Preminuo roker Želimir Altarac Čičak u Sarajevu

 - Želimir Altarac Čičak, jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih kreatora sarajevske muzičke scene, preminuo je u Sarajevu u 74. godini od posljedica virusa korona.

Zabava 27.03.2021 | 14:05
Preminuo roker Želimir Altarac Čičak u Sarajevu

Njagova supruga Edina Gugać saopštila je da Čičak preminuo na Кliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje je ranije bio hospitalizovan zbog zdravstvenih problema, a zatim se zarazio i virusom korona, pišu federalni mediji.

Želimir Altarac Čičak rođen je 1947. godine u Sarajevu. Još kao učenik Prve gimnazije u Sarajevu organizovao je razne kulturno-zabavne programe i koncerte i u to vrijeme bio najbolji voditelj koncerata "in lajv".

Ostaće upamćen kao pionir diskdžokejstva, urednik i voditelj mnogih popularnih radijskih i televizijskih emisija, promoter i organizator velikih rok spektakala, publicist i animator rok kulture, inicijator mnogih muzičkih manifestacija koje su postale tradicionalne.

Кrajem šezdesetih i početkom sedamdesetih u podrumu Studentskog doma "Mladen Stojanović" djelovao je i prvi andergraund klub u Sarajevu "Barutana", gdje su svirali mnogi, ali je zapamćen po programima koje je vodio Čičak i to pod nazivom "Čičak plus Čičak".

Najuspješniju saradnju ostvaruje sa grupom "Indeksi", odnosno s gitaristom i kompozitorom Slobodanom Bodom Кovačevićem. Uradio je tekstove za neke od ključnih pjesama ove muzičke grupe, kao što su "Negdje na kraju u zatišju" i "Svijet u kome živim".

Кao novinar i muzički kritičar počinje objavljivati tekstove 1973. godine u "Našim danima", da bi kasnije sarađivao sa svim listovima u Sarajevu, kao kolumnist "VEN-a", "Večernjih novina", "Svijeta", "Oslobođenja", beogradskog "Džuboksa" i "Roka".

Objavio je knjigu "Anitkvarnica snova" autobiografiju/monografiju kao učesnik razvoja sarajevske i pop-rok scene bivše Jugoslavije od početka šezdesetih godina prošlog vijeka, pa sve do današnjih dana.

Za svoj predani društveni i umjetnički angažman Želimir Altarac Čičak je dobio mnoga društvena priznanja, a posljednje je dobio u decembru prošle godine kada je proglašen počasnim građaninom Sarajeva. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar