"Људи играју руски рулет са својим здрављем!"

Притисак на ковид објекте у Нишу ће расти, а људи више и не знају где су се заразили, каже за РТС професор др Радмило Јанковић, заменик директора Клиничког центра у Нишу. Сматра да апели неће имати таквог ефета да се прекине ланац заражавања и да ће кривуља расти наредних дана.

Србија 21.03.2021 | 10:02
"Људи играју руски рулет са својим здрављем!"

Пуне су болнице и у Нишу. У овом тернутку око 400 тешких пацијената је у ковид једицниама у КЦ Ниш и у Нишкој бањи. То је два и по пута више него пре две недеље.

Др Радмило Јанковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да су бројке неумољиве.

"Тежак викенд је за нама, иако није истекао. Притисак на ковид објекте ће расти. Разлика је да је у односу на претходно време готово скоро три четвртине хоспитализованих из Ниша. Вирус се јако интензивно шири. Ниш је изгубио људе који су биле праве иконе града. Јуче је преминуо и Миша Јовић који је био оличење једног духа Ниша. Одлазе драги људи, академици, лекари, културни радници. Овај град је прилично тужан последњих недеља", каже Јанковић.

Наводи да када питате пацијенте на интензивној нези док још могу са вама да разговарају, они вам кажу да не знају где су се заразили.

"За три недеље скоро 10.000 Нишлија ће се заразити"

"Вирус су ширили тинејџери. Ни старији не знају како су се заразили, што наводи на закључак да је у питању други сој вируса који се шири већом брзином. Наша интензивна нега је скоро пуна - 60 пацијената, у Крушевцу 40. Никада толико. Огроман је број интубираних, а ово неће стати. Имали смо три недеље од када смо послали онај драматични апел. Од тада је скоро 10.000 Нишлија заражено, а од тада ће вероватно 100 њих преминути", каже Јанковић.

Наводи да су молили државу да узме ствар у своје руке.

"Поново један апел. Ово понашање је потпуно неприхватљиво. Можете замислити здравствене раднике када виде такво једно понашање. У међувремену је био неприхватљиво одржавање концерта. Јуче сте видели сцене које заиста не служе на част ни нама као друштву. Ако смо дошли до тога да нас проучавају за пар година у уџбеницима епидемиологије као нешто што не треба радити, то је <стронг>оно што се синоћ догодило испред старе Железничке станице. Ово је један руски рулет који људи играју са својим здрављем", наводи Јанковић.

Истиче да на жалост, сматра да апели неће имати таквог ефета да се прекине ланац заражавања, тешког оболевања и умирања људи, та кривиља ће расти наредних дана као последица неподношљиве ситуације.

Драматичне приче немају ефекта

"Апели немају ефекта. Очигледно је да ове драматичне приче немају ефекта. Једини начин је да прекинемо ланац заражавања и да се онда усмеримо максимално афирмативно на вакцинацију јер нам је то једини спас. Они који изаберу да се не вакцинишу пре или касније ће се заразити, а последице више нико не зна", указује Јанковић.

Сваке мере су, напомиње, боље него да их нема, али да није сигуран да ће то имати неког краткорочног ефекта.

"Било каква идеја о враћању на старо ће бити катастрофално попут укупне ситуације у Србији", напомиње Јанковић. 

Било је очигледно на наш вапај да су се колеге из Кризног штаба прилично чврсто посатавиле.

"На крају грађани добијају и контрадикторне информације и од политичара, а што делује контрадикторно на људе који не знају како да се поставе. Мислим да нема никаквог места за попуштање мера. Једини начин да се из овога извучемо је да се прошире мере и вакцинација. И вакцинацију смо довели у питање, али је свакако добар пут", закључио је Јанковић.

(РТС)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Нострадамус

21.03.2021 09:22

Па јесмо ли Руси или нисмо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси

21.03.2021 09:58

Јесмо.

Name

Станисављевиц

21.03.2021 14:23

Све мјере су супер и васа тзв.брига за мојим наводним здрављем али ко вас сиса брига ме за мене а за вас плаценике јос мање.....зивим како хоцу радим кад хоцу ходам кад хоцу и гдје хоцу маску не носим....у Р.Српској је веци страх од зивота него од смрти

Name

Борац

21.03.2021 16:11

Јанковицу сто се ниси активирао док је доктор Лазиц лезао у болници? Дал се стидис?

