Министарство за заштиту тајкуна: Голићева "није видјела" два нелегална спрата “Делте”?

Министрица за просторно уређење грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић често штити тајкунске градње у Бањалуци. Осим Радишића и “Кајак терасе” остаће упамћено и како с прозора Владе РС није видјела два нелегална спрата “Делта Планета”, којег је у Бањалуци градио Мирослав Мишковић.

Република Српска 19.03.2021 | 11:08
Министарство за заштиту тајкуна: Голићева "није видјела" два нелегална спрата “Делте”?

"Закон о уређењу простора и грађењу Републике Српске прописује да се под припремним радовима подразумијевају подземни радови до нулте коте. Међутим, овај пропис не важи за фирму ‘Делта Реал Естате’ која је одавно премашила дозвољени ниво припремне градње на новом шопинг молу “Делта Планет”. Будући велелепни објекат већ има подигнуте двије етаже иако за то нема грађевинску дозволу, а надлежне институције не реагују.”

Овако је гласила вијест објављена 14. децембра 2017. године када је у Бањалуци грађен шопинг мол на Бањалучком пољу. Све ово, крај прозора Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију у згради Владе Републике Српске вриједној 200 милиона народних марака, нијемо је посматрала СНСД-ова министрица Сребренка Голић. У игри је било 60 милиона евра!

Сједила је Голићева у фотељи и када је требало штитити интересе Мирослава Мишковића, србијанског тајкуна, утајивача милионског пореза, доброг пријатеља Милорада Додика, који је несметано градио на 62.000 квадратних метара.

ЗАКОНИ ВАЖЕ ЗА СИРОТИЊУ

Закон углавном важи за сиротињу, договор с тајкунима иде лако. Доказала је то и министрица.

Прича, заправо, почиње 2016…

Мишковићев “Делта Реал Естате” половином те године платио је лакташком „Микон Лактингу“ 7,5 милиона КМ за земљиште на Бањалучком пољу. Оно је претходно било у државном власништву, а ранији власник, и то врло упитно, имао је тек право кориштења.

Ипак, „Делта“ се у Геодетској управи уписује као власник. Противљење градске администрације, на чијем челу је тада био Слободан Гаврановић, и Правобранилаштва РС није много омело тајкуна који је пред собом имао циљ, а иза себе систем.

Према тада незваничним информацијама, „Лактинг“, као фирма која је прије приватизације била у 100 процентном власништву општине Лакташи, изградила је зграду у центру Лакташа у којој је девет станова дато Војсци Републике Српске. Заузврат, фирма је добила четири хектара градског земљишта у Бањалуци, уз обавезу да, након што земљиште буде приведено стварној намјени, буде враћено граду.

Коју годину касније, дискутабилни Закон о стварним правима Републике Српске омогућио је да се право коришћења претвори у право власништва. Тако „Лактинг“, сада већ потпуно приватна фирма, добија непоновљиву прилику да у властиту касу стрпа 7,5 милиона КМ.

Окружни привредни суд у Бањалуци радио је, испоставиће се, на руку Мишковићу па је правоснажном пресудом из маја 2016. године одбио тужбу Правобранилаштва РС. А онда се, с каменом темељцем, појавио Милорад Додик, апсолутни господар у Републици Српској. Било је то јуна 2017. године!

Свечаност се за познатог утајивача пореза претворила у ноћну мору. Половином децембра те године откривено је да је Мишковићу прогледано кроз прсте те да је заобишао Закон о уређењу простора и грађења Републике Српске.

Све што је прекаљени неимар у то вријеме имао била је дозвола за извођење припремних радова (до нулте коте) издата 4. августа исте године. Припремне радове одавно је завршио, а онда под њих завео и два спрата. Нелегална!

И тадашња, а и садашња министрица за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић признала је да “Делта Планет” ниче нелегално, јер је захтјев за издавање дозволе, поднесен 14. септембра, одбијен пошто Мишковићева документација није била комплетна.

Министарство је затражило допуну, али се никоме није журило. Нити је Голићева реаговала на Мишковићеву ноншалантност нити је Мишковић реаговао! Истина, Голићева је тада, умјесто да се бави својим послом, провјеравала ко то новинарима открива информације.

Све ово са прозора Административног центра Владе Републике Српске пратили су и републички грађевински инспектори “изненађени” чињеницом да гигантски објекат нелегално иде под облаке. Након притиска јавности, преконтролисали су документацију и “видјели да она није у складу са стањем на терену”.

Тада доносе рјешење о рушењу двије етаже, а онда фирма “Делта Реал Естате” за цијелих десет предновогодишњих дана успијева да прикупи комплетну документацију и предаје министарству, које екпресно издаје дозволу. Мишковић тада у градску касу уплаћује ренту тешку 2,6 милиона КМ.

