Састанци СНСД, ХДЗ и СДА се показали као промашаји

Пред Босном и Херцеговином остало је још девет великих приоритета Европске комисије које мора испунити уколико жели кандидатски статус, док их је шест до сада испуњено.

Босна и Херцеговина 19.03.2021 | 07:29
Састанци СНСД, ХДЗ и СДА се показали као промашаји

Закључено је ово на јучерашњем састанку радних група СНСД, ХДЗ БиХ и СДА, који је одржан у Мостару, а чија тема је била управо 14 кључних приоритета Европске уније које Босна и Херцеговина мора испунити.

Учесници састанка су изразили спремност да унаприједе унутрашње односе и побољшају амбијент како би се сви кључни приоритети испунили и БиХ напокон добила статус кандидата. Након састанка је речено да је фокус разговора био на Закону о јавним набавкама, Закону о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, те на Закону о ВСТС.

– Одредили смо статусе, те договорили шта нам је даље радити. Атмосфера је била добра, расправа је била отворена, тако да убрзо можемо очекивати конкретне резултате. Очекујемо да у најкраћем року завршимо процедуре и да с кредибилним захтјевом затражимо кандидатски статус – речено је након састанка.

Ово, иначе, није први састанак ове три странке на којима су договаране бројне важне теме које се тичу функционисања БиХ и њеног пута у ЕУ. Међутим, многи од тих састанака су се показали као потпуни промашаји јер би убрзо након заједничког договора једна од страна промијенила своје мишљење и цијелу причу вратила на почетак.

Један такав састанак, који су предводили лидери ове три странке – Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, десио се у јулу прошле године када је договорено усвајање буџета БиХ, те именовања директора и руководилаца државних агенција и институција. Договор је пропао убрзо након тог састанка, а Додик је тада рекао да је договор пропао „због познатог стила СДА, који покушава посвађати СНСД и ХДЗ БиХ“.

Политичка аналитичарка Тања Топић скептична је по питању јучерашњег састанка, односно могућности да ће се спорни приоритети из Мишљења ЕК ријешити убрзо.

– Подсјетићу на врло оптимистичке изјаве неких од лидера политичких партија чије су делегације јуче биле на састанку у Мостару. Према изјавама тих лидера, БиХ је већ одавно добила кандидатски статус за ЕУ. Толико су њихове изјаве и њихов оптимизам вјеродостојни – оцјењује Топићева.

Додаје да је мало ко од грађана склон вјеровати да ће БиХ заиста ускоро испунити приоритете ЕК и добити кандидатски статус.

– Ни ти исти политичари више не вјерују у те приче, па се поставља питање шта је смисао давања тих празних обећања осим можда да се на неки начин код званичника ЕУ створи привид да су спремни учинити све неопходне реформе да БиХ постане чланица ЕУ. Сви видимо како се те реформе спроводе, односно не спроводе, и да је то један дуготрајан, мукотрпан пут – закључује Топићева.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

СВЕ ЈЕ ПРОМАШАЈ

19.03.2021 06:36

У ОВЕ ГАНГСТЕР БРАТИЈЕ СВЕ ЈЕ ПРОМАШАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

19.03.2021 16:58

Нема боље васпитне установе од голог отока

Name

ВЕЛИКИ ДИСКУТАНТИ

19.03.2021 06:40

МОРА ДА ЈЕ ПАО ДОГОВОР ДА ЋЕМО У ЕВРОПСКУ УНИЈУ 2222. ГОДИНЕ. ДОК НАС ДО ТЕМЕЉ НЕ ОЉАЧКАЈУ СЕЛЏУК ВЛАСТОДРШЦИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.03.2021 06:47

Покушавам се сјетити када је то СНСД замијенио СДС у предратној тројној коалицији са СДА и ХДЗ...Како се то и зашто се то догодило?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливерпоол

19.03.2021 06:53

Све је у БИХ стало од како је Додик у дрзавној власти Кад се само сјетим како је народ срецно и задовољно зивио пре две године док су паметни и постени били из РС на дрзавној власти Сви су радили. нико зе није исељавао дјеца су се убрзано радала а и памдемије није било Само да избаците Додика из власти има да вам завиди и свица на стандарду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

19.03.2021 07:23

Из овх странака долазе коцницари било каквог напредка БиХ ЈЕР ИМ ОВАКО СТАЊЕ НАЈ ВИШЕ ОДГОВАРА ЗА ЊИХОВЕ МУТНЕ ПОСЛОВЕ ОЧЕКИВАТИ ОД КРИМИНАЛАЦА И ЛОПОВА ДА ГРАДЕ ДРЖАВУ КОЈА ИМ НЕ ОДГОВАРА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ТУЖИЛАШТВА И СУДОВА МА ТО ЈЕ ПРЕВИШЕ ТО ЗНАЈУ И ДЈЕЦА У ЗАБАВИСТУ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте Сиопаревиц

19.03.2021 07:43

Цим испунимо тих 5 увјета постајемо дио Европе, јухууу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.03.2021 08:53

Састају се странке, умјесто Парламента, Савјета министара, Предсједништва... Зашто постоје ови органи и зашто трошимо силне паре на њих? Пустимо онда странке да управљају нама и формално, јер то стварно и раде. Биће јефтиније.

Name

Воловска дрзава

19.03.2021 08:59

Који волови јос увијек могу гласати за ову “коалицију”? И засто се они питају уопсте? Ово је тема за Парламент, а ста они договарају треба да буде небитно јер нису институција!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бацање прасине

19.03.2021 09:39

У оци градјанима,како би опстали....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људиии

19.03.2021 09:40

Ове три партије треба забранити рад!!!! Па ста јис треба да се види њихово зло!!!оне су зло 21 вијека!!!!!! Сви лопови се покрили тим партијама на власти и тако опљацкали све сто се дало опљацкати!!!!!лблокирали све институције !!! Од Грунтивнуце до мјесне заједнице правосудја полиције здравства сколства тендери итд итд! Пљацка стољеца лоповска приватизација плате привилегије њихове су оглодале дрзаву и народ!! !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

19.03.2021 09:47

Они су се договорили,врло успјешно, да се ништа не договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

19.03.2021 09:53

Никад бас никад ЕУ нема појма ским има посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзудас

19.03.2021 10:21

Тако је од 1990.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

19.03.2021 10:36

Зар је до сада било другачије ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама

19.03.2021 14:04

И у рату су партијаси се договарали а народ трпyли у ровове и хускали а развлацили рат сто дузе док су они крали фабрике предузеца банкее итд па лоповска приватизација па ресурси суме воде тендери итдитд сви умрезени на свим нивоимааа !!!!

Name

коwид-корона

19.03.2021 13:25

Ко ста висе мозе оцекивати од ове три криминалне странке и њихових лазљивих лидера,једино народ оцекује да их сто је могуце у најкрацем року види тамо где им је и место у прдекани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

20.03.2021 09:00

Једино им криминал није промашај, ту су успјешни!

ОДГОВОРИТЕ