Владајући у БиХ повећали буџет на уштрб ентитета

“Приједлогом нацрта буџета институција БиХ за 2021. годину, који су, за разлику од претходног, подржали и министри из Републике Српске, укупни расходи за финансирање институција БиХ су увећани за више од 30 милион КМ у односу на прошлогодишњи буџет, док су средства за борбу против пандемије вируса корона умањени за око 7 милиона КМ, рекла је Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. 

Република Српска 26.03.2021 | 14:29
Владајући у БиХ повећали буџет на уштрб ентитета

Она је нагласила да то нема никавог смисла да се повећавају расходи и да буду умањена средства за борбу против пандемије.

Пекићева каже да буџет заједничких институција БиХ задњих година расте: 

„Нажалост, кочница која је раније држала расходе институција БиХ на нивоу од 950 милиона КМ  је попустила чим је коалициона тројка СНСД, ХДЗ и СДА преузела власт. Од тада су расходи заједничких институција порасли преко 70 милион КМ, што је катастрофално и за шта нема никаквог рационалног разлога“, истиче Пекићева. 

Она каже да је ово још један приједлог буџета за који је владајућа коалиција успјела да се нагоди, повећавајући трошкове и јачајући институције БиХ:

„Не знам само зашто су министри из Републике Српске, на челу са предсједавајућим Савјета министара, гласали за то. Надлежности за одвијање стварног живота – од здравства, образовања, привреде, итд. су на ентитетским нивоима и на овај начин се заправо смањују приходи ентитетима, а новац се користи за нова запошљавања у заједничким институцијама и њихово јачање“, истиче Пекићева. 

Каже да је у овој години за очекивати да ће приходи од индиректних пореза бити знатно смањени, а у исто вријеме Савјет министара предлаже да заједничке институције за себе узму 780 милиона КМ , као што су урадили и прошле године.  

„Нормално би било да су смањили износ  индиректних пореза за финансирање и на тај начин оставили више средстава у буџетима ентитета, који финансирају и здравство и социјалне категорије и пензије и све остало“, закључује Пекићева.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Кудуз

26.03.2021 13:59

Ма нек се носе сви у п.м. Прво и основно, због чега су спустили гузице у фотеље, је како ће за себе намлатити народног новца. Ама ништа их друго не занима. А кад им погледаш замишљене фаце рекао би види како су забринути за лош стандард грађана. Све го лопов до лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДАЦКА ДРЗАВА

26.03.2021 16:14

ПЛАТИЦЕ ММФ. ОНИ ВОЛЕ ОВЕ КУНТА КИНТЕ ЗЕМЉЕ. ЗАДУЗИ ИХ ЗА ЈЕДНО 200 ГЕНЕРАЦИЈА. У РОБЉЕ. А ОВИ НАСИ ИДИОТИ НА ВЛАСТИ ОПЕТ МИСЛЕ ДА СУ ОНИ ЈЕДИНА ГЕНЕРАЦИЈА. ТО ВЕЦ НИЈЕ ПОЛИТИЦКО И ЕКОНОМСКО ПИТАЊЕ. ТО ЈЕ ПСИХИЈАТРИЈСКО ПИТАЊЕ. ЛУДАЦКА ДАКЛЕ ЗЕМЉА.

Name

ТРТО

26.03.2021 17:09

Шта ту има чудно.Па замо су Додо и Тегелтија.А овамо је остала девастирана и уништена РС и уништене банке.Све дјело главурди ове двојице.Ето вам их сад мало па се носајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненародна власт

26.03.2021 21:58

Криминални олос.

ОДГОВОРИТЕ