Европа "закувала" са вакцинама!

Изненадни предлог из Брисела да такозвани “ковид пасоши” треба да важе само за који су примили вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА), узбунио је међународну сцену, јер се покренуло питање како ће људи који су вакцинисани руском или кинеском вакцином путовати у земље Европске уније. Ништа мање узбуне није унела ни најава кинеских власти о визним олакшицама за странце у Хонг Конгу.

Свијет 18.03.2021 | 10:17
Европа "закувала" са вакцинама!

За разлику од “Фајзер-Бајонтека”, “АстраЗенеке”, “Модерне” и “Џонсона & Џонсона”, руске и кинеске вакцине још немају одобрење европских регулатора. Иако се чак шест држава чланица ЕУ “одметнуло” и набавило – или најавило набавку – “Спутњика В” и “Синовака”, неизвесно је како ће нови предлог проћи на нивоу блока.

Међу “побуњеним” државама, које су кренуле да се саме сналазе суочене са спорим процесом на нивоу Уније, али и разним наводима везаним за одређене вакцине и њихове нус-појаве, углавном су нама географски блиске земље – Мађарска, Чешка, Словачка, Бугарска, Румунија, Хрватска, чак и Аустрија и Италија.

Мађарска већ дистрибуира и руске и кинеске вакцине својим становницима, сам премијер Виктор Орбан је примио кинеску, као и турски председник Реџеп Тјип Ердоган. Словачака је почетком марта набавила 200.000 доза “Спутњика В”, док је чешки премијер Андреј Бабиш рекао да ће државне институције одлучити о набавци руског цепива.

Слично је и у Пољској, чији је премијер Анџеј Дуда позвао кинеског председника Сија Ђинпинга да затражи вакцине, док је у Хрватску стигла документација потребна за одобрење руских вакцина.

“Спутњик В” су потражиле Мађарска, Словачка, Бугарска и Румунија, заинтересованост су исказале и Хрватска и Аустрија, а Италија је недавно склопила договор о производњи руске вакцине.

ЕМА је недавно потврдила да разматра захтев за одобрење “Спутњика В”, међутим шта ће бити са онима који су примили или ће примити кинеску вакцину? На какав ће третман у ЕУ наићи Мађари, Срби или Пољаци и остали који су је набавили или желе да је набаве?

Ко све користи кинеске вакцине?

А далеко да је ова шачица земаља једина у свету која је наручила или користи кинеске вакцине. Како пише “Политико”, најмање 25 држава и територија широм света – углавном у Азији и на Блиском истоку – користе кинеске вакцине.

Не рачунајући копнену Кину, вакцине “Синофарма” (развијене у Пекингу) се користе у Бахреину, Египту, Јордану, Камбоџи, Мађарској, Макау, Мароку, Пакистану, Перуу, Сејшелима, Сенегалу, Србији, Уједињеним Арапским Емиратима и Зимбабвеу.

Бразил, Чиле, Гватемала, Хонг Конг, Индонезија, Малезија, Северни Кипар, Филипини, Тајланд, Турска и Уругвај користе “Синовак”. И Доминиканска Република је појачана овог месеца са 768.000 доза "Синовакове" вакцине.

Само у Мађарској - која је прва у ЕУ која их је одобрила - кинеске вакцине већ чине 32 одсто укупних залиха, што је далеко више од руских чији је удео мањи од три одсто, а АП наводи да је Пекинг обећао пола милијарде доза за чак 45 земаља. Разлог зашто је кинеска вакцина популарнија од руске у неким земљама је њихова историја тензија или чак конфликта са Москвом – попут Украјине која је одбила “агресорске” вакцине.

Тренутно само копнена Кина и Емирати користе вакцине “Синофарма” развијене у Вухану, док само копнена Кина користи “КанСино”. Мексико је одобрио и “Синовак” и “КанСино” – прве дозе ове последње очекују се у марту.

Кина је један од лидера у развоју вакцина против Ковида у свету и до сада је за употребу одобрила четири домаће. Од тога су три направљене према старијим, испробаним методама и имају импресивне пројекције набавке, али “Политико” указује да ни оне нису магична пилула.

Кини се пребацује и да развија вакцине као дипломатско средство и да игнорише вакцинацију на домаћем плану.

Више врста кинеских вакцина

Осим четири поменуте вакцине – “КоронаВак” компаније “Синовак”, две “Синофармове” од којих се једна развија у Пекингу, а друга у Вухану, и “КанСино” у једној дози развијен у сарадњи са кинеском армијом – Кина има најмање осам вакцина које се тренутно испитују на људима, дакле у завршној су фази, а још више на пред-клиничком нивоу, како наводи Светска здравствена организација.

Међутим, забринутост је да подаци који подржавају ефикасност кинеских вакцина често нису уједначени и усклађени широм глобуса, јер много држава које су биле домаћини за клиничка испитивања истичу своје сопствене резултате.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Италијани су констатовали

18.03.2021 09:52

Испитали која је најбоља као и сребрене сибирске маске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

18.03.2021 11:34

Чипуј чипуј пелцуј пелцуј! Добровољаца покусних кунића има колко хош! ???

Name

Ре

18.03.2021 11:39

Ово је доказ да се ради о пројекту. Запрасују нас из ваздуха отровима, а прицају о вирусу и вакцини. Све је бизнис и лоповлук. Свјесно убијају народ.

Name

Милан

18.03.2021 10:19

Да те Бог сацува,ста се ради са народом..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

18.03.2021 10:22

Нек их носи репати све са вакцинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јели и ово теорија завере?

18.03.2021 10:30

Сасвим оцекивано. Цак и у погледу вакцина свијет се дијели на истоцни и западни део. Запад традиционално настоји исток да стави под своје, али "исток", Кина и Русија углавном, се цине непобедивим! Није завера него демокрација!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

18.03.2021 11:33

Русија закувала са вакцинама.. русија се мијеша у унутрашња питања земаља а не да да се ико мјеша у унутрашња питања Русије... тотално им је конфликтан став и империјалистички ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј Словени

18.03.2021 13:08

Удрузимо се јаци смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази кога биирас

18.03.2021 19:08

Да ти буде зртва. Сва лица избора.

ОДГОВОРИТЕ