"Веља Невоља" и његове везе у Српској и ЦГ

Вељко Беливук (36) привукао је својој криминалној групи и сараднике с друге стране Дрине, где је поред тамошњих криминалаца направио сарадњу и с политичарима и бизнисменима како би себи обезбедио још веће криминално тржиште, уточиште, али оружје са црног тржишта.

Република Српска 18.03.2021 | 08:33
"Веља Невоља" и његове везе у Српској и ЦГ

Ухапшени Беливук, звани Веља Невоља, играо је велику улогу у "кавачком клану" из Црне Горе с којим је последњих година оформио јаку сарадњу.

Беливук је практично био вођа београдског огранка овог клана којем је главна делатност дистрибуција кокаина, а очигледно је да ни ту није хтео да се заустави, већ је планирао спајање његове са групом коју је предводио Дарко Елез у Босни и Херцеговини како би оформили један, најопаснији клан у Србији и на Балкану.

Да није планирао да се задржи “само” на контакту с Елезом, те је своје криминалне краке пустио даље, у политичке и економске сегменте ове земље, потврђују и сазнања да СИПА и МУП Републике Српске воде паралелну истрагу с колегама из Србије.

Истраживањем трагова новца, истражни органи дошли су до Аце Станишића, високорангираног члана ДЕМОС из источног дела Српске, који је уједно и директор државне фирме у том делу.

Сумња се да је он један од кључних људи Беливукове групе. План Веље Невоље нимало не чуди стручњаке из области криминалистике, који за “Блиц” наводе да је сарадња организованих криминалних група у региону, првенствено с онима из Босне и Хецеговине и Црне Горе, заснована на интересу, а да сарадњом успевају да себи обезбеде низ “погодности”.

- Они тако обезбеђују веће криминално тржиште, смањују ризик од откривања тако што се лакше заобилазе контроле полиције, царине и других државних органа на путевима кријумчарења наркотика, оружја, акцизних роба, миграната и др., а избегава се и кривична одговорност, тако што брзим и лаким преласком државне границе постају недоступни полицији - прича  Зоран Ђурђевић са Криминалистичко-полицијског универзитета.

Према његовим речима, познанства склопљена у преступничкој средини уз исти језик, још увек присутне родбинске везе, члановима организованих криминалних група пружају могућност лакшег проналаска станова (штекова), обезбеђивање аутомобила, фалсификованих путних исправа, али и често неопходну финансијску подршку за скривање.

- Ту свакако треба додати да због великог броја комада оружја на црном тржишту, преосталог из последњих ратова, врло лако долазе и до оружја. За наше организоване криминалне групе је карактеристично да за скривање, али и подршку у вршењу кривичних дела користе и наше држављане који привремено раде и живе у државама чланицама ЕУ.

Исто тако, потребно је указати и на чињеницу да су извршиоци кривичних дела с ових простора познати као јако способни и поуздани у сарадњи, тако да брзо и лако успостављају контакте и склапају послове с организованим криминалним групама из других делова света. Поверење је предуслов за сарадњу а организоване криминалне групе га граде вршењем кривичних дела - објашњава Ђурђевић.

Криминалне групе спајају и вредносни системи, сматра криминолог Добривоје Радовановић.

- Организације тих врста криминала сарађују без икаквих политичких и националних граница. Њих спајају заједнички послови и интерес који имају - закључује он.

 (Курир/Блиц)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Еее црне невоље

18.03.2021 08:30

Сваста се спрема, хапсења Сипа Биа ускоро и у Истоцном дијелу, не бих им био у кози. Најгоре од свега сто дјеца испастају зато образа немају. Тузиластво је пало досло ново да пресуди. Све одузети кад ја могу постено зивјети нек виде и они. Купате се у парама народ нема за доруцка. Бог све види

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wwе

18.03.2021 15:01

Нема од тога ништа, за сад.

