Jevrejima zdrav, srećan i košer praznik Pesah!

Pripadnicima jevrejskih opština Banja Luka i Doboj, kao i svim našim gledaocima jevrejske vjeroispovijesti Republici Srpskoj odnosno BiH, Srbiji, teširom svijeta, BN TV želi srećan i košer praznik Pesah, da ga u okviru pridržavanja mjera predostrožnosti od COVID-19, provedete sa svojim najmilijim, u porodičnom veselju i zdravlju.

Republika Srpska 26.03.2021 | 15:59
Jevrejima zdrav, srećan i košer praznik Pesah!

Pesah simbolizuje slobodu, prepričavajući i prenoseći s koljena na koljeno oslobođenje i izlazak Jevreja iz misirskog ropstva, pod Mojsijevim vođstvom, opisanim u Knjizi izlaska, odnosno Egzodusa, u Tori (Mojsijevom Petoknjižju iz Starog zavјeta).

Praznik počinje 14. dana mјeseca nisana po jevrejskom kalendaru, Seder večerom, tokom koje porodice iščitavaju i ispjevavaju Hagadu, priču egzodusa iz Egipta. Jedan је od tri hodočasna praznika za vrijeme kojih se uspinje u Jerusalim, oslanjajući se na tradiciju iz vremena Kraljevstva Judeje (10 – 6. vijek prije n.e.).

Traje sedam dana, tokom kojih se evocirajući napuštanje Egipta i 40 godina lutanja poSinajskoj pustinji jede beskvasni hljeb (maca), što se prati i u ostalim prehrambenim namirnicama. Puni praznici su prvi i posljednji dok središnji predstavljaju polu-praznične dane, pri čemu se u rasijanju puni proslavljaju dva dana.

Posljednji, odnosno Sedmi od Pesaha (Shevi'i shel Pesach), podsjeća na pristizanje na obale Crvenog mora na kojim djeca Izrailja svjedoče njegovom razdvajanju.

Jedna od međunarodno najpoznatijih i najestetskije rukopisno-oslikanih hagada na svijetu je upravo Sarajevskahagada. Izgnanstvom Jevreja iz Španije napušta je u 15. vijeku, a procjena je da je nastala u drugoj polovini 14. stoljeća. Od 1894. godine nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Kako za BN saznaje počasni konzul Republike Srbije u Izraelu, Aleksandar Nikolić, poboljšana epidemiološka situacija u Izraelu je omogućila Ministarstvu zdravlja da ograniči brojnost slavljenika u zatvorenom prostoru do 20, a u otvorenom 50.

Prema trećoj fazi ublažavanja mjera, hoteli sa svojim restoranima će ugostiti do 50% kapaciteta, ne više od 300 prisutnih tokom obeda, podrazumijeva senosioce aplikacije zelenog znaka (tavјarok - 8 dana po drugoj fajzer ili moderna vakcinaciji, te osobama koje su prezdravile koronu).

Time će Pesah, izrazito porodičnog karaktera, za razliku od prošlogodišnjeg biti proširen na šire članove porodice, kao i prijatelje sa njihovim porodicama. Kako se ove godine Pesah hronološki nadovezuje na Šabat, tako se čestitke upućuju još prije ulaska Šabata.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Da im nije bilo

26.03.2021 15:09

...bosanski Jevreji osmanlija, davno bi bili pod vodom od strane Katolika!

ODGOVORITE
Name

sta

26.03.2021 18:43

si ti htio reci

Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

26.03.2021 16:09

Živ i zdrav neka je ovaj VELIKI NAROD i država IZRAEL!

ODGOVORITE
Name

Sefarad

26.03.2021 19:33

Upravk tako, veliki jevrejski narod!

Name

Re

27.03.2021 06:20

Bljuc

Name

Jevreji ili Izraelci.

27.03.2021 08:33

Kao i kod nas, ali od davnina imaju i nepravilnosti i stradanja. Danas ponovo imaju svoju drzavu, zelim im da ih zastupa i nasa Rusija, i istocni blok, da budu sto manje iskvareni, i propast Americke kriminalizacije. Eto to mi je od zelje. (Zadnja zemlja, koja je pod Americkom kriminalizacijom, za razliku od Siptara, oni su to lukavstvom prihvatili, zivio taj narad i mudrost, a crklo zlo i lukavstvo).

ODGOVORITE