Niko ne brine o ruševnim zgradama u opštini Srbac

Napuštena kuća Filipa Savića koja je sagradjena prije stotinu godina i nekada predstavljala najveći i najznačajniji  gradjevinski objekat u Srpcu, nalazi se u ruševnom stanju i predstavlja  veliko ruglo grada, ali i  opasnost po bezbjednost  gradjana. 

Republika Srpska 20.03.2021 | 15:28
Niko ne brine o ruševnim zgradama u opštini Srbac

Urušava se  krovna konstrukcija, spadaju crijepovi, sims i  fasada, a na zidovima se stvaraju sve veće pukotine. Oštećenja su i na  temelju, pa je upitna njegova statičnost.

Srpčani  strahuju od  posljedica, a odgovorni za teško stanje ovog objekta, ali i još nekih stambenih i poslovnih zgrada u užem centru grada, ništa ne čine da se prisutni problemi riješe.

Kuća Savića odavno nije u upotrebi, osim što u njoj ponekad utočište nadju beskućnici.

U Odjeljenju za prostorno uredjenje i stambeno-komunalnu djelatnost opštine Srbac kažu da je kuća privatno vlasništvo i da se ništa ne može preduzeti bez saglasnosti naslednika. 

„Znamo  da ovaj objekat ima dva vlasnika i šesnaest suvlasnika koji se nalaze širom svijeta, što predstavlja teškoće oko prikupljanja njihovih izjava i odredjenih saglasnosti vezano za sudbinu zgrade“, rečeno nam je u opštinskoj upravi.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uredjenje Dario Kresojević predložio nam je da se obratimo Odjeljenju za inspekcijske poslove, prije svega komunalnim i gradjevinskim inspektorima. Načelnik ovog odjeljenja Nenad Bilanović na naše telefonske pozive nije odgovorio.

Tako smo ostali bez odgovora na pitanje - da li bi neko snosio odgovornost ako bi došlo do tragičnog slučaja od rušenja kuće Savića, ali i drugih objekata koji se nalaze u ruševnom stanju, kao što su kuća Maksimovića i zgrada bivšeg Sokolskog doma.  

Žitelji Srpca uvažavaju objektivne razloge za sporost u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, ali istovremeno smatraju da je opštinska uprava dužna da obezbjedi siguran život za svoje gradjane. A to podrazumijeva i rješavanje svih komunalnih problema u gradu.

Neki pak sumnjaju u iskrene želje opštinske vlasti da se pomenuti problemi riješe, a kao razloge navode što ima kandidata koji čekaju povoljan trenutak da se „jeftino  dočepaju napuštenih i zapuštenih objekata“?!

(BN/S. K.) 

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

komsija

20.03.2021 14:59

To nije samo kod vas takvo stanje je i u BL i svukuda, vlasnici kazu da je kriv neko drugi jer oni su protjerani. Rusevine su cak opasne i nemoze se nista uraditi bez vlasnika? opet se pitam kako Radisic ili drugi znaju kako graditi na tudjoj zemlji i da nikog ne pitaju.

ODGOVORITE
Name

Srbac

20.03.2021 15:24

Čekaju Kojići i Dragosavljevići da pokradu i to malo što je ostalo. Zato o trošku građana asvaltiraju privatni dio parkinga Hrastova. Svi će oni gorjeti u paklu zajedno sa svojim kriminalom

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

21.03.2021 04:55

Dobra je ideja da se otkupi plac za bajin hikopter, i naravno kojica parking, posto je sbe njihovo - - - netrebalo im.

Name

profy54

20.03.2021 15:59

pod hitno srusiti i napraviti parking za Bajin helikopter

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

20.03.2021 16:44

Ako je to tačno, kako je moguće i kakvi su to naslednici, a da ne dolaze da barem "obiđu" svoje? U eri putovanja sa kraja na kraj svijeta i modernih tehnologija, ovo zvuči smiješno.

ODGOVORITE
Name

Re

20.03.2021 17:14

Da li uopšte neko pokušava rješavati imovinske odnose. I da li zna riješiti. Ne vjerujem.

ODGOVORITE
Name

Rajka

20.03.2021 19:47

Sta hicete Srbcani obecavao vam je velimi baja smilje i bosilje pred izbore sto se nezalite bainoj televiziji, sad baje nema ni na vudiku sacekajte dok se pomoli u Turskoj u dtamiji srbenda je vas baja.

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

21.03.2021 00:23

Čekaju sledeće izbore da se vidi da rade nešto.

ODGOVORITE
Name

A plaču

21.03.2021 17:08

...li ruševine za ljudima koji su umirali, odlazili ili bili ubijani??? Ta hrpa kamenja ne može biti vrijednija od ljudi! Rušiti to smeće i ruglo! Dosta je prošlosti!