Pravila za građane BiH ista kao i za državljane EU

Digitalni zeleni certifikat je namijenjen da se olakša putovanje unutar Evropske unije. Prijedlozi uključuju, takođe, instrumente za polagano ponovno otvaranje prema svijetu.

Bosna i Hercegovina 19.03.2021 | 11:28
Pravila za građane BiH ista kao i za državljane EU

Rečeno je to Feni iz sjedišta Evropske komisije u Briselu u odgovoru na pitranje da li uvođenje tzv. COVID pasoša za zemlje koje nisu članice EU, odnosno da li uvođenje ovog dokumenta ograničava njihov ulazak u EU bez obzita na postojanje bezviznog režima.

"Kao što možda znate, putovanja u Evropsku uniju koja nisu esencijalna su ograničena za većinu zemalja van EU, uključujući Bosni i Hercegovinu. Državljanin zemlje ivan EU koji možda putuje u EU može dobiti digitalni zeleni certifikat.

On može zatražiti digitalni zeleni certifikat od države članice u koju putuje, pružajući sve neophodne informacije, uključujući pouzdan dokaz o vakcinaciji. Država članica bi onda procijenila da li je pouzdan dokaz pružen i odlučila da li izdati digitalni zeleni certifikat", pojasnili su.

Kad je Evropska komisija zadovoljna da treća zemlja izdaje certifikate u skladu s međunarodnim standardima i sistemima koji su interoperabilni s EU sistemom, Komisija može izdati "odluku o adekvatnosti" putem implementirajućeg akta na osnovu predložene regulative. Tada, takvi certifikti treće zemlje bili bi prihvaćeni pod istim uslovima kao digitalni zeleni certifikati.

"U oba slučaja važno je naglastiti da bi pravila prihvaćanja dokaza o vakcinaciji bila ista kao za EU državljane: vakcine koje su dobile autorizaciju za EU tržište trebaju biti prihvaćene, ali države članice mogu odlučiti da li će osim toga prihvatiti druge vakcine", rečeno je Feni iz Evropske komisije, odgovarajući na pitanje kakav će biti status državljana BiH i drugih zemalja koji su, ili će biti vakcinisani, vakcinama iz Rusije ili Kine, te mogu li oni računati na slobodan ulazak uzemlje EU.

(Fena)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Biden

19.03.2021 10:36

Ispada. On misli da se nesecamo da je Putin razuman covek. Mediaaktivitet osnovno sredstvo zapda za @osnivanje@ ratnih zona kao i zavada i zaglupljivanje naroda, isticemu prosto rok trajanja. Amerika da, ali mora ce dobro da se potrudi za sebe, da radom i organizacijom bude svjetska sila, a ne razaranjem i unistavananjem. To je kao i u organizmu, da bubrezi hoce da budu dobro, unistavanjem srca. Ne moze.

ODGOVORITE
Name

Tatjana Nosasavljova

19.03.2021 12:50

A sta je sa onima koji ne zele da se vakcinisu, mogu li oni da se testiraju ili jos bolje da se pridrzavaju karantena? Ja cu se vakcinisati i unuter EU ali samo sa ruskom vakcinom!

Name

Nole

19.03.2021 18:03

Re Tatjana:zasto nam ne daju da testiranje bude besplatno,i sve smo rijesili.Kad negdje krenem,testiram se i to je to.A svi znamo da je test bar sto puta jeftiniji od vakcine,u cemu je caka...

Name

Ja

19.03.2021 14:04

Ovo ni Hitleru nije uspjelo, ali Evropskoj uniji jeste! Farmaceutski fašizam je puno jači od bilo čega na svijetu.

ODGOVORITE