Patrijarh u Pećkoj patrijaršiji služio pomen postradalima

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Pećkoj patrijaršiji pomen svojim svetim prethodnicima i postradalima u martovskom pogromu 2004. godine, poručivši da će se sveštenstvo u pravoslavnim hramovima moliti Bogu da podari snagu onima koji su ostali na Kosmetu da istraju u ostanku i da u miru grade svoj život.

Srbija 17.03.2021 | 13:01
Patrijarh u Pećkoj patrijaršiji služio pomen postradalima

"Molićemo se, isto tako, da rušioci prestanu da ruše, palioci prestanu da pale, pljačkaši prestanu da pljačkaju, jer se mi u tim hramovima molimo i za njih i za njihove bližnje, za njihovu decu. Pomolimo se stoga i danas za mir među svim ljudima koji žive na Kosovu i Metohiji bez obzira na njihovu veru i naciju", poručio je patrijarh Porfirije.

On je istakao da se danas na svetoj stavropigijalnoj lavri srpskih patrijaraha, gdje počivaju njegovi sveti prethodnici, arhiepiskopi i patrijarsi srpski - koji su bili svjedoci ne samo postojanja nego i pokrovitelji i stvaraoci najviše evropske kulture kojom je oplemenjena kosovsko-metohijska zemlja - pomolio za duše braće i sestara postradalih u martovskom pogromu prije 17 godina.

On je naglasio da je ovo i dan sjećanja na stradanje od prije četrdeset godina, kada je spaljen konak ovog manastira.

"Vidimo da ovih dana pljačkaju i obesvećuju naše hramove. Šta jedino može biti naše odgovor? Obesvećeno ćemo molitvom osveštati, spaljeno i porušeno ćemo ponovo izgraditi", poručio je patrijarh Porfirije, saopšteno je na sajtu SPC.

Poslije pomena, u molitvenom prisustvu igumanije Haritine i sestrinstva Pećke patrijaršije, patrijarh Porfirije se uputio u manastir Visoke Dečane.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ORTODOX

17.03.2021 16:33

KONACNO TAMO DA ODE

ODGOVORITE
Name

Сарајлија

17.03.2021 23:37

"ORTODOKSI" се не изјашљавају латиницом!

Name

slavisa

18.03.2021 14:02

Mogu Pravoslavci da koriste latinicno i cirilicno pismo, nije tu nista sporno jer i srbi muslimani i srbi katolici takodje koriste srpsko cirilicno pismo u Republici Srpskoj i Srbiji.