Name

Драган

18.03.2021 08:39

Ко мисли да полиција РС спроводи праву истрагу тај је луд, мозда спроводе али да би сакрили све могуце трагове јер код нас нико не дилује дрогу осим полицијског картела

ОДГОВОРИТЕ
Name

монголски пијетао

18.03.2021 08:57

Какав Беливук није он способан за тако несто све су то радили политицари,а он је за них радио.Био пуки изврсилац радова.Нити има памети нити инфраструктуру да он развија послове ван Србије.Зна се ко стоји иза свега тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

18.03.2021 09:22

Нема сансе без подрске појединаца из власти, на високим функцијама.

Name

Сигурно да он није мозак

18.03.2021 09:24

Тог зла него само изврситељ.....

Name

територија

18.03.2021 08:59

Српски свет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р СРПСКЕ

18.03.2021 09:43

Имали ко из власти Р Српске да није у криминалу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Воxпопули

18.03.2021 09:43

Нису џаба рекли "само ме не питај како сам први милон зарадио"остало је све лако.А у И.Сарајеву милионера на стотине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицо

18.03.2021 09:48

Специјални и паралелни односи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фгх

18.03.2021 10:19

Све је то део власти, њихови тајни прљави изврсиоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал и политика

18.03.2021 10:31

Глуп је свак ко помисли да је овај Беливук и слични истом толико паметан и моћан да иза свега не стоје високо позиционирани политичари.. На врху сваког крими клана је врх политике и полиције..Нестанак толиког броја људи...?? Навијачке групе...???..Неколико кућа...аута... Милионска вриједност...... Хало..Чиме се ти бавиш...?? Шта ти је занимање..?...Шиптар...Кум...разне Веље Невоље....узајамно повезани са политичарима нарочито кад се боре за власт....Криминалци им помажу да би дошли на власт па после политичари њима да прикривају недјела дрогу убиства шверц свим и свачим....И онда дође до пуцања између њих..Дрзава криминалце користи а после их побије као керове...слуцај Земунци.....Дрзава и стране службе убиле Ђинђића а после тога држава искористила прилику да побије криминалце..да поруши објекте да сакрије доказе...Врх пирамиде .. 1 ПОЛИТИЦАР. 2.ВИСОКО ПОЗИЦИОНИРАН ПОЛИЦАЈАЦ 3 КОНТРАВЕЗНИ БИЗНИСМЕН 4..РАЗНЕ ВЕЉЕ НЕВОЉЕ И ЕЛЕЗИ 5 СИТНА БОРАНИЈА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

18.03.2021 10:41

Дудук, Бисерка, Јадован Килави и министар криминала и насиља Драган Лукач кажу да је Република Српска слободна и безбедна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деба

18.03.2021 10:42

Лако се могло закљуцити да је Станисиц дио те организације! Он је једини био застицен од Елезове групе и једини кога Елез није рекетирао а Станисиц је био наклоњен Здраловој групи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

18.03.2021 14:54

Станисиц је мало јаце му.о од њих!!! А тек колико је паметнији.

Name

Ре Ха ха

18.03.2021 18:08

Хахахахахаха, у праву си, ????

Name

Стижу долари

18.03.2021 11:30

Ето неко неком случајно пребацио паре на рачун на лепе очи дајте молим вас шта вам је!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

yнус

18.03.2021 11:53

Веља невоља или беливук хаха. Код нас у РС Треба змију ударат у главу а не у реп. Насе власти це сицу, буранију похватати који продају 1 грам, а они сто возе у врецама не смију ни помислити да и њих хапсе. Сами врх то све ради они су Баје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веља у цузи

18.03.2021 12:40

Невоље не пролазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста вели

18.03.2021 12:44

На све то Цубриловиц, Додикова узданица?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

19.03.2021 14:03

како се за беливука и његов кримиал није раније реаговало вец кад је ударио на вуцица и органе и његову дјецу ,да нису имали подрску у органима србије неби ово радили сто раде нико није сигуран ни безбједан ни у Србији -криминалне групе владају и рјесавају све .колико је несталих убијених ни трага о њима 4 год од убиства певацице Ј Марјановиц просло ни трага -а овакве криминал групе Србијом одају

ОДГОВОРИТЕ