Srbija ublažava mjere za zanatlije i preduzetnike?

Na narednoj sjednici Kriznog štaba Srbije mogle bi da budu ublažene mjere za pojedine uslužne djelatnosti koje bi bile izuzete iz mjera djelimičnog zaključavanja, pooštrenih u utorak.

Srbija 18.03.2021 | 09:24
Srbija ublažava mjere za zanatlije i preduzetnike?

To je jutros najavio i epidemiolog dr Predrag Kon.

Kako sada stvari stoje, polemika u Kriznom štabu će se voditi oko toga da li treba potpuno otključati pojedine djelatnosti ili im dozvoliti rad, ali sa skraćenim vremenom. I dalje su najupitniji kafići i restorani, ali bi otključavanje moglo da se odnosi na čitav niz djelatnosti – od bravara, preko obućara, do frizeraja.

Medicinski dio Kriznog štaba će već u nedjelju analizirati prvi presjek rezultata pooštrenih mjera, a sjednica Kriznog štaba očekuje se u ponedjeljak. Ipak, nije isključeno da bi i prije toga moglo da dođe do djelimičnog popuštanja mjera za takozvani mali biznis, jer zatvaranje najviše pogađa male privrednike, preduzetnike i zanatlije koje imaju jednog ili nekolicinu zaposlenih i koji praktično žive od dnevnog pazara.

Dr Kon je objasnio da bi ovim za početak bili obuhvaćeni frizeri i saloni za ljepotu, kao i još neke druge uslužne djelatnosti.

Najavu ublažavanja mjera odmah su pozdravili predstavnici vlasti Beograda. Nikola Nikodijević, predsjednik Skupštine grada, za “Blic” kaže da se Grad Beograd od početka epidemije i prvih zaključavanja zalaže da mjere ne budu “jedistvene”, već da ih treba posebno propisivati za svaku djelatnost, a zatim strogo kontrolisati sprovođenje.

– Mnoge djelatnosti, posebno uslužne, uz malo truda mogu krajnje bezbjedno da rade. Cilj antiepidemioloških mjera nije da građani ostanu bez posla ili primanja, već da zajedno obezbijedimo uslove da na bezbjedan način obavljaju svoju djelatnost – kaže Nikodijević.

Nikodijević ističe da su dvije stavke ključne – propisivanje posebnih mjera koje omogućavaju rad i strogo i rigorozno kažnjavanje onih koji ih krše. Daje primjer frizerskih salona i kaže da nema problema da rade od osam časova ujutro, do uveče, ako se poštuje distanca i koriste ubrusi umjesto peškira kako bi prenošenje virusa bilo onemogućeno.

Zanatlije posebno kivne

Do sada su zbog svakog zaključavanja najviše kivni bili oni “mali” koji, kako kažu, žive od dnevnog pazara. Frizeri, šminkeri, radnjice, obućari, ključari, krojači i mnoge druge zanatlije kojima je zbog krize promet već desetkovan i koji bi teško opstali bez državne pomoći. Uglavnom su to radnjice sa svega nekoliko zaposlenih koje uredno državi plaćaju obaveze, a čiji vlasnici nisu imali toliki obrt da bi mogli da naprave novčane zalihe.

U Udruženju frizera Srbije više puta su isticali da je situacija loša i da postoji veliki strah da se većina salona “neće izvući”.

– Jako mali broj klijenata dolazi u frizerske salone, što je dovelo do pada prihoda od 50 do 70 odsto. U unutrašnjosti je problem još veći, jer u nekim mjestima pad prometa ide od 80, pa do čak 90 odsto – kažu u Udruženju frizera Srbije.

Sada upozoravaju da bi ih zaključavanje dodatno prizemljilo, a da su mnogi već stavili ključ u bravu, jer kako ocjenjuju, “ono posla što ga i ima nije dovoljno da se pokriju porezi, kririja, plate”.

– Dnevno me pozovu bar dva frizera koji traže posao, a prije korone mjesecima nisam mogla da nađem radnika. To sve govori – kaže nam Ana M, vlasnica jednog od uglednih salona u Beogradu

(Blic)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Skeptik

18.03.2021 09:43

Ova zbrka oko stalnih promjena mjera je zbunila i sam virus koji ne zna gdje da napadne i koga da napadne, luta i besciljno tumara.... BRAVO STRUKA!

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

18.03.2021 11:10

Virus je odlican i kroz vrijeme sam ga zavolio,zavolio sam i krizni stab volio bih ako moze da se uvede policiski ako moze

Name

Dzoo

18.03.2021 11:52

Nema love zato ublazavaju mere firme su pred bankrotoml

Name

Nole

18.03.2021 09:56

Naredne dve vakcine su kljucne...

ODGOVORITE
Name

mina

18.03.2021 09:57

pustite narod da živi, ne hrani ih krizni štab, ni njih ni njihove porodice,

ODGOVORITE
Name

Peđa

18.03.2021 11:02

Re. Da ali svi oni, uglavnom neradnici, ugrožavaju radni i čestiti narod...