Преминуо рокер Желимир Алтарац Чичак у Сарајеву

 - Желимир Алтарац Чичак, један је од најзначајнијих и најутицајнијих креатора сарајевске музичке сцене, преминуо је у Сарајеву у 74. години од посљедица вируса корона.

Забава 27.03.2021 | 14:05
Преминуо рокер Желимир Алтарац Чичак у Сарајеву

Њагова супруга Едина Гугаћ саопштила је да Чичак преминуо на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву, гдје је раније био хоспитализован због здравствених проблема, а затим се заразио и вирусом корона, пишу федерални медији.

Желимир Алтарац Чичак рођен је 1947. године у Сарајеву. Још као ученик Прве гимназије у Сарајеву организовао је разне културно-забавне програме и концерте и у то вријеме био најбољи водитељ концерата "ин лајв".

Остаће упамћен као пионир дискџокејства, уредник и водитељ многих популарних радијских и телевизијских емисија, промотер и организатор великих рок спектакала, публицист и аниматор рок културе, иницијатор многих музичких манифестација које су постале традиционалне.

Крајем шездесетих и почетком седамдесетих у подруму Студентског дома "Младен Стојановић" дјеловао је и први андерграунд клуб у Сарајеву "Барутана", гдје су свирали многи, али је запамћен по програмима које је водио Чичак и то под називом "Чичак плус Чичак".

Најуспјешнију сарадњу остварује са групом "Индекси", односно с гитаристом и композитором Слободаном Бодом Ковачевићем. Урадио је текстове за неке од кључних пјесама ове музичке групе, као што су "Негдје на крају у затишју" и "Свијет у коме живим".

Као новинар и музички критичар почиње објављивати текстове 1973. године у "Нашим данима", да би касније сарађивао са свим листовима у Сарајеву, као колумнист "ВЕН-а", "Вечерњих новина", "Свијета", "Ослобођења", београдског "Џубокса" и "Рока".

Објавио је књигу "Аниткварница снова" аутобиографију/монографију као учесник развоја сарајевске и поп-рок сцене бивше Југославије од почетка шездесетих година прошлог вијека, па све до данашњих дана.

За свој предани друштвени и умјетнички ангажман Желимир Алтарац Чичак је добио многа друштвена признања, а посљедње је добио у децембру прошле године када је проглашен почасним грађанином Сарајева. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар