Селаковић: Желимо мир, стабилност и сарадњу

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић и министар спољних послова Србије Никола Селаковић разговарали су данас у Сарајеву о билатералним односима двије земље и нагласили да би било добро да се цијели регион окрене економским питањима, јер је ријеч о малом простору који треба да се држи заједно када је у питању економски развој и будући напредак.

Босна и Херцеговина 17.03.2021 | 11:58
Селаковић: Желимо мир, стабилност и сарадњу

Саговорници су истакли да би било добро да се организују заједничке сједнице Владе Србије и Савјета министара на којима би било разговарано о будућој сарадњи.

Селаковић је оцијенио да су он и Турковићева данас имали добар састанак и да суштина састанка показује колико су значајни добросусједски односи између Србије и БиХ.

"За Републику Србију је изузетно важна стабилност БиХ. Србија поштује територијални интегритет БиХ и њено устројство власти на основу Дејтонског мировног споразума и знајући да је честа тема сарајевских политичких форума, али и оних који су ван Сарајева, у региону и Европи, управо то комплексно и компликовано уставно устројство", поручио је он на конференцији за медије.

Селаковић је напоменуо да је Србија потписница и гарант Дејтонског споразума и да је због тога заинтересована за стабилност и мир у региону, те да поштују сваки договор на нивоу БиХ између оба ентитета и сва три конститутивна народа.

Говорећи о изградњи хидроелектрана на Дрини, Селаковић је рекао да би било добро да се то питање не политизује.

Турковићева је рекла да је БиХ опредијељена да јача добросусједске односе, економију и културну сарадњу, да гради инфраструктуру и да заједно ради на повезивању цијелог региона.

"То је интерес обје земље и наших држављана, грађана, у том правцу нема никаквих дилема, а не смије бити ни препрека", рекла је она.

Турковићева је оцијенила да је важно да двије делегације организују заједничке састанке и раде на рјешавању питања.

"Не могу се ријешити једним састанком, али могу дугим радом комисије. Држава је формирала нови сазив комисије за границе и очекујемо нови приступ рјешења проблема граница", навела је она.

БиХ ће, додала је, донијети одлуку у вези са изградњом хидроцентрале.

"Када је најављена изградња Хидроцентрале сходно нашим виђењима, сматрамо да је то надлежност БиХ, не искључујемо ставове ентитета, али држава улази у међународне уговоре и односе. Уговорни односи су добри, имамо више од 85 потписаних споразума из разних области", нагласила је Турковићева

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

А

17.03.2021 11:06

Што су ми лепи кад се не праве блесави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко о чему. .

17.03.2021 14:20

Ови из Београда о миру и стабилности

Name

Миле коњ

17.03.2021 11:21

И ја зелим Мерцедеса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2021 13:44

Па заради и купи себи.

Name

Босанац

17.03.2021 17:29

Ни Србија ни Хрватска нису гарант дејтонског споразума него потписнице које су биле учеснице догађања 90-тих, и које се обавезују да ће поштовати интегритет и суверенитет БиХ...Тачка !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац 2

17.03.2021 19:11

То се зна, али се праве идиоти!

Name

Сарајлија

17.03.2021 23:40

Што је баби мило то јој се и снило!

Name

мандарин

17.03.2021 17:35

Србија И Хрватска нису никакав гарант мировног споразума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајлија

17.03.2021 23:41

Зато је Турској дат "аманет"!