Sastanci SNSD, HDZ i SDA se pokazali kao promašaji

Pred Bosnom i Hercegovinom ostalo je još devet velikih prioriteta Evropske komisije koje mora ispuniti ukoliko želi kandidatski status, dok ih je šest do sada ispunjeno.

Bosna i Hercegovina 19.03.2021 | 07:29
Sastanci SNSD, HDZ i SDA se pokazali kao promašaji

Zaključeno je ovo na jučerašnjem sastanku radnih grupa SNSD, HDZ BiH i SDA, koji je održan u Mostaru, a čija tema je bila upravo 14 ključnih prioriteta Evropske unije koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti.

Učesnici sastanka su izrazili spremnost da unaprijede unutrašnje odnose i poboljšaju ambijent kako bi se svi ključni prioriteti ispunili i BiH napokon dobila status kandidata. Nakon sastanka je rečeno da je fokus razgovora bio na Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, te na Zakonu o VSTS.

– Odredili smo statuse, te dogovorili šta nam je dalje raditi. Atmosfera je bila dobra, rasprava je bila otvorena, tako da ubrzo možemo očekivati konkretne rezultate. Očekujemo da u najkraćem roku završimo procedure i da s kredibilnim zahtjevom zatražimo kandidatski status – rečeno je nakon sastanka.

Ovo, inače, nije prvi sastanak ove tri stranke na kojima su dogovarane brojne važne teme koje se tiču funkcionisanja BiH i njenog puta u EU. Međutim, mnogi od tih sastanaka su se pokazali kao potpuni promašaji jer bi ubrzo nakon zajedničkog dogovora jedna od strana promijenila svoje mišljenje i cijelu priču vratila na početak.

Jedan takav sastanak, koji su predvodili lideri ove tri stranke – Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, desio se u julu prošle godine kada je dogovoreno usvajanje budžeta BiH, te imenovanja direktora i rukovodilaca državnih agencija i institucija. Dogovor je propao ubrzo nakon tog sastanka, a Dodik je tada rekao da je dogovor propao „zbog poznatog stila SDA, koji pokušava posvađati SNSD i HDZ BiH“.

Politička analitičarka Tanja Topić skeptična je po pitanju jučerašnjeg sastanka, odnosno mogućnosti da će se sporni prioriteti iz Mišljenja EK riješiti ubrzo.

– Podsjetiću na vrlo optimističke izjave nekih od lidera političkih partija čije su delegacije juče bile na sastanku u Mostaru. Prema izjavama tih lidera, BiH je već odavno dobila kandidatski status za EU. Toliko su njihove izjave i njihov optimizam vjerodostojni – ocjenjuje Topićeva.

Dodaje da je malo ko od građana sklon vjerovati da će BiH zaista uskoro ispuniti prioritete EK i dobiti kandidatski status.

– Ni ti isti političari više ne vjeruju u te priče, pa se postavlja pitanje šta je smisao davanja tih praznih obećanja osim možda da se na neki način kod zvaničnika EU stvori privid da su spremni učiniti sve neophodne reforme da BiH postane članica EU. Svi vidimo kako se te reforme sprovode, odnosno ne sprovode, i da je to jedan dugotrajan, mukotrpan put – zaključuje Topićeva.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

SVE JE PROMAŠAJ

19.03.2021 06:36

U OVE GANGSTER BRATIJE SVE JE PROMAŠAJ.

ODGOVORITE
Name

Tito

19.03.2021 16:58

Nema bolje vaspitne ustanove od golog otoka

Name

VELIKI DISKUTANTI

19.03.2021 06:40

MORA DA JE PAO DOGOVOR DA ĆEMO U EVROPSKU UNIJU 2222. GODINE. DOK NAS DO TEMELJ NE OLJAČKAJU SELDŽUK VLASTODRŠCI.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

19.03.2021 06:47

Pokušavam se sjetiti kada je to SNSD zamijenio SDS u predratnoj trojnoj koaliciji sa SDA i HDZ...Kako se to i zašto se to dogodilo?

