Нико не брине о рушевним зградама у општини Србац

Напуштена кућа Филипа Савића која је саградјена прије стотину година и некада представљала највећи и најзначајнији  градјевински објекат у Српцу, налази се у рушевном стању и представља  велико ругло града, али и  опасност по безбједност  градјана. 

Република Српска 20.03.2021 | 15:28
Нико не брине о рушевним зградама у општини Србац

Урушава се  кровна конструкција, спадају цријепови, симс и  фасада, а на зидовима се стварају све веће пукотине. Оштећења су и на  темељу, па је упитна његова статичност.

Српчани  страхују од  посљедица, а одговорни за тешко стање овог објекта, али и још неких стамбених и пословних зграда у ужем центру града, ништа не чине да се присутни проблеми ријеше.

Кућа Савића одавно није у употреби, осим што у њој понекад уточиште надју бескућници.

У Одјељењу за просторно уредјење и стамбено-комуналну дјелатност општине Србац кажу да је кућа приватно власништво и да се ништа не може предузети без сагласности наследника. 

„Знамо  да овај објекат има два власника и шеснаест сувласника који се налазе широм свијета, што представља тешкоће око прикупљања њихових изјава и одредјених сагласности везано за судбину зграде“, речено нам је у општинској управи.

Начелник Одјељења за просторно уредјење Дарио Кресојевић предложио нам је да се обратимо Одјељењу за инспекцијске послове, прије свега комуналним и градјевинским инспекторима. Начелник овог одјељења Ненад Билановић на наше телефонске позиве није одговорио.

Тако смо остали без одговора на питање - да ли би неко сносио одговорност ако би дошло до трагичног случаја од рушења куће Савића, али и других објеката који се налазе у рушевном стању, као што су кућа Максимовића и зграда бившег Соколског дома.  

Житељи Српца уважавају објективне разлоге за спорост у рјешавању имовинско-правних односа, али истовремено сматрају да је општинска управа дужна да обезбједи сигуран живот за своје градјане. А то подразумијева и рјешавање свих комуналних проблема у граду.

Неки пак сумњају у искрене жеље општинске власти да се поменути проблеми ријеше, а као разлоге наводе што има кандидата који чекају повољан тренутак да се „јефтино  дочепају напуштених и запуштених објеката“?!

(БН/С. К.) 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

комсија

20.03.2021 14:59

То није само код вас такво стање је и у БЛ и свукуда, власници казу да је крив неко други јер они су протјерани. Русевине су цак опасне и немозе се ниста урадити без власника? опет се питам како Радисиц или други знају како градити на тудјој земљи и да никог не питају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

20.03.2021 15:24

Чекају Којићи и Драгосављевићи да покраду и то мало што је остало. Зато о трошку грађана асвалтирају приватни дио паркинга Храстова. Сви ће они горјети у паклу заједно са својим криминалом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

21.03.2021 04:55

Добра је идеја да се откупи плац за бајин хикоптер, и наравно којица паркинг, посто је сбе њихово - - - нетребало им.

Name

профy54

20.03.2021 15:59

под хитно срусити и направити паркинг за Бајин хеликоптер

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

20.03.2021 16:44

Ако је то тачно, како је могуће и какви су то наследници, а да не долазе да барем "обиђу" своје? У ери путовања са краја на крај свијета и модерних технологија, ово звучи смијешно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.03.2021 17:14

Да ли уопште неко покушава рјешавати имовинске односе. И да ли зна ријешити. Не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

20.03.2021 19:47

Ста хицете Србцани обецавао вам је велими баја смиље и босиље пред изборе сто се незалите баиној телевизији, сад баје нема ни на вудику сацекајте док се помоли у Турској у дтамији србенда је вас баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

21.03.2021 00:23

Чекају следеће изборе да се види да раде нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А плачу

21.03.2021 17:08

...ли рушевине за људима који су умирали, одлазили или били убијани??? Та хрпа камења не може бити вриједнија од људи! Рушити то смеће и ругло! Доста је прошлости!