Najveći opanak na svetu napravljen je u Svilajncu! (VIDEO)

Najveći opanak na svetu nalazi se u Svilajncu, Tradicija izrade opanaka, koja je duga 70 godina, ostala je u porodici Jevtić, a opančarsku radnju preuzeo je unuk Miodraga Jevtića, prenosi Radio-televizija Vojvodine.

Zanimljivosti 22.03.2021 | 15:24
Najveći opanak na svetu napravljen je u Svilajncu! (VIDEO)

Ovaj najveći opanak na svetu je dugačak šest metara, a napravio ga je pre više od 10 godina tada skoro osamdesetogodišnji Miodrag Jevtić. Veličina opanka je 900, a odgovarao bi dužini osobe od 40 metara.

Opanak dug šest metara i širine od metar i po predstavlja vrhunac majstorstva starog opančara Miodraga Jevtića iz Svilajnca, koji i u devedesetoj godini sa ponosom predstavlja najveći opanak na svetu. Zanat i tradiciju dugu 70 godina nastavio je njegov unuk Mikica.

"Počeo sam kao dete, čim sam mogao da radim, ja sam počeo da učim taj zanat, i ja i moj brat uz dedu, babu, oca, majku porasli smo sa tim zanatom. To je bilo pre 12 godina možda i opanak je dug 6 metara i 6 centimetara. Za đon dole je utrošeno pet goveđih koža a gore idu još dve, s tim što je utrošeno još kože za preplet, premet i zaplet sa strane. Osoba bi bila visoka negde oko 40, 45 metara a broj je 900 odnosno to je veličina opanka" kaže Mikica Dimitrijević, opančar, Svilajnac

Izrada najvećeg opanka trajala je mesec i po dana, a najteže je bilo napraviti kalup za đon.

Najviše opanaka se danas pravi za kulturno-umetnička društva, kako iz Srbije, tako i za društva van granica naše zemlje.



Tradicija starih zanata u ovoj porodici prenosi se sa kolena na koleno, pa se Miodragov unuk Mikica opredelio za opančarstvo dok se drugi unuk bavi izradom narodnih nošnji.

 

Pogledajte video :

(Blic.rs Foto: Shutterstock)

Komentari / 0

Ostavite komentar