Vladajući u BiH povećali budžet na uštrb entiteta

“Prijedlogom nacrta budžeta institucija BiH za 2021. godinu, koji su, za razliku od prethodnog, podržali i ministri iz Republike Srpske, ukupni rashodi za finansiranje institucija BiH su uvećani za više od 30 milion КM u odnosu na prošlogodišnji budžet, dok su sredstva za borbu protiv pandemije virusa korona umanjeni za oko 7 miliona КM, rekla je Mira Pekić, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Republika Srpska 26.03.2021 | 14:29
Vladajući u BiH povećali budžet na uštrb entiteta

Ona je naglasila da to nema nikavog smisla da se povećavaju rashodi i da budu umanjena sredstva za borbu protiv pandemije.

Pekićeva kaže da budžet zajedničkih institucija BiH zadnjih godina raste: 

„Nažalost, kočnica koja je ranije držala rashode institucija BiH na nivou od 950 miliona КM  je popustila čim je koaliciona trojka SNSD, HDZ i SDA preuzela vlast. Od tada su rashodi zajedničkih institucija porasli preko 70 milion КM, što je katastrofalno i za šta nema nikakvog racionalnog razloga“, ističe Pekićeva. 

Ona kaže da je ovo još jedan prijedlog budžeta za koji je vladajuća koalicija uspjela da se nagodi, povećavajući troškove i jačajući institucije BiH:

„Ne znam samo zašto su ministri iz Republike Srpske, na čelu sa predsjedavajućim Savjeta ministara, glasali za to. Nadležnosti za odvijanje stvarnog života – od zdravstva, obrazovanja, privrede, itd. su na entitetskim nivoima i na ovaj način se zapravo smanjuju prihodi entitetima, a novac se koristi za nova zapošljavanja u zajedničkim institucijama i njihovo jačanje“, ističe Pekićeva. 

Кaže da je u ovoj godini za očekivati da će prihodi od indirektnih poreza biti znatno smanjeni, a u isto vrijeme Savjet ministara predlaže da zajedničke institucije za sebe uzmu 780 miliona КM , kao što su uradili i prošle godine.  

„Normalno bi bilo da su smanjili iznos  indirektnih poreza za finansiranje i na taj način ostavili više sredstava u budžetima entiteta, koji finansiraju i zdravstvo i socijalne kategorije i penzije i sve ostalo“, zaključuje Pekićeva.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Kuduz

26.03.2021 13:59

Ma nek se nose svi u p.m. Prvo i osnovno, zbog čega su spustili guzice u fotelje, je kako će za sebe namlatiti narodnog novca. Ama ništa ih drugo ne zanima. A kad im pogledaš zamišljene face rekao bi vidi kako su zabrinuti za loš standard građana. Sve go lopov do lopova.

ODGOVORITE
Name

LUDACKA DRZAVA

26.03.2021 16:14

PLATICE MMF. ONI VOLE OVE KUNTA KINTE ZEMLJE. ZADUZI IH ZA JEDNO 200 GENERACIJA. U ROBLJE. A OVI NASI IDIOTI NA VLASTI OPET MISLE DA SU ONI JEDINA GENERACIJA. TO VEC NIJE POLITICKO I EKONOMSKO PITANJE. TO JE PSIHIJATRIJSKO PITANJE. LUDACKA DAKLE ZEMLJA.

Name

TRTO

26.03.2021 17:09

Šta tu ima čudno.Pa zamo su Dodo i Tegeltija.A ovamo je ostala devastirana i uništena RS i uništene banke.Sve djelo glavurdi ove dvojice.Eto vam ih sad malo pa se nosajte.

ODGOVORITE
Name

Nenarodna vlast

26.03.2021 21:58

Kriminalni olos.

ODGOVORITE