Србија ублажава мјере за занатлије и предузетнике?

На наредној сједници Кризног штаба Србије могле би да буду ублажене мјере за поједине услужне дјелатности које би биле изузете из мјера дјелимичног закључавања, пооштрених у уторак.

Србија 18.03.2021 | 09:24
Србија ублажава мјере за занатлије и предузетнике?

То је јутрос најавио и епидемиолог др Предраг Кон.

Како сада ствари стоје, полемика у Кризном штабу ће се водити око тога да ли треба потпуно откључати поједине дјелатности или им дозволити рад, али са скраћеним временом. И даље су најупитнији кафићи и ресторани, али би откључавање могло да се односи на читав низ дјелатности – од бравара, преко обућара, до фризераја.

Медицински дио Кризног штаба ће већ у недјељу анализирати први пресјек резултата пооштрених мјера, а сједница Кризног штаба очекује се у понедјељак. Ипак, није искључено да би и прије тога могло да дође до дјелимичног попуштања мјера за такозвани мали бизнис, јер затварање највише погађа мале привреднике, предузетнике и занатлије које имају једног или неколицину запослених и који практично живе од дневног пазара.

Др Кон је објаснио да би овим за почетак били обухваћени фризери и салони за љепоту, као и још неке друге услужне дјелатности.

Најаву ублажавања мјера одмах су поздравили представници власти Београда. Никола Никодијевић, предсједник Скупштине града, за “Блиц” каже да се Град Београд од почетка епидемије и првих закључавања залаже да мјере не буду “једиствене”, већ да их треба посебно прописивати за сваку дјелатност, а затим строго контролисати спровођење.

– Многе дјелатности, посебно услужне, уз мало труда могу крајње безбједно да раде. Циљ антиепидемиолошких мјера није да грађани остану без посла или примања, већ да заједно обезбиједимо услове да на безбједан начин обављају своју дјелатност – каже Никодијевић.

Никодијевић истиче да су двије ставке кључне – прописивање посебних мјера које омогућавају рад и строго и ригорозно кажњавање оних који их крше. Даје примјер фризерских салона и каже да нема проблема да раде од осам часова ујутро, до увече, ако се поштује дистанца и користе убруси умјесто пешкира како би преношење вируса било онемогућено.

Занатлије посебно кивне

До сада су због сваког закључавања највише кивни били они “мали” који, како кажу, живе од дневног пазара. Фризери, шминкери, радњице, обућари, кључари, кројачи и многе друге занатлије којима је због кризе промет већ десеткован и који би тешко опстали без државне помоћи. Углавном су то радњице са свега неколико запослених које уредно држави плаћају обавезе, а чији власници нису имали толики обрт да би могли да направе новчане залихе.

У Удружењу фризера Србије више пута су истицали да је ситуација лоша и да постоји велики страх да се већина салона “неће извући”.

– Јако мали број клијената долази у фризерске салоне, што је довело до пада прихода од 50 до 70 одсто. У унутрашњости је проблем још већи, јер у неким мјестима пад промета иде од 80, па до чак 90 одсто – кажу у Удружењу фризера Србије.

Сада упозоравају да би их закључавање додатно приземљило, а да су многи већ ставили кључ у браву, јер како оцјењују, “оно посла што га и има није довољно да се покрију порези, кририја, плате”.

– Дневно ме позову бар два фризера који траже посао, а прије короне мјесецима нисам могла да нађем радника. То све говори – каже нам Ана М, власница једног од угледних салона у Београду

(Блиц)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

18.03.2021 08:43

Ова збрка око сталних промјена мјера је збунила и сам вирус који не зна гдје да нападне и кога да нападне, лута и бесциљно тумара.... БРАВО СТРУКА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

18.03.2021 10:10

Вирус је одлицан и кроз вријеме сам га заволио,заволио сам и кризни стаб волио бих ако мозе да се уведе полициски ако мозе

Name

Дзоо

18.03.2021 10:52

Нема лове зато ублазавају мере фирме су пред банкротомл

Name

Ноле

18.03.2021 08:56

Наредне две вакцине су кљуцне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мина

18.03.2021 08:57

пустите народ да живи, не храни их кризни штаб, ни њих ни њихове породице,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

18.03.2021 10:02

Ре. Да али сви они, углавном нерадници, угрожавају радни и честити народ...