За нелегалну градњу почетком 2018. године контроверзни бизнисмен награђен је и од Инпектората РС – изречена му је смијешна казна од 5.500 КМ, а инспектор је поништио своје рјешење о рушењу издато 26. децембра 2017. године.

СВЕ ЗА УГОДНОСТ МИШКОВИЋЕВОГ ОБЗОРА

Извињење за новинарски непослух и “неправедну хајку на отварача 2.000 радних мјеста” услиједило је већ неколико мјесеци касније у виду поклон инфраструктуре - 2,8 милиона КМ буџетског новца узетог за градњу велелепног кружног тока, са дванаест метара широким потходницима, фонтаном и заставом.  

Градска инфраструктура данас у потпуности задовољава потребе центра. Да све на цести и под њом буде под контролом и по тајкунској мјери побринула се лакташка “Нискоградња” на челу са Љубомиром Ћубићем, за коју се из опозиционих кругова говори да је прешла у руке породице Додик.

Званичници градске и републичке власти отворили су кружни ток неколико дана прије отварања на криминалу изграђеног “Делта Планета”. Министрица Голић није се постидјела, а још мање поднијела оставку.

ОД МИШКОВИЋА ДО РАДИШИЋА

Притисак Сребренке Голић није престао. Сада, умјесто новинара, притишће градску администрацију, по сваку цијену желећи да спријечи рушење нелегалне “Кајак терасе” у власништву Срећка Радишића, подигнуте на градској земљи.

Комплетну документацију која јој је достављена и доказе о нелегалној градњи није ни погледала. Јер, није Срећко било ко, већ син Миле Радишића, пресуђеног криминалца и кума Милорада Додика.

Одлучила је да гласно проговори како је породични подмладак потпуно у праву, јер гради и ради.

Инспекторе је оптужила да су “радили исхитрено, уз низ процесних недостатака, и без потпуног и правилно утврђеног чињеничног стања, на основу којег је могао донијети закониту одлуку”.

“Да би се одлучило да ли бесправно саграђен објекат треба одмах порушити, без права на вођење поступка легализације, неопходно је поуздано и без грешке утврдити да ли је његова изградња започела прије ступања на снагу Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који је донесен у јулу 2018. године, или послије, што поступајући инспектор није учинио.

То је очигледно, јер спис који је уз жалбу достављен Министарству није садржао ни један материјални доказ на основу којег је донесена првостепена одлука, осим два записника инспектора, са два различита имена инвеститора и без иједног законом прописаног материјалног доказа”.

ИНСПЕКТОРИМА ПРЕКИПЈЕЛО, “ДЕЛТА” ПОНОВО ПОД ЛУПОМ

Инспектори су јој узвратили:

“Изјава министрице за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић је недопустиво и грубо вријеђање поступајућег инспектора, који овај посао обавља већ дуги низ година. Увидом у спис Одјељења за просторно уређење, гдје се водио поступак легализације, утврдили смо и записнички констатовали да је објекат грађен након ступања на снагу Закона о легализацији.

Ово је видљиво из урбанистичко-техничких услова урађених од стране ЦПК у новембру 2018. године, а који су се односили на изградњу предметног објекта, односно на изградњу. У наведеним урбанистичко-техничким условима уложен је записник о извршеном увиђају на лицу мјеста од 6.11.2018. године, у којем је констатовано да се на предметној локацији налази зелена површина са помоћним објектом.

Такође у урбанистичко-техничким условима постоје фотографије предметне локације са којих је такође видљиво да се ту налази зелена површина, те да радови нису започети.”

“План Б” градоначелника Драшка Станивуковића, како је потврдио, је завршен и град је прибавио све акте потребне за рушење Радишићеве терасе на обали Врбаса. Као разлоге за довођење багера навео је да је објекат изграђен на градској имовини, као и градњу мимо регулационог плана.

Позабавиће се и “Делта Планетом”

“Тренутно имамо сумњу да ‘Делта Планет’ од оснивања није платио комуналну накнаду, а то су на мјесечном нивоу огромни трошкови. Сличне сумње постоје и за објекат Алтернативне телевизије, што ћемо провјерити. Има много тога што треба да испитамо, али не можемо све у једном дану, иако бих волио”, закључио је.

