Narodne pare raspodijeliti svim poljoprivrednicima

“Prijedlog budžeta koji će se naći na sledećoj Sjednici Skupštine Grada ima za zadatak da narodne pare u Agrarnom budžetu raspodijeli prema svim poljoprivrednim proizvođačima, prvenstveno čuvajući integritet malih i srednjih poljoprivrednika”, izjavio je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

Republika Srpska 23.03.2021 | 17:33
Narodne pare raspodijeliti svim poljoprivrednicima

Budžet Agrarnog fonda trebalo bi usmjeriti ka malim proizvođačima i osnivanju agrarnih rezervi, smatraju semberski poljoprivrednici.

Iz Gradske uprave su poručili da će planirano uvećanje budžeta za poljoprivredu od šest odsto pomoći domaćim proizvođačima u trci za opstankom na tržištu, nakon održanog sastanka gradonačelnika Bijeljine sa Udruženjima poljoprivrednika.

Podrška razvoju poljoprivrede treba da ide u smjeru finansiranja uzgoja onih kultura koje su u deficitu na domaćem tržištu, i zaštiti malih proizvođača koji su na gubitku zbog prekomjernog uvoza, bili su ključni prijedlozi predstavnika Udruženja poljoprivrednika na sastanku sa gradonačelnikom Bijeljine.

“Bilo bi dobro da se pronađe rješenje, na primjer za papriku na otvorenom koja ne može da uspije kod nas, a u Srbiji uspijeva. To je moguće, uz pomoć struke i to neće biti bačene pare uzaludno”, kaže Mićo Živić iz Poljoprivredne zadruge  “Povrtarstvo” u Donjem Crnjelovu.

Domaći proizvođači očekuju da će planirano uvećanje lokalnog budžeta od 6 odsto za razvoj poljoprivrede, obuhvatati i agrarne rezerve, koje su ključne u riješavanju tržnih viškova.

“Kada je situacija sa mesom dobra, nema potrebe da mi dobijamo hiljadu maraka, važnije je da tim novcem možemo intervenisati na tržištu, u zavisnosti koji segment poljoprivredne proizvodnje je u problemu”, rekao je Slobodan Petrić iz Udruženja proizvođača svinja RS.

Takođe, problemi u poljoprivredi ne mogu se riješavati samo uređenem lokalne agrarne politike, smatraju proizvođači, dodajući da iza poljoprivredne proizvodnje treba da stane država.

“U četvrtak je sjednica Savjeta ministara BiH, I sva ova priča danas u Semberiji je oko toga da se stavi do znanja da nama bez pomoći države I resornog ministarstva RS”, rekao je Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednika sela Semberije I Majevice.

Svi iznijeti zahtijevi od strane proizvođača biće obuhvaćeni, prema riječima gradonačelnika Petrovića, upravo planiranim uvećanjem lokalnog budžeta za poljoprivredu.

“Prijedlog budžeta koji će se naći na sledećoj Sjednici Skupštine Grada ima za zadatak da narodne pare u Agrarnom budžetu raspodijeli prema svim poljoprivrednim proizvođačima, prvenstveno čuvajući integritet malih I srednjih poljoprivrednika”, izjavio je Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine.

 Novi program razvoja poljoprivrede na području Semberije za naredne tri godine obuhvatao bi stočarstvo, proizvodnju voća i povrća i ruralni razvoj, a biće formiran na osnovu dogovora između proizvođača, struke i lokalne samouprave

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

re

23.03.2021 16:56

Koje narodne pare, one desetine miliona, ceo jedan budžet koji je sud našao na radčunima i nekretninama i pokretnoj imovini prethodnog načelnika?

ODGOVORITE
Name

Cvijeta

23.03.2021 16:59

Molimo vas gradonacelnice da radite na tome da farme izmjestite iz naseljenih mijesta i ponistite Micinu odluku po kojoj se farma moze graditi na udaljenosti od 100m od porodicnih kuca. Unaprijed hvala.

ODGOVORITE
Name

Trovač iz komsiluka

23.03.2021 17:42

Farme se prave gdje infrastruktura dobra. Po vasem treba ih praviti negdje gdje nema ni puta ni struje ni vode...Vama ako smrdi vi prodajte svoju nekretninu pa kupite stan u gradu na 7-8 spratu. U gradovima je bas cist vazduh i nista nesmrdi.

Name

Pa

23.03.2021 17:13

Rasporedjuj. Izvjestavaj o tom.

ODGOVORITE
Name

Cvijeta

23.03.2021 20:57

Moj zahtjev gradonacelniku podrazumijeva izmijestanje farmi i odredivanje planskom dokumentacijom prostore sa infrastrukturom za takvu djelatnost, ali van naseljenih mijesta. Nije korektno ugrozavati ljude koji se ne bave stocarstvom smradom, musicama, bukom, osokom itd.

Name

RT

23.03.2021 18:27

A sta ce dobiti socijalno ugrozeni. Opet daj onom koji ima.

ODGOVORITE
Name

Liverpool

24.03.2021 02:43

Pa mora dati svojim stocarima Kako bi inace od teleta napravili za 2 mjeseca bika of jedne tone bez posticaja da kupe koncentrate da ih kljukaju da sto brze i vise odrastu

Name

Boris

23.03.2021 22:33

Samo od Mićine ilegalne zaostavštine bi se moglo riješiti barem 50% boračkih pitanja kao i pomoć najugroženijima. A takvih poput mićića ima mnogo

ODGOVORITE
Name

Sydney

24.03.2021 02:40

Zar nije postenije te pare od podsticaja podjeliti ljudima cije firme ne mogu da rade u ovoj pandemiji Gospoda poljoprivrednici i stocari citavu godinu rade bez ikakvih problema. Vazni su im posticaji da nabacaju gnojiva toliko da paradajez izgleda ko lubenics a stocarima da uz pomoc koncetrata od teleta za 2 mjeseca naprave bika od tone i pitamo se sto nam je hrana ovakva kad sve 5 puta brze i vise naraste

ODGOVORITE
Name

Peki

24.03.2021 14:49

Sydney! Ti si takav glupan da je to nevidjeno. Blago tebi. Tebi ako se nesvidja hrana a ti na livadu pa pasi travu.