Selaković: Želimo mir, stabilnost i saradnju

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarali su danas u Sarajevu o bilateralnim odnosima dvije zemlje i naglasili da bi bilo dobro da se cijeli region okrene ekonomskim pitanjima, jer je riječ o malom prostoru koji treba da se drži zajedno kada je u pitanju ekonomski razvoj i budući napredak.

Bosna i Hercegovina 17.03.2021 | 11:58
Selaković: Želimo mir, stabilnost i saradnju

Sagovornici su istakli da bi bilo dobro da se organizuju zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara na kojima bi bilo razgovarano o budućoj saradnji.

Selaković je ocijenio da su on i Turkovićeva danas imali dobar sastanak i da suština sastanka pokazuje koliko su značajni dobrosusjedski odnosi između Srbije i BiH.

"Za Republiku Srbiju je izuzetno važna stabilnost BiH. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i njeno ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i znajući da je česta tema sarajevskih političkih foruma, ali i onih koji su van Sarajeva, u regionu i Evropi, upravo to kompleksno i komplikovano ustavno ustrojstvo", poručio je on na konferenciji za medije.

Selaković je napomenuo da je Srbija potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma i da je zbog toga zainteresovana za stabilnost i mir u regionu, te da poštuju svaki dogovor na nivou BiH između oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

Govoreći o izgradnji hidroelektrana na Drini, Selaković je rekao da bi bilo dobro da se to pitanje ne politizuje.

Turkovićeva je rekla da je BiH opredijeljena da jača dobrosusjedske odnose, ekonomiju i kulturnu saradnju, da gradi infrastrukturu i da zajedno radi na povezivanju cijelog regiona.

"To je interes obje zemlje i naših državljana, građana, u tom pravcu nema nikakvih dilema, a ne smije biti ni prepreka", rekla je ona.

Turkovićeva je ocijenila da je važno da dvije delegacije organizuju zajedničke sastanke i rade na rješavanju pitanja.

"Ne mogu se riješiti jednim sastankom, ali mogu dugim radom komisije. Država je formirala novi saziv komisije za granice i očekujemo novi pristup rješenja problema granica", navela je ona.

BiH će, dodala je, donijeti odluku u vezi sa izgradnjom hidrocentrale.

"Kada je najavljena izgradnja Hidrocentrale shodno našim viđenjima, smatramo da je to nadležnost BiH, ne isključujemo stavove entiteta, ali država ulazi u međunarodne ugovore i odnose. Ugovorni odnosi su dobri, imamo više od 85 potpisanih sporazuma iz raznih oblasti", naglasila je Turkovićeva

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

А

17.03.2021 11:06

Што су ми лепи кад се не праве блесави.

ODGOVORITE
Name

Ko o čemu. .

17.03.2021 14:20

Ovi iz Beograda o miru i stabilnosti

Name

Mile konj

17.03.2021 11:21

I ja zelim Mercedesa...

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2021 13:44

Pa zaradi i kupi sebi.

Name

Bosanac

17.03.2021 17:29

Ni Srbija ni Hrvatska nisu garant dejtonskog sporazuma nego potpisnice koje su bile učesnice događanja 90-tih, i koje se obavezuju da će poštovati integritet i suverenitet BiH...Tačka !!!!

ODGOVORITE
Name

Bosanac 2

17.03.2021 19:11

To se zna, ali se prave idioti!

Name

Сарајлија

17.03.2021 23:40

Што је баби мило то јој се и снило!

Name

mandarin

17.03.2021 17:35

Srbija I Hrvatska nisu nikakav garant mirovnog sporazuma.

ODGOVORITE
Name

Сарајлија

17.03.2021 23:41

Зато је Турској дат "аманет"!