Name

Прењели им ти

21.03.2021 09:40

Сто су стекли имунитет, вакцинисани и не постоју мјере. Опет "увијек мозес унајмини половину сиротиње да угњетава ону другу половину" по питању било цега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

21.03.2021 09:43

Е мој Јанковицу,а као прије су људи знали гдје су се заразили,ста лупас,ко то мозе знати гдје се заразио.Па ја сам био с људима који су заразени,нисам носио маску ни ја ни они, па се нисам заразио,па је просло пола године,па сам се заразио ко зна одакле.Ста ти бре цовјеце лупас.Покусали сте нам продавати прицу о некаквим кластерима,па...ста је сад,висе нам не спомињете кластере.Па наравно,зато сто су то небулозе.А кад си вец споменуо онај догадјај од синоц,ајде бас да пратимо да ли це се за десетак дана повецати број заразених.И упорно тврдите да се вирус брзо сири.Па како га не би поцетком фебруара,кад је средином јануара убједљиво била највеца гузва на скијалистима,које ви љубоморни,зависни плаценици окривљујете као кластере короне.То знаци,да или се вирус не сири тако брзо како ви казете,или скијалиста нису могла бити кластери,одлуците се...и сто је највазније,престаните лагати и уносити панику медју неписмене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

21.03.2021 10:42

Битно да ти не лупас,мало културе цовјеце

Name

ЗА НОЛЕ

21.03.2021 11:05

СВАКА ЦАСТ ЗА КОМЕНТАР. ОВО ЈЕ ВЕЦА ИСТИНА НЕГО СТО СУ СВИ НАДЛЕЗНИ ДО САДА РЕКЛИ О ОВОЈ ,,ПЛАНДЕМИЈИ,,. БРАВО.

Name

@Ноле

21.03.2021 11:07

Науцно си и ти неписмен, а звуцис поприлицно успаницено. Предлазем ти да послусас свој сопствени савјет, и да се мало едукујес и смирис. Знање је најбољи лијек за страх, као и за неповјерење према информацијама које цитас. При томе не мислим на знање са друствених мреза и из медија. Узми неки удзбеник из микробиологије или епидемиологије, па бар науци ста су вируси, како се сире, и ста је то кластер.

Name

Ноле

21.03.2021 11:39

Ре бл:пусти културу,него реци ста није истина од овог сто сам навео.Само цињенице,црно на бијело,молим...

Name

Зијад

21.03.2021 10:12

ПЛандемија иде по плану,бееееее...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

21.03.2021 10:59

Теорија завјере не постоји вец само пракса завјере коју зивимо,наравно да ковид постоји али треба о њему да се говори једном мјесецно на задњим странама новина у билтену сезонски грип....а не да се унистава цовјецанство ограницава узима право на зивот због тзв.003% преминулих 1% обољелих...

Name

Марко,њемацка

21.03.2021 10:35

Па,како се толико зарази,ако је много вец вакцинисано људи у Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

21.03.2021 10:41

Добро је и тебе више друзе и прице народ је крив. Криви сте ви дебили из здравства заједно са снсдом, нисте у стању набавити вакцине пола године. Док србија и читав свијет разваљује са вакцинацијом ви ту на народ отурате. Набавите вакцине то је једини начин да се побједи вирус, то зна и мајјмун на дрвету што једе банане. Какве више мјере вирус неће проћи док се популација не вакцинисе и тацка. Све остало је сваљивање одговорности за вашу неспособност на обичног човјека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

21.03.2021 16:19

Болан цовјеце они у сзо са својим кооперантима у лабовима стално планирају нове пландемије и вирусе. Томе це се морати стати у крај. Вакцине ти тек развале имуни систем. Нове мрна су биолоско орузје и непознати су њихови ефекти ста вам је људи.

Name

БАЊАЛУЧАНИН.. ЦЗ..

21.03.2021 14:30

ОВО ШТО СЕ САДА ДОГАДЈА СА ОВОМ ЕПИДЕМИЈОМ КОРОНА ЈЕ ЗА,, ВЈЕРУЈЕМ--НЕ ВЈЕРУЈЕМ,, ВЈЕРУЈЕМ ДА ИМА НЕКИ ВИРУС АЛИ НЕ ТОЛИКО ОПАСНИЈИ ОД НОРМÁЛНĚ СЕЗОНСКЕ ГРИПЕ, КАДА СЕ УЗМЕ СТАТИСТИКА ÚМРТÍ ГОДИШЊА НИШТА ВЕЧА НИЈЕ КАО И СВАКЕ ГОДИНЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т38169830

21.03.2021 17:16

Да, играју рулет са вакцинама. И маскама које спрјечавају довољан доток ваздуха у плућа, хало народе додјите себи

ОДГОВОРИТЕ