(Журнал)

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

ТУЊИЦЕ

19.03.2021 10:27

ПОЛАКО ЗАВРСИЦЕ ТА НА ТУЊИЦАМА, ИДЕ 2022.А МИСКОВИЦА ТРЕБА УСТЈЕРАТИ ИЗ РС. УМЈЕСТО ДА НАПРАВИ 500 ПЛАНТАЗА ЈАБУКЕ ДОСАО ПА У СРЕД БАЊАЛУКЕ МОЛ. КО ФОЛ ДА КУПУЈЕМО КИНЕСКЕ ГАЦЕ И ТУРСКЕ ЦИПЕЛЕ. ЈАКЕ И ГАЦЕ И ЦИПЕЛЕ. СВЕ ЈЕ ТО СЉАМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ризом Батаната

19.03.2021 12:30

Та два спрата су требала остати невидљива. За састајање политицке елите: Оголицеве, Фрфље-Тегелтије и Милокрада-40-британских спијуна итд.

Name

Ре Туњице

19.03.2021 13:51

Ако БАЈАзит нареди онда је то по закону (мафије)!!!

Name

Голицка

19.03.2021 16:55

Интелект ми је слабија страна а срецом надмасила ме добојски сања

Name

40 Британских обавештајаца...

20.03.2021 12:16

Нажалост и после 2022 неће се пуно тога промјенити, купиће поново изборе, папке, биће подржани и од странаца, овде за обичан народ нема живота, то да вам је јасно, а "баја" јест облапуран енормно, ја му само видим у очима глад за влашћу и народним парама, још би набрајао његове атрибуте, али немам живаца за то, а нај јачи је да је он патриота, хахаха!

Name

Мунгос

19.03.2021 10:29

Само руси. Врати Бања Луку на ниво послије земљотреса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Мунгос

19.03.2021 11:27

А ти се врати у СНСД рупу, можда је Баја оставио које зрно за теме...

Name

Кокана

19.03.2021 12:54

На једном од спратова је требао да пресели Агапе 2. Ма ста су два спратица са танким зидицима наспрам дебелог темеља? Ста казе министарка Гиљотина на ове правилности?

Name

Ре

19.03.2021 13:21

Делта у Бањалуци је Мисковицева колико и зграде које ницу око Делте. Паметном доста а црвенима к....

Name

Василије

19.03.2021 10:33

Није то тешко провјерити израчунати укупна квадратура пут цијена и добијете износ. Послије се погледају финансијске аналитичке картице од АТВ и Делте и одмах се види резултат. Док у админстрацији раде неспособни и нестручне љенчуге - тајкуни користе и лове у мутном а држава пропада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибар

19.03.2021 11:02

Није то ништа. Горе од тога је што она и њени помоћници полтрони дају употребне дозволе за мале хидроцентрале на мању инсталисану снагу од стварне да би тајкунима омогућили веће премије за произведену струју, коју плаћају грађани из својих џепова. Имам списак таквих 6 централа.. За сада

Name

Пушибрк

19.03.2021 11:04

Какав Мишковиц, то није његово. Он је само поуајмио име. Остина за добре противуслуге

Name

ОГОРЦЕНА

19.03.2021 10:39

И ТА ЈОС РАДИ НА ТИМ ПОСЛОВИМА СТА РЕЦИ А НЕЗАПЛАКАТИ РАДИЛИ СТА СУ ХТЈЕЛИ Е САД ТРЕБА ЦРТА ДА СЕ ПОДВУЦЕ И ТРАЗИ ОДГОВОРНОСТ ЗА ЗЕ АНОМАЛИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

19.03.2021 11:05

Мало реци битанге и лопузе за апса.

Name

ЛЕСКОВАЦ

19.03.2021 19:20

СРЕБРЕНКА ЦЕ НА КРАЈУ ПОПУСИТИ СВЕ СВОЈЕ МИНИСТАРСКЕ ФУНКЦИЈЕ.ДОБРО ЈЕ УТРЛА ПУТ ЗА ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА У ТУЊИЦЕ.ИГРАЛА СЕ СА ДРЗАВОМ,УГРАЦЕ СЕ И СА ЗАКОНОМ.

Name

Висе нас је

19.03.2021 10:40

Драско свака цаст висе нас је

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОПЕД

19.03.2021 10:41

И ово је министарство за неутрализацију таласа. Овај пут нема добар и лос него цијели талас неприлика има да нестаје, а радом и залагањем да се подизе ниво, а не прицом и пропагандом. Но, министарство за политицке и елементарне девијације. МУП је за екстремне девијације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љут ко рис

19.03.2021 10:55

Само Вукан багером да сруси ово у Бања Луци и победници сте наредних 15 год. Па хапси багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

19.03.2021 10:56

На тајкунском дијелу Јахорине гради се тајкунски објекат који је према пројекту требао бити са пет спратова. Тајкуни га направисе са седам???? У овом тајкунском леглу.сви се уклапају без обзира на политицку припадност, по.принципу "ево и теби само цути" не таласај..

