"Velja Nevolja" i njegove veze u Srpskoj i CG

Veljko Belivuk (36) privukao je svojoj kriminalnoj grupi i saradnike s druge strane Drine, gde je pored tamošnjih kriminalaca napravio saradnju i s političarima i biznismenima kako bi sebi obezbedio još veće kriminalno tržište, utočište, ali oružje sa crnog tržišta.

Republika Srpska 18.03.2021 | 08:33
"Velja Nevolja" i njegove veze u Srpskoj i CG

Uhapšeni Belivuk, zvani Velja Nevolja, igrao je veliku ulogu u "kavačkom klanu" iz Crne Gore s kojim je poslednjih godina oformio jaku saradnju.

Belivuk je praktično bio vođa beogradskog ogranka ovog klana kojem je glavna delatnost distribucija kokaina, a očigledno je da ni tu nije hteo da se zaustavi, već je planirao spajanje njegove sa grupom koju je predvodio Darko Elez u Bosni i Hercegovini kako bi oformili jedan, najopasniji klan u Srbiji i na Balkanu.

Da nije planirao da se zadrži “samo” na kontaktu s Elezom, te je svoje kriminalne krake pustio dalje, u političke i ekonomske segmente ove zemlje, potvrđuju i saznanja da SIPA i MUP Republike Srpske vode paralelnu istragu s kolegama iz Srbije.

Istraživanjem tragova novca, istražni organi došli su do Ace Stanišića, visokorangiranog člana DEMOS iz istočnog dela Srpske, koji je ujedno i direktor državne firme u tom delu.

Sumnja se da je on jedan od ključnih ljudi Belivukove grupe. Plan Velje Nevolje nimalo ne čudi stručnjake iz oblasti kriminalistike, koji za “Blic” navode da je saradnja organizovanih kriminalnih grupa u regionu, prvenstveno s onima iz Bosne i Hecegovine i Crne Gore, zasnovana na interesu, a da saradnjom uspevaju da sebi obezbede niz “pogodnosti”.

- Oni tako obezbeđuju veće kriminalno tržište, smanjuju rizik od otkrivanja tako što se lakše zaobilaze kontrole policije, carine i drugih državnih organa na putevima krijumčarenja narkotika, oružja, akciznih roba, migranata i dr., a izbegava se i krivična odgovornost, tako što brzim i lakim prelaskom državne granice postaju nedostupni policiji - priča  Zoran Đurđević sa Kriminalističko-policijskog univerziteta.

Prema njegovim rečima, poznanstva sklopljena u prestupničkoj sredini uz isti jezik, još uvek prisutne rodbinske veze, članovima organizovanih kriminalnih grupa pružaju mogućnost lakšeg pronalaska stanova (štekova), obezbeđivanje automobila, falsifikovanih putnih isprava, ali i često neophodnu finansijsku podršku za skrivanje.

- Tu svakako treba dodati da zbog velikog broja komada oružja na crnom tržištu, preostalog iz poslednjih ratova, vrlo lako dolaze i do oružja. Za naše organizovane kriminalne grupe je karakteristično da za skrivanje, ali i podršku u vršenju krivičnih dela koriste i naše državljane koji privremeno rade i žive u državama članicama EU.

Isto tako, potrebno je ukazati i na činjenicu da su izvršioci krivičnih dela s ovih prostora poznati kao jako sposobni i pouzdani u saradnji, tako da brzo i lako uspostavljaju kontakte i sklapaju poslove s organizovanim kriminalnim grupama iz drugih delova sveta. Poverenje je preduslov za saradnju a organizovane kriminalne grupe ga grade vršenjem krivičnih dela - objašnjava Đurđević.

Kriminalne grupe spajaju i vrednosni sistemi, smatra kriminolog Dobrivoje Radovanović.

- Organizacije tih vrsta kriminala sarađuju bez ikakvih političkih i nacionalnih granica. Njih spajaju zajednički poslovi i interes koji imaju - zaključuje on.

 (Kurir/Blic)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Eee crne nevolje

18.03.2021 08:30

Svasta se sprema, hapsenja Sipa Bia uskoro i u Istocnom dijelu, ne bih im bio u kozi. Najgore od svega sto djeca ispastaju zato obraza nemaju. Tuzilastvo je palo doslo novo da presudi. Sve oduzeti kad ja mogu posteno zivjeti nek vide i oni. Kupate se u parama narod nema za dorucka. Bog sve vidi

ODGOVORITE
Name

Wwe

18.03.2021 15:01

Nema od toga ništa, za sad.

