Народне паре расподијелити свим пољопривредницима

“Приједлог буџета који ће се наћи на следећој Сједници Скупштине Града има за задатак да народне паре у Аграрном буџету расподијели према свим пољопривредним произвођачима, првенствено чувајући интегритет малих и средњих пољопривредника”, изјавио је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

Република Српска 23.03.2021 | 17:33
Народне паре расподијелити свим пољопривредницима

Буџет Аграрног фонда требало би усмјерити ка малим произвођачима и оснивању аграрних резерви, сматрају семберски пољопривредници.

Из Градске управе су поручили да ће планирано увећање буџета за пољопривреду од шест одсто помоћи домаћим произвођачима у трци за опстанком на тржишту, након одржаног састанка градоначелника Бијељине са Удружењима пољопривредника.

Подршка развоју пољопривреде треба да иде у смјеру финансирања узгоја оних култура које су у дефициту на домаћем тржишту, и заштити малих произвођача који су на губитку због прекомјерног увоза, били су кључни приједлози представника Удружења пољопривредника на састанку са градоначелником Бијељине.

“Било би добро да се пронађе рјешење, на примјер за паприку на отвореном која не може да успије код нас, а у Србији успијева. То је могуће, уз помоћ струке и то неће бити бачене паре узалудно”, каже Мићо Живић из Пољопривредне задруге  “Повртарство” у Доњем Црњелову.

Домаћи произвођачи очекују да ће планирано увећање локалног буџета од 6 одсто за развој пољопривреде, обухватати и аграрне резерве, које су кључне у ријешавању тржних вишкова.

“Када је ситуација са месом добра, нема потребе да ми добијамо хиљаду марака, важније је да тим новцем можемо интервенисати на тржишту, у зависности који сегмент пољопривредне производње је у проблему”, рекао је Слободан Петрић из Удружења произвођача свиња РС.

Такође, проблеми у пољопривреди не могу се ријешавати само уређенем локалне аграрне политике, сматрају произвођачи, додајући да иза пољопривредне производње треба да стане држава.

“У четвртак је сједница Савјета министара БиХ, И сва ова прича данас у Семберији је око тога да се стави до знања да нама без помоћи државе И ресорног министарства РС”, рекао је Саво Бакајлић из Удружења пољопривредника села Семберије И Мајевице.

Сви изнијети захтијеви од стране произвођача биће обухваћени, према ријечима градоначелника Петровића, управо планираним увећањем локалног буџета за пољопривреду.

“Приједлог буџета који ће се наћи на следећој Сједници Скупштине Града има за задатак да народне паре у Аграрном буџету расподијели према свим пољопривредним произвођачима, првенствено чувајући интегритет малих И средњих пољопривредника”, изјавио је Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине.

 Нови програм развоја пољопривреде на подручју Семберије за наредне три године обухватао би сточарство, производњу воћа и поврћа и рурални развој, а биће формиран на основу договора између произвођача, струке и локалне самоуправе

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ре

23.03.2021 16:56

Које народне паре, оне десетине милиона, цео један буџет који је суд нашао на радчунима и некретнинама и покретној имовини претходног начелника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијета

23.03.2021 16:59

Молимо вас градонацелнице да радите на томе да фарме измјестите из насељених мијеста и понистите Мицину одлуку по којој се фарма мозе градити на удаљености од 100м од породицних куца. Унапријед хвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тровач из комсилука

23.03.2021 17:42

Фарме се праве гдје инфраструктура добра. По васем треба их правити негдје гдје нема ни пута ни струје ни воде...Вама ако смрди ви продајте своју некретнину па купите стан у граду на 7-8 спрату. У градовима је бас цист ваздух и ниста несмрди.

Name

Па

23.03.2021 17:13

Распоредјуј. Извјеставај о том.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијета

23.03.2021 20:57

Мој захтјев градонацелнику подразумијева измијестање фарми и одредивање планском документацијом просторе са инфраструктуром за такву дјелатност, али ван насељених мијеста. Није коректно угрозавати људе који се не баве стоцарством смрадом, мусицама, буком, осоком итд.

Name

РТ

23.03.2021 18:27

А ста це добити социјално угрозени. Опет дај оном који има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливерпоол

24.03.2021 02:43

Па мора дати својим стоцарима Како би инаце од телета направили за 2 мјесеца бика оф једне тоне без постицаја да купе концентрате да их кљукају да сто брзе и висе одрасту

Name

Борис

23.03.2021 22:33

Само од Мићине илегалне заоставштине би се могло ријешити барем 50% борачких питања као и помоћ најугроженијима. А таквих попут мићића има много

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

24.03.2021 02:40

Зар није постеније те паре од подстицаја подјелити људима ције фирме не могу да раде у овој пандемији Господа пољопривредници и стоцари цитаву годину раде без икаквих проблема. Вазни су им постицаји да набацају гнојива толико да парадајез изгледа ко лубеницс а стоцарима да уз помоц концетрата од телета за 2 мјесеца направе бика од тоне и питамо се сто нам је храна оваква кад све 5 пута брзе и висе нарасте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеки

24.03.2021 14:49

Сyднеy! Ти си такав глупан да је то невидјено. Благо теби. Теби ако се несвидја храна а ти на ливаду па паси траву.