Na VJEŠANJE SNJIMA!

ODGOVORITE
Name

mrga

27.03.2021 16:13

Jedva čekam da se krenu daviti, bilo međusobno, bilo na bolničkom krevetu ?

ODGOVORITE
Name

Milan

27.03.2021 16:31

A zurnal treba da pise kako su oteli akcije od fonda Privrednik... To je glavna kradja

ODGOVORITE
Name

Borac

27.03.2021 16:49

A ko su gorice igoru vice i ostali da ih u BL mora cuvati policija i sve oko zgrade pod kamerama jel to prate da se djeca ne drogiraju nema gore na svijetu nista kad iz opanaka u dzipa sjednes bas zajebano

ODGOVORITE
Name

BL

27.03.2021 16:51

Da Bog da sve imali a ne trebalo im nista!

ODGOVORITE
Name

Boris

27.03.2021 17:00

Kada bi mi kojim čudom vratili oteto, nebi nam trebao MMF i slične organizacije, ali bi nam trebao mnogo veliki zatvor ili goli otok

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

27.03.2021 19:46

Zato sin od tog dotičnog debila Đurića skupi oko sebe sponzoruše pa priča kako sirotinja treba da pocrka a priča je bila vezana za film Titanik i onda je jedna od njih pričala kako tatin debil ima mišljeneje o većini stanovništva Banjaluke a retard na kvadrat ober seljo .

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2021 21:43

Nek se brljak mali vrati u Prnjavor. Ionako nije za zivota u gradu. I nek povede narkose Cvijanovice.

Name

Ovi

27.03.2021 20:31

Zgradoljubi su za Ginisaa!!! Novokomponovani ogatasi predratni golaci samo pred zakon odblokirati pravosudje njih u zatvore i oduzimanje imovineeee u fond za oporavak drzave i naroda od ove posasti 21 vijeka!!!!!

ODGOVORITE
Name

izbjeglica

28.03.2021 03:04

Cekajte izbore i glasajte.

ODGOVORITE
Name

Cudni Drasko

28.03.2021 17:57

Pa zar nisu promovisane prave ljudske vrijednosti ove vasti svih ovih decenija, umjesto da nosis sat i drugo, itd. skuplje nego Skrbic i drugi dok gradjani u ovoj agoniji na hiljade umiru u razvaljenom sistemu ti se latio humanosti i svega kontra tome.....

ODGOVORITE