Највећи опанак на свету направљен је у Свилајнцу! (ВИДЕО)

Највећи опанак на свету налази се у Свилајнцу, Традиција израде опанака, која је дуга 70 година, остала је у породици Јевтић, а опанчарску радњу преузео је унук Миодрага Јевтића, преноси Радио-телевизија Војводине.

Занимљивости 22.03.2021 | 15:24
Највећи опанак на свету направљен је у Свилајнцу! (ВИДЕО)

Овај највећи опанак на свету је дугачак шест метара, а направио га је пре више од 10 година тада скоро осамдесетогодишњи Миодраг Јевтић. Величина опанка је 900, а одговарао би дужини особе од 40 метара.

Опанак дуг шест метара и ширине од метар и по представља врхунац мајсторства старог опанчара Миодрага Јевтића из Свилајнца, који и у деведесетој години са поносом представља највећи опанак на свету. Занат и традицију дугу 70 година наставио је његов унук Микица.

"Почео сам као дете, чим сам могао да радим, ја сам почео да учим тај занат, и ја и мој брат уз деду, бабу, оца, мајку порасли смо са тим занатом. То је било пре 12 година можда и опанак је дуг 6 метара и 6 центиметара. За ђон доле је утрошено пет говеђих кожа а горе иду још две, с тим што је утрошено још коже за преплет, премет и заплет са стране. Особа би била висока негде око 40, 45 метара а број је 900 односно то је величина опанка" каже Микица Димитријевић, опанчар, Свилајнац

Израда највећег опанка трајала је месец и по дана, а најтеже је било направити калуп за ђон.

Највише опанака се данас прави за културно-уметничка друштва, како из Србије, тако и за друштва ван граница наше земље.



Традиција старих заната у овој породици преноси се са колена на колено, па се Миодрагов унук Микица определио за опанчарство док се други унук бави израдом народних ношњи.

 

Погледајте видео :

(Блиц.рс Фото: Схуттерстоцк)

Коментари / 0

Оставите коментар