Јеврејима здрав, срећан и кошер празник Песах!

Припадницима јеврејских општина Бања Лука и Добој, као и свим нашим гледаоцима јеврејске вјероисповијести Републици Српској односно БиХ, Србији, теширом свијета, БН ТВ жели срећан и кошер празник Песах, да га у оквиру придржавања мјера предострожности од ЦОВИД-19, проведете са својим најмилијим, у породичном весељу и здрављу.

Република Српска 26.03.2021 | 15:59
Јеврејима здрав, срећан и кошер празник Песах!

Песах симболизује слободу, препричавајући и преносећи с кољена на кољено ослобођење и излазак Јевреја из мисирског ропства, под Мојсијевим вођством, описаним у Књизи изласка, односно Егзодуса, у Тори (Мојсијевом Петокњижју из Старог завјета).

Празник почиње 14. дана мјесеца нисана по јеврејском календару, Седер вечером, током које породице ишчитавају и испјевавају Хагаду, причу егзодуса из Египта. Један је од три ходочасна празника за вријеме којих се успиње у Јерусалим, ослањајући се на традицију из времена Краљевства Јудеје (10 – 6. вијек прије н.е.).

Траје седам дана, током којих се евоцирајући напуштање Египта и 40 година лутања поСинајској пустињи једе бесквасни хљеб (маца), што се прати и у осталим прехрамбеним намирницама. Пуни празници су први и посљедњи док средишњи представљају полу-празничне дане, при чему се у расијању пуни прослављају два дана.

Посљедњи, односно Седми од Песаха (Схеви'и схел Песацх), подсјећа на пристизање на обале Црвеног мора на којим дјеца Израиља свједоче његовом раздвајању.

Једна од међународно најпознатијих и најестетскије рукописно-осликаних хагада на свијету је управо Сарајевскахагада. Изгнанством Јевреја из Шпаније напушта је у 15. вијеку, а процјена је да је настала у другој половини 14. стољећа. Од 1894. године налази се у Земаљском музеју у Сарајеву.

Како за БН сазнаје почасни конзул Републике Србије у Израелу, Александар Николић, побољшана епидемиолошка ситуација у Израелу је омогућила Министарству здравља да ограничи бројност слављеника у затвореном простору до 20, а у отвореном 50.

Према трећој фази ублажавања мјера, хотели са својим ресторанима ће угостити до 50% капацитета, не више од 300 присутних током обеда, подразумијева сеносиоце апликације зеленог знака (тавјарок - 8 дана по другој фајзер или модерна вакцинацији, те особама које су прездравиле корону).

Тиме ће Песах, изразито породичног карактера, за разлику од прошлогодишњег бити проширен на шире чланове породице, као и пријатеље са њиховим породицама. Како се ове године Песах хронолошки надовезује на Шабат, тако се честитке упућују још прије уласка Шабата.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Да им није било

26.03.2021 15:09

...босански Јевреји османлија, давно би били под водом од стране Католика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста

26.03.2021 18:43

си ти хтио реци

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

26.03.2021 16:09

Жив и здрав нека је овај ВЕЛИКИ НАРОД и држава ИЗРАЕЛ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сефарад

26.03.2021 19:33

Управк тако, велики јеврејски народ!

Name

Ре

27.03.2021 06:20

Бљуц

Name

Јевреји или Израелци.

27.03.2021 08:33

Као и код нас, али од давнина имају и неправилности и страдања. Данас поново имају своју дрзаву, зелим им да их заступа и наса Русија, и истоцни блок, да буду сто мање искварени, и пропаст Америцке криминализације. Ето то ми је од зеље. (Задња земља, која је под Америцком криминализацијом, за разлику од Сиптара, они су то лукавством прихватили, зивио тај нарад и мудрост, а цркло зло и лукавство).

ОДГОВОРИТЕ