ODGOVORITE
Name

Liverpool

19.03.2021 06:53

Sve je u BIH stalo od kako je Dodik u drzavnoj vlasti Kad se samo sjetim kako je narod srecno i zadovoljno zivio pre dve godine dok su pametni i posteni bili iz RS na drzavnoj vlasti Svi su radili. niko ze nije iseljavao djeca su se ubrzano radala a i pamdemije nije bilo Samo da izbacite Dodika iz vlasti ima da vam zavidi i svica na standardu

ODGOVORITE
Name

As

19.03.2021 07:23

Iz ovh stranaka dolaze kocnicari bilo kakvog napredka BiH JER IM OVAKO STANJE NAJ VIŠE ODGOVARA ZA NJIHOVE MUTNE POSLOVE OČEKIVATI OD KRIMINALACA I LOPOVA DA GRADE DRŽAVU KOJA IM NE ODGOVARA FUNKCIONISANJE TUŽILAŠTVA I SUDOVA MA TO JE PREVIŠE TO ZNAJU I DJECA U ZABAVISTU!!

ODGOVORITE
Name

Ante Sioparevic

19.03.2021 07:43

Cim ispunimo tih 5 uvjeta postajemo dio Evrope, juhuuu..

ODGOVORITE
Name

Re

19.03.2021 08:53

Sastaju se stranke, umjesto Parlamenta, Savjeta ministara, Predsjedništva... Zašto postoje ovi organi i zašto trošimo silne pare na njih? Pustimo onda stranke da upravljaju nama i formalno, jer to stvarno i rade. Biće jeftinije.

Name

Volovska drzava

19.03.2021 08:59

Koji volovi jos uvijek mogu glasati za ovu “koaliciju”? I zasto se oni pitaju uopste? Ovo je tema za Parlament, a sta oni dogovaraju treba da bude nebitno jer nisu institucija!

ODGOVORITE
Name

Bacanje prasine

19.03.2021 09:39

U oci gradjanima,kako bi opstali....

ODGOVORITE
Name

Ljudiii

19.03.2021 09:40

Ove tri partije treba zabraniti rad!!!! Pa sta jis treba da se vidi njihovo zlo!!!one su zlo 21 vijeka!!!!!! Svi lopovi se pokrili tim partijama na vlasti i tako opljackali sve sto se dalo opljackati!!!!!lblokirali sve institucije !!! Od Gruntivnuce do mjesne zajednice pravosudja policije zdravstva skolstva tenderi itd itd! Pljacka stoljeca lopovska privatizacija plate privilegije njihove su oglodale drzavu i narod!! !!!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

19.03.2021 09:47

Oni su se dogovorili,vrlo uspješno, da se ništa ne dogovore.

ODGOVORITE
Name

mislim

19.03.2021 09:53

Nikad bas nikad EU nema pojma skim ima posla.

ODGOVORITE
Name

Dzudas

19.03.2021 10:21

Tako je od 1990.

ODGOVORITE
Name

Boris

19.03.2021 10:36

Zar je do sada bilo drugačije ???

ODGOVORITE
Name

Ama

19.03.2021 14:04

I u ratu su partijasi se dogovarali a narod trpyli u rovove i huskali a razvlacili rat sto duze dok su oni krali fabrike preduzeca bankee itd pa lopovska privatizacija pa resursi sume vode tenderi itditd svi umrezeni na svim nivoimaaa !!!!

Name

kowid-korona

19.03.2021 13:25

Ko sta vise moze ocekivati od ove tri kriminalne stranke i njihovih lazljivih lidera,jedino narod ocekuje da ih sto je moguce u najkracem roku vidi tamo gde im je i mesto u prdekani.

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

20.03.2021 09:00

Jedino im kriminal nije promašaj, tu su uspješni!

ODGOVORITE