Патријарх у Пећкој патријаршији служио помен пострадалима

Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас у Пећкој патријаршији помен својим светим претходницима и пострадалима у мартовском погрому 2004. године, поручивши да ће се свештенство у православним храмовима молити Богу да подари снагу онима који су остали на Космету да истрају у останку и да у миру граде свој живот.

Србија 17.03.2021 | 13:01
Патријарх у Пећкој патријаршији служио помен пострадалима

"Молићемо се, исто тако, да рушиоци престану да руше, палиоци престану да пале, пљачкаши престану да пљачкају, јер се ми у тим храмовима молимо и за њих и за њихове ближње, за њихову децу. Помолимо се стога и данас за мир међу свим људима који живе на Косову и Метохији без обзира на њихову веру и нацију", поручио је патријарх Порфирије.

Он је истакао да се данас на светој ставропигијалној лаври српских патријараха, гдје почивају његови свети претходници, архиепископи и патријарси српски - који су били свједоци не само постојања него и покровитељи и ствараоци највише европске културе којом је оплемењена косовско-метохијска земља - помолио за душе браће и сестара пострадалих у мартовском погрому прије 17 година.

Он је нагласио да је ово и дан сјећања на страдање од прије четрдесет година, када је спаљен конак овог манастира.

"Видимо да ових дана пљачкају и обесвећују наше храмове. Шта једино може бити наше одговор? Обесвећено ћемо молитвом освештати, спаљено и порушено ћемо поново изградити", поручио је патријарх Порфирије, саопштено је на сајту СПЦ.

Послије помена, у молитвеном присуству игуманије Харитине и сестринства Пећке патријаршије, патријарх Порфирије се упутио у манастир Високе Дечане.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ОРТОДОX

17.03.2021 16:33

КОНАЦНО ТАМО ДА ОДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

17.03.2021 23:37

"ОРТОДОКСИ" се не изјашљавају латиницом!

Name

слависа

18.03.2021 14:02

Могу Православци да користе латиницно и цирилицно писмо, није ту ниста спорно јер и срби муслимани и срби католици такодје користе српско цирилицно писмо у Републици Српској и Србији.