Name

Dragan

18.03.2021 08:39

Ko misli da policija RS sprovodi pravu istragu taj je lud, mozda sprovode ali da bi sakrili sve moguce tragove jer kod nas niko ne diluje drogu osim policijskog kartela

ODGOVORITE
Name

mongolski pijetao

18.03.2021 08:57

Kakav Belivuk nije on sposoban za tako nesto sve su to radili politicari,a on je za nih radio.Bio puki izvrsilac radova.Niti ima pameti niti infrastrukturu da on razvija poslove van Srbije.Zna se ko stoji iza svega toga.

ODGOVORITE
Name

Naravno

18.03.2021 09:22

Nema sanse bez podrske pojedinaca iz vlasti, na visokim funkcijama.

Name

Sigurno da on nije mozak

18.03.2021 09:24

Tog zla nego samo izvrsitelj.....

Name

teritorija

18.03.2021 08:59

Srpski svet

ODGOVORITE
Name

Borac R SRPSKE

18.03.2021 09:43

Imali ko iz vlasti R Srpske da nije u kriminalu?

ODGOVORITE
Name

Voxpopuli

18.03.2021 09:43

Nisu džaba rekli "samo me ne pitaj kako sam prvi milon zaradio"ostalo je sve lako.A u I.Sarajevu milionera na stotine.

ODGOVORITE
Name

Cico

18.03.2021 09:48

Specijalni i paralelni odnosi.

ODGOVORITE
Name

Fgh

18.03.2021 10:19

Sve je to deo vlasti, njihovi tajni prljavi izvrsioci

ODGOVORITE
Name

Kriminal i politika

18.03.2021 10:31

Glup je svak ko pomisli da je ovaj Belivuk i slični istom toliko pametan i moćan da iza svega ne stoje visoko pozicionirani političari.. Na vrhu svakog krimi klana je vrh politike i policije..Nestanak tolikog broja ljudi...?? Navijačke grupe...???..Nekoliko kuća...auta... Milionska vrijednost...... Halo..Čime se ti baviš...?? Šta ti je zanimanje..?...Šiptar...Kum...razne Velje Nevolje....uzajamno povezani sa političarima naročito kad se bore za vlast....Kriminalci im pomažu da bi došli na vlast pa posle političari njima da prikrivaju nedjela drogu ubistva šverc svim i svačim....I onda dođe do pucanja između njih..Drzava kriminalce koristi a posle ih pobije kao kerove...slucaj Zemunci.....Drzava i strane službe ubile Đinđića a posle toga država iskoristila priliku da pobije kriminalce..da poruši objekte da sakrije dokaze...Vrh piramide .. 1 POLITICAR. 2.VISOKO POZICIONIRAN POLICAJAC 3 KONTRAVEZNI BIZNISMEN 4..RAZNE VELJE NEVOLJE I ELEZI 5 SITNA BORANIJA

ODGOVORITE
Name

Petar

18.03.2021 10:41

Duduk, Biserka, Jadovan Kilavi i ministar kriminala i nasilja Dragan Lukač kažu da je Republika Srpska slobodna i bezbedna.

ODGOVORITE
Name

Deba

18.03.2021 10:42

Lako se moglo zakljuciti da je Stanisic dio te organizacije! On je jedini bio zasticen od Elezove grupe i jedini koga Elez nije reketirao a Stanisic je bio naklonjen Zdralovoj grupi

ODGOVORITE
Name

Ha ha

18.03.2021 14:54

Stanisic je malo jace mu.o od njih!!! A tek koliko je pametniji.

Name

Re Ha ha

18.03.2021 18:08

Hahahahahaha, u pravu si, ????

Name

Stižu dolari

18.03.2021 11:30

Eto neko nekom slučajno prebacio pare na račun na lepe oči dajte molim vas šta vam je!!!

ODGOVORITE
Name

ynus

18.03.2021 11:53

Velja nevolja ili belivuk haha. Kod nas u RS Treba zmiju udarat u glavu a ne u rep. Nase vlasti ce sicu, buraniju pohvatati koji prodaju 1 gram, a oni sto voze u vrecama ne smiju ni pomisliti da i njih hapse. Sami vrh to sve radi oni su Baje.

ODGOVORITE
Name

Velja u cuzi

18.03.2021 12:40

Nevolje ne prolaze.

ODGOVORITE
Name

Sta veli

18.03.2021 12:44

Na sve to Cubrilovic, Dodikova uzdanica?!

ODGOVORITE
Name

Srbija

19.03.2021 14:03

kako se za belivuka i njegov krimial nije ranije reagovalo vec kad je udario na vucica i organe i njegovu djecu ,da nisu imali podrsku u organima srbije nebi ovo radili sto rade niko nije siguran ni bezbjedan ni u Srbiji -kriminalne grupe vladaju i rjesavaju sve .koliko je nestalih ubijenih ni traga o njima 4 god od ubistva pevacice J Marjanovic proslo ni traga -a ovakve kriminal grupe Srbijom odaju

ODGOVORITE