ОДГОВОРИТЕ
Name

нпр

19.03.2021 11:05

по рецепту из мајке србијие, прво нападни неку жуту мафију па онда преузми све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанка

19.03.2021 11:12

Људи не износите ове криминалне радње, гади ми се све. Сребренка Голић мора на Туњице. Није јој ову земљу њен отац Ређеп оставио ово је земља свих нас. Како може да хода од срама по овој земљи. Ко је Срећко Радишић син криминалца којег чека из затвора и поносно се шепури испред камера. Склоните такве људе да не остане пуста ова земља. Шта су радили од господина Жељка Вулића на његовој очевини и она аминује. Све је крив народ што багру не смијени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

19.03.2021 11:15

Па она није ништа друго ни радила од 2012 године, сем безброј пута мијењања и допуњавања Закона о просторном уређењу, како би удовољила грађевинским тајкунима. Прво што треба нова власт да уради, ако дође до смјене је да врати стари закон какав је и био, прије њеног доласка у министарство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

19.03.2021 11:20

Доживотни затвор...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.03.2021 11:33

Да ли киосци по Бањалуци плаћају комуналну накнаду, односно да ли Глас Српске и Независне новине плаћају комуналну накнаду граду?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

19.03.2021 11:34

Ста се цека са њеном смјеном? Јел се родила на њој, толико афера и нелегалних одлука а та јос сједи на том мјесту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

19.03.2021 11:39

Гаде ми се више ти људи а почео сам да их мрзим.Боље би им било да нестану.Доста је више њих а и њиховог безобразлука.Све им по списку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробар

19.03.2021 11:47

Све русиии доцемо и ми градјани да помогнемо у русењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективан

19.03.2021 11:48

Мајко моја ста се ради....па све су покрали и јос увјек краду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

19.03.2021 11:56

Људи моји, она са оним својим сарадницима је зло. То вам одговорно тврдим. То су обичне нафракане туке које не да раде за тајкуне, него их и савјетују како да дођу до дозвола и онда раде шта год хоће. Када су они Сутјеску хтјели уништити, шта даље. Нека се бар почне јавно говорити из Града о незаконитостома овог министарства јер је до сада био мук. Што се тиче Инспектората, то вам је све зачарани круг криминала. Страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

19.03.2021 12:24

Само тузба ист оставка. Није им ово отац оставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логицно

19.03.2021 12:48

Министарка криминала мозе само остетити градјане а не криминалце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али ба ба

19.03.2021 13:10

Све она види и била је дужна да види није то на змијању и стричићима већ центар града !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

19.03.2021 13:12

Сад ће млади СНСД да направе спот против илегалне градње Делте. Али ипак мислим да неће јер су их научили да је лоповлук у реду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар

19.03.2021 13:14

Можда није видјела од 'коверте'?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

19.03.2021 13:29

Па не будите луди. Делта је Додикова. Мишковић је само параван. Све је бајино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопов

19.03.2021 13:38

Треба да стварају богатство требаце им када лијекове буду куповали за праунуцад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

19.03.2021 13:48

Вјерујем да на БиХ нивоу има пар хиљада политичара за затвор након десет минута суђења. Поставити само једно питање. Како сте дошли до првог милиона ?? Ништа више од тога није потребно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

19.03.2021 14:41

Драшко само напријед народ је уз тебе!!! Трба проверити ОДАКЛЕ СЕ НАПАЈАЈУ СТРУЈОМ киосци МИНУТИЦА у Б Луци!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Висе нас је

19.03.2021 15:12

Багро лоповска, долази вам крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

19.03.2021 15:22

Министарка корупције и криминала на услузи криминалцима на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дриугаувугла

19.03.2021 15:58

Драско брате нас ,прави покрет,странку ,било ста ,са Јеленом и Вуканом,јер ви сте једини трацак наде за овај јадни народ .Све одговорне похапсити,судити им за малверзације,истима испитати поријекло имовине, илегално одузети ,једино тако моземо опстати у противном РС це нестати за пар година јер многима се ово све згадило јер не могу ниста промјенити те су напустили ове просторе заувијек ,а млади и даље у све вецем броју одлазе.Ова сектаска багра се до толике мјере накрала ,да це им бити свеједно гдје це сутра зивјети са наредних 9 генерација ,јер њима није стало до Републике Српске која је крваво стецена .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

19.03.2021 18:51

Ни у делту ни у агапе неби отисао да је све дзабе јер знам ције је то све

ОДГОВОРИТЕ