Правила за грађане БиХ иста као и за држављане ЕУ

Дигитални зелени цертификат је намијењен да се олакша путовање унутар Европске уније. Приједлози укључују, такође, инструменте за полагано поновно отварање према свијету.

Босна и Херцеговина 19.03.2021 | 11:28
Правила за грађане БиХ иста као и за држављане ЕУ

Речено је то Фени из сједишта Европске комисије у Бриселу у одговору на питрање да ли увођење тзв. ЦОВИД пасоша за земље које нису чланице ЕУ, односно да ли увођење овог документа ограничава њихов улазак у ЕУ без обзита на постојање безвизног режима.

"Као што можда знате, путовања у Европску унију која нису есенцијална су ограничена за већину земаља ван ЕУ, укључујући Босни и Херцеговину. Држављанин земље иван ЕУ који можда путује у ЕУ може добити дигитални зелени цертификат.

Он може затражити дигитални зелени цертификат од државе чланице у коју путује, пружајући све неопходне информације, укључујући поуздан доказ о вакцинацији. Држава чланица би онда процијенила да ли је поуздан доказ пружен и одлучила да ли издати дигитални зелени цертификат", појаснили су.

Кад је Европска комисија задовољна да трећа земља издаје цертификате у складу с међународним стандардима и системима који су интероперабилни с ЕУ системом, Комисија може издати "одлуку о адекватности" путем имплементирајућег акта на основу предложене регулативе. Тада, такви цертификти треће земље били би прихваћени под истим условима као дигитални зелени цертификати.

"У оба случаја важно је нагластити да би правила прихваћања доказа о вакцинацији била иста као за ЕУ држављане: вакцине које су добиле ауторизацију за ЕУ тржиште требају бити прихваћене, али државе чланице могу одлучити да ли ће осим тога прихватити друге вакцине", речено је Фени из Европске комисије, одговарајући на питање какав ће бити статус држављана БиХ и других земаља који су, или ће бити вакцинисани, вакцинама из Русије или Кине, те могу ли они рачунати на слободан улазак уземље ЕУ.

(Фена)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Биден

19.03.2021 10:36

Испада. Он мисли да се несецамо да је Путин разуман цовек. Медиаактивитет основно средство запда за @оснивање@ ратних зона као и завада и заглупљивање народа, истицему просто рок трајања. Америка да, али мора це добро да се потруди за себе, да радом и организацијом буде свјетска сила, а не разарањем и униставанањем. То је као и у организму, да бубрези хоце да буду добро, униставањем срца. Не мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татјана Носасављова

19.03.2021 12:50

А ста је са онима који не зеле да се вакцинису, могу ли они да се тестирају или јос боље да се придрзавају карантена? Ја цу се вакцинисати и унутер ЕУ али само са руском вакцином!

Name

Ноле

19.03.2021 18:03

Ре Татјана:засто нам не дају да тестирање буде бесплатно,и све смо ријесили.Кад негдје кренем,тестирам се и то је то.А сви знамо да је тест бар сто пута јефтинији од вакцине,у цему је цака...

Name

Ја

19.03.2021 14:04

Ово ни Хитлеру није успјело, али Европској унији јесте! Фармацеутски фашизам је пуно јачи од било чега на свијету.

ОДГОВОРИТЕ